All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Ett naturligt val

Köket är ljust och modernt, som andra rum i huset. Bostaden är designad av arkitekt Jon Thorstensen.

->

- Klädesfärgen ändras från år till år, och det sägs att eken gradvis blir svart och ospen silvergrå, säger Anine Lundstrøm.

På den innersta tomten av det nybildade bostadsområdet Vaktheia i Hisøy bor Anine och Espen Lundström, deras två barn Nora Amalie (10) och Even (5) och Nusse kaninen.

Trots att familjen i Lundströms hus ligger i ett nytt bostadsområde, är naturen kring hemmet väl bevarad. Här är det tjocka skogs- och mossledskogsgolvet strax utanför trädgården. Mellan de talliga tallarna finns också vacker utsikt över skärgården och Torungen fyr.

- Vi uppskattar att vi bor så nära naturen, och vi märker att barnen blir kreativa, säger Anine.

Bestämd visning

När Espen och Anine blev medvetna om att Vaktheia-tomterna skulle säljas stannade de i Asker. Eftersom de länge ville flytta till Arendal, och särskilt till Hisøy, var de inte sena för att anmäla sitt intresse för landet.

- Strax efter att platsen var reglerad gick vi för att se, och jag kommer ihåg att tänka "vad om vi erbjuds att köpa mark här och nu? ". Och det var precis vad som hände. Jag var så glad att jag bara hoppade runt. Slutligen borde vi bygga vårt eget hus, säger Anine.

Läs också:

Så här omvandlar du ditt gamla socker till en ny

Du behöver inte kasta dina succulenter, även om de dör. Vi visar dig hur man gör dem spridna igen.

När byggprocessen började bodde familjen fortfarande i Asker, men var tredje vecka reste de till Arendal för att följa byggnaden.

- Ytterväggarna kom i moduler, och det var därför stora förändringar från tid till annan. Under vägen upplevde vi ett mycket bra samarbete med byggnadschefen Asle Thorsen och de andra arbetarna som hjälpte till att resa hem. Detta var väldigt viktigt för oss när vi bodde så långt borta. Strax innan julen förra året var huset färdigt och vi kunde äntligen flytta in, säger Anine.

Naturmaterial

Vid reglering av marken betonade kommunen att husen inte skulle ses från havet. Därför måste de gå mer eller mindre i ett med naturen, och därför konstruerade arkitekt Jon Thorstensen ett hus som består av naturmaterial.

På familjen Lundströms bostad görs detta med skiffertak och obehandlad plåt. Beklädnaden består huvudsakligen av trä-typ osp, som i grunden är ett ljust och gyllent träd, men som väder och vind blir grå och gradvis silverfärgad. På huset finns också använda element av ek, inklusive husets takräcke, liksom bären på terrasserna. Över tiden är detta träd nästan svart. Dessa ständiga förändringar i klädesfärgen gör träet både levande och spännande.

- Det är inte lätt att se skillnaden mellan de två träden när de är våta. Men när de torkar upp är ek mycket mörkare. Ljuset har också en del att säga om hur färgerna på huset kan uppfattas. Här på morgonen tittade jag på grannens hus när solen var på. Klänningen såg ut som om den var av mahogny, säger Anine.

Sist men inte minst är röret byggt i natursten och med sluttande ytor är det en liten kopia av Torungen fyr.

Läs också:

Regn och regn igen!

Ändra väder- och temperaturfluktuationer ställer stora krav på funktion och livslängd på takrännor och nedgångar. Takräcken som läcker är irriterande och kan vara ...

Möblerad enligt familjebehov

Inne i huset finns öppna utrymmen, och särskilt de stora fönstren skapar sin egen atmosfär i Vaktheias hem.

- Vi gillar de stora fönstren eftersom de ger mycket ljus och energi. Samtidigt släpper de ut naturen, säger Anine.

När hemmet inreddes var det en bra idé för Anine och Espen att de hade bott i en annan bostad under en längre tid.

- När vi planerade uppdelningen av rummen betonade vi starkt att vi ville ha det funktionellt. Bland annat hade vi en stark önskan om att få familjerum. Det görs idag med ett kombinerat kök och matsal, som vi använder för måltider, kontorsarbete och olika hobbyaktiviteter.

Lösningen är speciellt användbar när barnen ska göra läxor eftersom vi är nära dem, i motsats till om de är i deras rum. Det var också viktigt för oss att vi hade skapat ett separat lekrum för barnen, liksom bra garderobsutrymme. I korridoren på första våningen har vi en klädkammare på sju meter.

En av Espens högsta önskningar var bio, och det gjordes på loftet, säger Anine, och visar hur rummet med en touch av fjärrkontrollen blir en biograf.

Läs också:

17 retentionsknappen som gör livet enklare

Plötsligt är det coolt att organisera kläder, skor och andra nödvändigheter. Här är 17 smarta retentips som kommer att förändra ditt liv.

ADVERT

Mest populära