All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

En ny golv favorit seglade upp

- Det är en helt klar vridning från 3-stick till bredare tabeller, och vi märker denna förändring i försäljningen. Det vi säljer av 3-polet nu är till stor del för projektmarknaden. Privata hushåll vill ha 2-pinne eller plank säger Lill-Ann Mo på Tarkett.

1-stick har blivit ett naturligt förstahandsval för många.

Anders Roxenhed på Alfort & Cronholm stöder påståendet och säger att även om nya byggmarknaden står fortfarande för en stor andel 3-stav i Norge, finns det nu en ökande tendens att flera utvecklare har börjat erbjuda en-strip golv för att möta kundernas önskemål. Han pekar också på en intressant skillnad i norska och svenska golvpreferenser.

- Vi ser stora skillnader på de norska och svenska marknaderna. Norrmän är mycket mindre priskänsliga och lägger ofta till fler pengar på golven för att få den kvalitet och utseende de vill ha. I Sverige uppskattar vi att 70 procent av den totala marknaden är ek 3-polig, medan motsatsen är sant. Våra försäljningsuppgifter för Arenagulv i Norge är cirka 65 procent 1-andel, säger han.

Lite mörkt, mycket ljus

De ljusa och gråaktiga varianterna är populära.

När det gäller färger är det ingen tvekan om vilka färger dominerar.

- Trenderna är ljusa och det finns olika vita och gråtoner de flesta vill ha, säger Mo på Tarkett.

Valet av ljus och grå färg kan enkelt förklaras genom att titta på andra färgtrender i inredningen.

- Golv har gått från att vara en byggnadskomponent till att vara en prioriterad del av inredningen. Det gulstikket en färglös ek golv har är en utmaning med de aktuella färg trender, och det är därför helt naturligt att vi går mot mer vitt och gråpigmenterte golv, sade Bjorg Owren, creative director på IFI. nr.

Parkettgolv finns i ett brett sortiment av färgtrender.

Men trots att vi vanligtvis väljer inom samma toner, är det stora skillnader från golv till golv. Det finns ett stort utbud av olika nyanser och ytor, och golvtillverkare har många varianter för att alla ska kunna hitta sin egen favorit.

- Vi har nisch oss mot ett relativt stort urval av just de med tanke på den ökande efterfrågan och vi ser också detta som en stor konkurrent till vår ursprungliga huvudprodukt, massiva trägolv, säger Truls Skaugen på Södra.

Boendeytor

- Det finns en tydlig tendens mot oljerade golv. När man väljer en-remsan skulle vara den allt fast känsla än vad man skulle ha fått i en 3-stav parkett, och då är det naturligt att söka ytor som ger den extra nära som en oljad yta ger jämfört med lackade ytor, säger Skate on.

Tarkett upplever samma trend mot mattytor, och anser att det beror på att man letar efter något vanligt.

- Människor är mer angelägna om att välja något speciellt och de vågar välja något annat än deras granne, säger Lill-Ann Mo.

Den något rustika ytan appellerar till många, men det borde helst inte vara för grovt.

Förutom mattytan är strukturen en viktig faktor. Här är olika grader av borstad yta som gäller.

- Det skulle vara lite rustikt, men inte väldigt grovt. Det har faktiskt gått lite. Detsamma gäller faserna, som nu inte behöver vara så långa, säger Roxenhed på Alfort & Cronholm.

ADVERT

Mest populära