All egendom: trädgård, kök, inredning >> Socialitet

En liten bit av färsk Norge

Väggreklam började på 1900-talet. Eller bägare som det också kallas. I Norge har Freia varit ledande inom detta område.

Gamla reklamuttryck

Reklam som väggmålning hade sin ära fram till andra världskriget.

- Det är en gammal annonseringsfras. Väggmålningar finns på många ställen, säger Nina Skotte, marknadschef på Freia.

Måndag 13 maj presenterade Freia den nyligen målad vägg "Reflektion av livet på Loop" på Schous utrymme i Oslo. Slutligen är väggen klar för 17 maj!

- Den speciella Grünerløkka ligger nära chokladfabriken och stadsdel som nu återspeglas i väggmålning. Vi kontaktade Oslo kommun och fick lov att pryda denna vägg. Väggkonst har symboliskt värde, humor och karaktäriserar stadsbilden. Människor i lokalbefolkningen uppskattar det. Det är mycket bättre än en grå vägg, Skotte ler.

Inspirerad av kor

Första gången Freia fick målade denna mur var 2005. Det började med den aviserade en teckningstävling. Freia är en del av Mondelez Internationals portfölj. Då ringde företaget Kraft Foods och inledde sedan ett samarbete med Oslo Art Academy. Studenter från två klasser var inbjudna att lägga fram förslag till en ny Freia-vägg.

Jarle Frivold (34) från Feiring vann. Grafisk formgivare arbetar för närvarande med designstudio Kord.

Freia fick 14 förslag till dekoration av den nya reklamväggen.

- Det var en riktig behandling som ska plockas ut, och kul att titta på den på en stor vägg, säger han och tillägger: - Jag var både överlycklig och chockad.

Frivold säger att han hermit något efter föregående förpackning för mjölkchoklad, även i färg. För att hitta ämnet lånade han böcker från Deichmanske biblioteket för att studera bilder av kor.

- Jag övade mig för att bli kär i spegeln och sedan få samma uttryck på en ko. Det är bara teknik, betonar han.

Scot verkar att målningen nu börjar bli ett landmärke.

- Det är lika relevant idag som 2005. Det är en blandning av trendiga, moderna och lantliga. En spännande kombination, skryter hon.

Kaasa beställdes

När målarmästare fast Kaasa AS inledde sitt arbete i 2005 för att måla en helt ny design på väggen på Schous utrymme, åkte dit med cirka 150 liter primer, färger och 50 olika färger.

- Det var många nyanser när du delade objekten på kor och choklad, säger Terje Kaasa.

Han säger att det finns mycket nostalgi kring denna typ av väggmålningar.

- Det är roligt att få ut sig kreativt och samtidigt visa hur fin och vacker färg är. Allt är inte äggvitt! Många fina färger kan sätta en bild. Bildanvändning visar kreativiteten i manskulturen.Det producerar skapandet i målaren. Reklam är inte bara på styrelser, säger han.

Kaasa har många väggmålningar på uppdragslistan. De målade Frydenlundväggen på Bislett, målad för Coca Cola, Pepsi och Aftenposten. Läkare utan gränser har målat på Briskeby, samt dekorationer vid University of Oslo och flera köpcentra.

- Det finns inte många sådana väggar, men vi har haft tur att dekorera många av dem, säger Kaasa.

Avvisad

Kaasa AS har gjort flera uppdrag för Freia. Tidigare målade de en vägg med mjölkchokladmotiv på Alexander Kiellands plats. Det märkades aldrig anmärkningsvärt. Först efter det hade gått över tio år kom några små skrifter.

- Jag försökte emellertid sälja till Freia att de skulle ha anti-graffiti på väggen på Schous place - som på grundval av deras positiva erfarenhet inte är nödvändig vid den tiden.

Anti-graffiti är transparent och en skyddande hud som appliceras bortom själva ämnet. Det gör det lättare att ta bort taggning när taggar har tagits.

Och det tog visserligen inte många år innan märkena upptäckte att de kunde spraya ner på väggen vid Schous-platsen. Väggen är väl synlig i stadsbilden, och taggarna vill också vara.

- De har stått på parentes och nått högt på väggen. Vi var tvungna att remalera väggen, från botten upp till sex och sju meter. Dessutom lägger vi till anti-graffiti. Den här gången har vi använt ca 50 liter färg. Det finns diffusionsfria färgsystem som gör att kudden andas lättare, det är viktigt att ämnet varar länge, säger han och tillägger: - Med regelbundet underhåll kommer ämnet att ligga i många år.

Detta har varit ett traditionellt Kaasa jobb. De har också renoverats inuti Freiafabriken med samma motiv på mötesväggen.

- Det finns mycket att göra för att skapa olika rum inifrån och ut. Våra målare kan visa upp vårt ämne på många sätt, vi avslutar Kaasa.

ADVERT

Mest populära