All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Inte en bra idé att dumpa huspriset?

Lite klokt att dumpa huspriset?

  1. Vad kostar glass?

Isberg i magen

Is i magen. Vi vet alla att vi en gång försökt sälja ett hem som du borde ha. Men hur mycket is? En enda bit, ett helt glas, eller kanske ett mycket litet isberg?

Svaret är tydligt inte klart. Eftersom det kommer att bero på egenskapen av fastigheten, platsen - men också den nivå av finansiell risk som säljaren är villig att ta.

Trots detta, och i korthet: Våra beräkningar visar att det - i ett ekonomiskt perspektiv - är mycket troligt att du kanske vill ha en god portion mod.

Klicka här för att se exempel på vad det kostar.

Kommer snart - Tidigare

För tillfället känner de flesta hemförsäljare förmodligen inte att det tar lång tid att bli av med det gamla hemmet.

Tänk på innan du sänker priset ... Illustration: Per Ervland. Visa mer

Den senaste statistiken från Norges fastighetsförening visar att i september var det bara 12 dagar att sälja en fastighet i Oslo, Bergen eller Stavanger. Annanstans tog det dock lite längre tid och i den andra änden av skalan finner vi bland annat Tromsø, som hade en genomsnittlig spridningstid på 38 dagar.

Titta på Norge som helhet tar det i genomsnitt 19 dagar att sälja ett hem.

Rykten

Men det sägs det fortfarande en viss osäkerhet om vad som händer. Och rykten virvlande Ja, som vanligt ...

För en dag förutsäga en expert att vissa bostadspriserna kan falla så mycket som 30 procent, medan den andra disavow nästa dag. (Terje Hansen av NHH kontra Trygve Hegnar).

Framtiden är ingen av oss som vet, det enda vi vet är att ekonomin är i vågor. Så vid någon tidpunkt de närmaste åren kommer vi förmodligen att uppleva en stagnation eller en nedgång i huspriserna, även om det inte verkar vara en pall. Och då kan det därför vara klokt att komma ihåg följande:

Need for exempel mellan finansiering för ett hem av tre miljoner, kommer det att kosta 7 200 miljoner i månatliga räntebetalningar (med den aktuella räntan, efter skatt). Det betyder alltså - om du till exempel ta reda på något att ge 200 000 i rabatt till en köpare - att man alternativt kan sitta med huset för mer än till år.

Klicka här för att se andra regnprover.

Mer om huspriserna
  1. Här galler hyra
  2. Hur med mer rabatt
  3. Huspriserna faller

ADVERT

Mest populära