All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Mycket att vinna på byggnaden även

SENASTE FINISH: Gunhild Nytrøen bidrog skugga gräva när det skulle vara gräsmattan utanför den nya hytten i Søre Osen i Trysil. Foto: Foto: Privat

- Även om det är dyrare att bygga än att köpa begagnade, får du mest valuta för insatser för att följa upp en utvecklare. När hytten är klar är min erfarenhet att du snabbt kan få 200 000-300 000 mer för kabinen än de totala utbetalningarna din - om av en eller annan anledning skulle bli tvungna att sälja, säger mäklare Martin Vedel Nielsen Real Estate 1 Bergsmäklaren på Beitostølen.

Det dyraste alternativet är vanligtvis att köpa en färdig nybyggd stuga.

Färdig för jul

Byggandet kräver självklart att du inte är upptagen med att förverkliga stugdrömmen. Processen att bygga en stuga från grunden tar vanligtvis en till två år. För familjen Seljeset Nytrøen från Oslo tog det mindre än ett och ett halvt år från det undertecknade byggkontraktet tills stugan var färdig.

- Vi satsade länge, men när vi började började det gå fort. Det första spadetaket togs våren 2014, julafton samma år som vi firade stugan. Det var det som var vårt mål ", säger Gunhild Nytrøen, 40, som medger att det var hektiskt i slutet.

- Stressnivån under de senaste månaderna var ellevilt. Vi borde ha gett oss mer tid, hon inser idag.

Personliga lösningar

Familjen gick till jobbet efter att ha köpt land på Søre Osen i Trysil. Trots att de var baserade på en befintlig hyttmodell var det mycket att följa med på vägen.

- Vi gjorde många förändringar i de ursprungliga ritningarna. Bland annat ville vi ha en extra ingång istället för bastu, bredare och högre midship och större fönster.

Nytrøen ger heder till hantverkarna som följde alla telefoninstruktioner så gott de kunde och oftast med otroligt bra resultat.

- Det var galet att fatta ett beslut. Allt från valet av dörrhandtag och profilering till golv- och taklistor. Vi hade hela tiden att resa upp för att se hur det gick, eller att lösa de akuta problemen, säger Nytrøen, som fortfarande inte beklagar att de valde att bygga själv.

- På det sättet fick vi stugan vi drömde om. Layouten, användning av material och inredning, allt optimerat för oss, säger mamma till tre och betonar att hela familjen verkligen kan roa sig i kabinen.

- Vi reser här så ofta vi kan, åtminstone varannan helg.

- Har du några råd för andra som vill bygga dig själv?

- Jag tycker att det viktigaste är att ta bra tid i planeringsfasen och titta på de mest intressanta hyttmodellerna. Flera gånger fann vi att layouten fungerade mycket bättre på papper än i verkligheten. Till exempel kan gången vara mycket större än vad vi sett för oss och vardagsrummet mycket mindre, säger Gunhild Nytrøen.

Mer om Bone

Innan du bestämmer dig för att bygga det är viktigt att vara medveten om att det ofta kan vara mer tidskrävande än man kan tro, säger mäklare Martin Vedel Nielsen Real Estate 1.

- Även om du Att välja en nyckelfärdig standardmodell utan så många justeringar kommer att vara mycket praktiskt att följa upp. Om det finns en lång väg till webbplatsen bör du tänka på det innan du bestämmer dig för att starta en byggprocess, säger Nielsen.

- Ingen tycker att det är kul att begära hantverkare. För att komma in i en sådan byggprocess måste du ha fart och tid och njuta av stugan blir precis som du vill ha det - och skiljer sig från alla andras.

- Hur är marknaden för skåp idag?

- Eftersom försäljningen av begagnade stugor har ökat avsevärt under det senaste året är intervallet inte så stort längre. Således söker man mer tomter, så här handlar det mer om benet idag. Priserna är på väg upp.

Nielsen rekommenderar jaktstugor för att se på möjligheterna som ligger i en begagnad stuga. Om tomten är idealisk, men stugan är inte så bra, löser det sig om det kan moderniseras och anpassas efter dina behov och önskningar, tror han.

Nackdelar med ...

1. Att köpa begagnade hytt

FÖRDELAR:

 • Du kan börja använda stugan med en tid
 • Du vet exakt vad du får
 • Ofta större tomt än nya condos

nackdelar:

 • svårt att ändra planen och materialanvändning
 • Mer slitage
 • sämre isolerade
 • Risk för dolda skador
 • Kan ha korrigerande och renoveringsbehov
 • Oftare små fönster
 • Färre anläggningar
 • Kan vara värre att sälja

2. Att köpa nybyggda semester

FÖRDELAR:

 • Byggd av den nuvarande standarden
 • Fasta material
 • välisolerad
 • Energy Economics
 • modernt utbud och komfort
 • Många har stora fönster som vetter mot utsikt
 • bra andrahandsvärde

nackdelar:

 • ofta dyraste alternativet
 • Inga möjligheter för Personliga planen ol
 • Många som hyddor
 • ligger glatt i ett förtätat hyttefelt
 • Relativt små tomter

3. Köpa mark och bygga även

FÖRDELAR:

 • Total valfrihet
 • Unik stuga
 • Massor av alternativ, från standard färdig modell av arkitektritade

nackdelar:

 • dyra (men i många fall kabinen säljs för mer
 • Mycket uppföljning
 • Kontrollera kommunens regleringsplaner

- I vårt område finns det många vackra tomter till salu. Men du måste använda den använda marknaden för att få de stora, orörda utsikterna på två till tre mål. De flesta nya tomter är fästade på ett stugafält och brukar vara ett till ett och ett halvt mål. Vissa har köpt två eller tre tomter som gränsar till varandra, säger Nielsen, som för närvarande bygger en så kallad loaflåda på berget.

Få mer kvar för nya hytter

- Å andra sidan är det inte för dyrt att bygga nya heller. Du behöver inte börja skrapa och hyra arkitekt för att rita allt. Det finns mycket att spara på från en stuga som en utvecklare har satt upp tidigare och kommer också med personliga anpassningar.Var noga med att kolla utvecklarens referenser innan du undertecknar kontraktet.

- Du behöver inte kolla en referens, kontrollera fem eller tio. Alla utvecklare har en nöjd kund, påpekar Nielsen.

Priset på en nybyggda kabin i Valdres med el och VVS in i handlingen, uppskattar han till mellan 23 000 och 25 000 per. kvadratmeter totalt efter inköp av tomt.

- För det priset får du en kvalitetshytt i till exempel stavlaft. En enkel prefabricerad stuga kan säkert komma under 20 000 pr. kvadratmeter. Få, men stora rum kör också ner priset, säger han.

Priset på en ny stuga är mycket högre än den som används, han tror att du kommer tillbaka på någon försäljning. Dessutom får du en stuga som är precis som du vill ha.

- Många har stugan i 10-20 år, och med högre standard i stugorna ser vi också att de används oftare än tidigare.

- Byggkrav har blivit mycket strängare under senare år. Även om 90-talets stuga verkar okej idag, kanske det inte är när du säljer det på 20 år. Det kommer att bli en stuga som byggdes idag, och det kommer också att synas mycket nyare än många av konkurrenterna på den använda marknaden ", säger Martin Vedel Nielsen.

Torr och snabbt

Cabin Life Building expert Øivind Lie kommer att slå ett slag för vad han kallar arkitektritade färdiga kabinen.

- Då får du det bästa av två världar. Du får en unik stuga som ingen har något liknande, och det byggs i en hall innan det demonteras och transporteras till platsen, hur den sätts upp igen om några dagar.

Det enda du måste ha klart på förhand är grunden som stugan ska vara på.

mäklaren tips

När du köper mark, är det viktigt att kontrollera zonindelning och förordningar innan du bjuder, så du är säker på att du kan få noterat på kabinen du vill . Detta gäller särskilt storleken på kabinen (platsen för utnyttjande) och fick åsen höjd (tillåts Oppstu eller två våningar?).

- Mitt tips är att innan du köper ett land måste du bestämma vilken typ av stuga du vill ha och kontrollera detta mot reglerna. Då kan du köpa tom anpassade dröm stuga i stället för att anpassa hytten till webbplatsens zonindelning, säger Martin Vedel Nielsen Real Estate 1 Mountain mäklare.

Han tror att fler människor borde utnyttja möjligheten att reservera mark.

- Sedan kan de designa ett utkast till stuga tillsammans med utvecklaren och få klarlagt om drömkabinen alls kan listas på webbplatsen. Om detta kan bekräftas kan bokningen omvandlas till ett inköp, säger han.

- Varför inte bygga allt på plats, så behöver du inte ställa in stugan två gånger?

- Det viktigaste är de fuktproblem du kan undvika. Om byggnaden utsätts för mycket regn under inmatningen kommer denna fukt att packas när kabinen är klar. Kom ihåg att vi idag bygger mycket mer lufttätt än tidigare. Detta ökar risken för fuktskador.

Øivind Lie har även byggt upp en arkitektonisk utformad modulbyggnad.

- Först en arkitekt och jag samarbetade på ritningarna, och jag övervägde alla viktiga val när vi satt på ritbordet. Sedan byggdes den i en fast hall där allt går mycket snabbare, eftersom det är torrt och allt material och utrustning är på plats. När de sprang ut ur mina moduler, var även panelen helt målade, säger Lie.

- Om du inte har råd att betala en arkitekt för att ta hand om all uppföljning under byggprocessen är det enligt min uppfattning den bästa lösningen för att bygga nya byggnader på berget idag - var vänlig notera om du vill ha en stuga ingen har avtalet. Du får inte heller några oförutsedda kostnader eller fuktproblem, säger Lie.

Han kommer ihåg att loghytter har byggts på detta sätt hela tiden.

- De sattes också i en cafeteria innan de plockades ihop och återuppbyggdes i naturen, säger Lie.

Varning för produktköp

Om du bestämmer dig för att starta en byggprocess är det viktigt att vara medveten när du köper ett land. Enligt finansminister Mathias B. Dannevig i Norges Hytteförbund finns det en stor fara att du inte får bygglov om du köper mark på lycka och fromma. Här är hans rekommendationer för dig som vill köpa en tomt och bygga en stuga själv:

1. Tillstånd. Kontrollera kontrollplanen för området. Är platsen reglerad för rekreation? Reglerna kan också berätta hur mycket hytt du kan bygga, var det kan placeras och andra elementära förhållanden.

2. ACCESS. Har du trafikstockning till kabinen, eventuellt en parkeringsplats i närheten?

3. PRIS. Att köpa och köpa är vanligtvis betydligt dyrare än att köpa.

4. Developer. Välj en utvecklare med lång erfarenhet och bra referenser. Visserligen en som har andra nya byggnader kan du gå och titta på.

5. Planering. Planering till minsta detalj är alfa och omega. Förändringar under vägen kan vara mycket dyra.

6. Följ upp med. Följ byggprocessen noga och besök byggplatsen ofta. Kontakta byggnadschefen.

7. Bra boende. Det finns lite som är mer försurande för stugan än grannkonflikter. Var därför försiktig med att förtydliga dina byggplaner med dina grannar och ta hänsyn till vad de kan ha av invändningar.

8. OMRÅDE PLANER. Som vid köp av en begagnad stuga är det viktigt att bestämma vilka planer kommunen har för området. Vad händer om det kommer att finnas ett stugafält i grannskapet? Eller huruvida ett snöskoterspår ska läggas precis förbi stugan?

9. Tomträtt. Efter en ändring av lagstiftningen har det blivit mer riskabelt att ha en stuga eller ett hus på anlagd grund, så kallad festlig mark. I vissa fall kan markägare nu höja priset till 11 000 kronor per år per mål. Se till att partkontraktet ger dig rätt att lösa in tomten och alltid rådfråga en advokat innan du går in eller tar en pant på tomten.

ADVERT

Mest populära