All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Lite trevligt med hytt skatt

Fyllning kassan

kabin skatt mer och mer vanligt, enligt Dagbladet.

Flera kommuner väljer att fylla kommunfullmäktige med pengar från stugan. Tio av landets 19 största stugor har infört eller överväger att introducera hyttskatt, skriver tidningen.

Från och med detta år kan kommunerna själv välja om de kommer att samla skatt från kabinägarna. Förutsättningen är att kommunens ägare också är föremål för sådan beskattning.

Många miljarder

År 2006 hade 270 kommuner fastighetsskatt, vilket innebar 4 32 miljarder kronor. Nu kan dessa kommuner också ansöka om skatter från kabinägare i kommunen.

Enligt Dagbladet är Larvik, Tønsberg, Nøtterøy, valar, Mandal, Stryn, Voss, Kvam och Hol bland de kommuner som ännu inte har infört kabin skatt.

Dyra men det kan vara för dem stuga i en av följande kommuner: Öar, Trysil, Fredrikstad, Sirdal, Bamble, Kragerø, Risør, Grimstad Arendal och Kristiansand.

Hyresskatt

Är det ok med hyttskatt? (Closed)

Nej (73%) 574

Ja (25%) 195

Vet ej (2%) 16

Avstvemningen styrs inte och speglar bara läsarens egna åsikter.

Krosshyttdröm

Ekonomer tror att introduktionen av stugavgifter kommer att leda till fallande stuga priser i nuvarande kommuner. Om inte annat kommer hytten i dessa kommuner inte att öka lika mycket som i de andra stugorna.

Dessutom kan vissa stugaägare tycka att det är för dyrt att äga en stuga. Day Refling i hemmalagföreningen anser att införandet av fastighetsskatt på hytter kommer att krossa kabindrömmen för vanliga människor. Om du äger en stuga värd cirka tre miljoner kronor riskerar du en hyttskatt på 20 000 kronor om året.

- Det svåraste fallet är de med gamla familjehytter vid havet. Om fastigheten får ett värde på 10 miljoner kan kommunen kräva 70.000.000 dollar i fastighetsskatt, säger Refling.

Källa: Dagbladet.

ADVERT

Mest populära