All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

En mängd trender på trä front

- Vad är spännande är att det nu finns flera trender som är mycket annorlunda och samtida, säger Ingrid Vestby Holst på Tarkett.

Natural mönstrade oljat, ljus och mörker är nyckelorden för park Solution efter slutar framåt och den stora variationen av trender ger unika möjligheter att hitta något som passar din stil - för det finns mycket att välja på.

Mönstret kommer tillbaka

Det holländska kvadratmönstret är på väg tillbaka. Här är Noble Oak Wasa från Tarkett.

- Vi har länge sett att inredning och arkitektur har präglats av att allt kommer att bli större, samtidigt som vi väljer färre produkter. Detta återspeglas fortfarande i golvtrenderna, genom en solid, bred hyllning i stort format. Samtidigt ser vi också att mönstergolvet kommer tillbaka helt, säger Holst.

Tarkett lanserade nyligen tre nya serier av golv i Atelier-samlingen där de vill presentera klassiken i ett mer modernt format.

- Vi har arbetat med designen på alla nya nordiska trägolv, så att de visar traditionella värden i ett samtida uttryck som gör dem aktuella och spännande idag. Trägolv är en stark del av vårt nordiska arv och betyder mycket för vår identitet och historia, förklarar Holst.

En av serien, Noble, är inspirerad av det klassiska holländska kvadratmönstret och följer den trendmönster som Holst nämner.

- Dessa golv är ett mycket bra exempel på klassiska golv i en modern outfit, säger hon.

Gör natur välkommen

Oak Accent 3-stav Natural Arena har en klassisk parkett look, med exponerade kvistar, vilket bidrar till att skapa ett naturligt uttryck.

SAGA Parkett är bland golvleverantörerna som tittar mot naturen när de lanserar deras nyaste parkettgolv. De tror att vi i framtiden föredrar golv där olyckor, synliga kvistar och färgvariationer framhävs, snarare än dolda bort.

- Trenden går mot mer naturliga golv, där trädets struktur och originalutseende är i fokus. Du får inte något mer naturligt än naturen själv skapar och trägolv ger unika samspel och kombinationer av färger och texturer, säger Ann Jeanette Myrland vid SAGA parkett.

Synliga vändningar, ojämnheter och färgvariationer i parketten ger ett naturligt och genuint uttryck, som SAGA Natural Bliss.

I parkettleverantörens senaste serie, SAGA Natural, är det trädets struktur som ska betonas.

- SAGA Natural är äkta trä, som behandlas på ek villkor, så att golvet är fortsatt stark och vacker under en lång tid, säger Myrland.

Flera golvleverantörer är beroende av trenden med mer naturlig parkettgolv. Tarkett fokuserar på naturen i sina två serier, "Prestige" och "Vintage".Golvbrädorna i "Prestige" -serien är antika borstade för att ge märken och ojämnheter som liknar naturligt slitage från sol, vind och vatten. "Vintage" -serien består också av golv med ursprungliga skönhetsmärken och oegentligheter, vilket ger ett industriellt utseende och ett autentiskt uttryck.

Alfort & Cronholm har också lanserat en ny våning där naturen ligger i mitten. Oak 3-stav Naturell i serien Arena Trend, ytbehandlas på ett sätt som gör det ursprungliga eket bekvämare än på ett vanligt ekgolv.

Det är uppenbart att naturen kommer att spela en stor roll i framtiden, inte bara som leverantör av material.

Olja och mattlack

I golvlanseringen av golvleverantörer varierar det mellan hårda vax och mattlackerade golv. Blanklakk är lite av det, vilket igen betonar att trenden pekar mot mer naturliga golv. Med både hård vaxolja och mattfärg bevaras träets ursprungliga utseende i större utsträckning, vilket ger ett mer genuint uttryck.

SAGA Natural kommer i mjuka jordfärger och naturligt trä, betonas trädets struktur med naturlig olja eller mattfärg. På så sätt kan du skapa det uttryck du vill ha, enligt Myrland. Tarketts nya golv behandlas alla med hård vaxolja, medan Arena har sina matt mattade ytor på sina två nya golv.

Ljus och mörk

SAGA Natural Gentle har en matt lackerad yta, vilket ger ett utseende oljerade golv men med egenskaperna hos ett lackgolv, säger Ann Jeanette Myrland på SAGA Parkett.

Det är goda nyheter när det gäller färg på parketten. Nu kan du hänga på, oavsett om du känner dig bekväm med ljus eller mörk golv. Enligt Holst i Tarkett går det mot både ljusare och mörkare tider på golvfronten - samtidigt.

- Det går emot två globala golvetrender för parkettgolv, som kommer att gälla för Norge i framtiden. Vi flyttar mot ljusare och mörkare golv samtidigt. Det borde vara, eller i stor utsträckning, och vi kommer att se mycket mindre ut för det gulaste ägget, säger Holst.

ADVERT

Mest populära