All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

En trappa är en möbel

- Oi, kanske du tänker - Ännu fler objekt att hålla reda på när man ska lämna eller renovera. Ja, möjligt, men det är lika bra att inkludera det från början av planeringen, medan alla möjligheter är öppna. Då blir resultatet det bästa.

Temat uppstod när vi i samband med en renovering ombads vilken färg stegen i trappan ska målas i. Eftersom det var olika våningar på övervåningen och nedervåningen fanns ett dilemma. Hör trappan rummen upp eller ner? Vilket golv ska du följa?

Det finns ingen regel att en trappa ska vara vit. Ibland blir svart perfekt, som här, mot en mörk tapeter från Sanderson / INTAG.

Beslutar ner

Ljusstyrkan är inte bara snygging. Sätt ihop olika prover och titta på det hela innan du bestämmer dig. Här är färgerna för väggar, golv och matta i trappan.

- Stegen ska matcha golvet ", säger Bjørn Henriksen på Hagen AS i Oslo. De har levererat trappor sedan 1934 och bekräftar att trappan följer trendbilden. Trappan har utvecklats från att vara en rymdbyggd tallfabrik för att vara en skulptur eller som möbler anpassad till resten av interiören. Hardwood har ersatt Furua, och favoriterna är i vitlackat ek och glas.

Om trappan går upp från vardagsrummet, föreslår Henriksen att stegen är samma färg som golvet i vardagsrummet.

- När folk köper nya trappor, vill de vanligtvis samma trä eller toning på trappan som parkett i vardagsrummet. 100 procent, det är inte, men vi hittar bra färgmatchning, säger kollega Marius Haslestad.

Du kan också bryta helt och välja en trappa med mörka steg till ljusgolv och vice versa.

- Det får inte gå ton-i-ton hela vägen, ibland gäller att trappan är som en skulptur som kommer att stå upp i rummet, säger de.

Upp bestämmer

Här är den gamla "peltskenan" i tall ersatt med glas.

Innehavskonsulent Ellen Skifjeld håller med om att en väl anpassad trappa höjer inredningen. Det är inte bara några fångstplatser som hon har hjälpt människor att modernisera. För henne är storleken på rummen och där trappan går till och från det avgörande.

- Om du har en liten hall med trappor upp till vardagsrummet, den finaste att trappan uppfattas som en del rum på övervåningen, säger hon.

Stegen ska matcha golvet. Om det finns olika material, till exempel kakel eller mattor, är det trevligt att färgerna är nästan lika. Detsamma gäller om trappor ska målas.

Hon ser henne som en del av väggen. För att förhindra att järnvägssystemet stannar som en "binge", ersätts det ofta med glas - om så är lämpligt.

- Men detta beror på arkitekturen. Det måste finnas en lösning som stänger huset, säger hon.

Vid möten mellan olika material blir övergångarna bäst när färgerna matchar.Här är trappan målade i en ljus grå färg, anpassad till plattorna.

ADVERT

Mest populära