All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Lite kunskap om energimärkning

Det är Norge Evaluation Association (NTF), som har genomgått en undersökning om energimärkning av bostäder.

Det visar att ungefär hälften av de svarande inte känner till reglerna om energimärkning. NEF anser emellertid att detta inte är oroande.

- Den föreläggande att husen över 50 kvadratmeter måste ha energicertifikat innan de säljs eller hyrs ut infördes förra året, så det är inte konstigt att medvetenheten tar lite tid. Siffrorna kommer att öka i samma takt som bostäder handlas eller hyras ", säger Svein Hole, avdelningschef i NTF.

Detta talar energimärkningen du

Enligt de nya reglerna trädde i kraft den 1 juli förra året, måste det därför vara ett energicertifikat vid försäljning eller uthyrning. Detta energicertifikat består av en betygsskala från A till G, vilket visar energinormalen bostaden har.

Dessutom har certifikatet en uppvärmningstecken som visar hur mycket bostaden kan värmas upp utan användning av fossila bränslen eller el.

Läs mer om detta i artikeln Vad säger energicertifikatet?

Läs också:

20 sätt att spara energi - utan att offra någon

Termen "varje liten bit räknas" har för länge sedan utmattad, men när det gäller att spara energi i hemmet har aldrig varit sannare. Vi ger dig 20 enkla tips!

Energimärkning av bostäder: Endast hälften av oss vet vad det innebär efter att ordningen introducerades förra sommaren.

Ökar priserna

Enligt undersökningen har endast åtta procent av norska hem hittills varit energimärkta. Det är naturligt, eftersom de flesta väljer att vänta på energimärkning tills de släpper ut egendomen till salu eller hyra.

Svein Hole: chef för NTF.

Hole anser att energimärkning blir viktigare när fler och fler köpare blir vana vid systemet.

- Energiklass måste ingå i främjandet av bostäder som är tillgänglig för försäljning. Slutligen påverkar energikarakteren marknadspriset i betydligt högre utsträckning än idag. Ett hopp på skalan kan betydligt öka bostadsvärdet, säger han.

Energimärkning av homeownership

Även om de flesta väntar på egendom som skall säljas innan energimärkningen det, är det inte nödvändigt. Energicertifikatet gäller i tio år.

Undrar hur man kan driva ditt hem? Du kan läsa mer om artikeln Så här aktiverar du ditt hem innan du får tillgång till energimärkningssidan.

Läs också:

Så du bör göra om huset till en smart hem

gör En smart hemliv mycket lättare. Men om du inte har något emot, kan ditt hem vara ett enkelt utbyte för de moderna tjuvarna.

ADVERT

Mest populära