All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Ett hus av halm?

I de tre smågrisarnas äventyr byggde den första lilla grisen ett hus av halm. Det gick så illa. Men de som bygger halmhus idag behöver inte oroa sig för att huset kommer att blåsa bort. Halmhus har visat sig vara både solid och miljövänlig, och fler och fler människor är charmade av de unika husen.

- Det har varit ett ökande intresse för halmhus år efter år. Hittills finns det cirka 17 halmhus här, som vi vet, och nästan alla byggdes under de senaste femton åren, säger Finn Østmo, chef för Norsk jordbruks- och halmbyggnadsförening.

Halmhus: Ett av flera norska halmhus.

Långa traditioner

Halm som byggmaterial har århundrade gamla traditioner, men byggnadsteknik med halmbalar utvecklades först för drygt hundra år sedan. I Norge är det ännu yngre.

- De tre första stråhusen i landet byggdes på femtiotalet och var uthus i form av ett kycklinghus och ett garage. Dessa byggdes av människor som inte antog att andra kördes med halmkonstruktion, men som de såg halmkulorna och trodde att detta måste användas som byggmaterial, säger Østmo.

Sedan gick årtionden innan stråltekniken återupptäcktes i början av nittiotalet och 1993 byggdes det första hemmet av halmbalar. Sedan dess har fler strawballhem skapats, samt dagis, kontorsbyggnader, studior, klassrum och operationsbyggnader, alla inbyggda halm.

- Små uthus kan byggas utan problem, men i större projekt, t.ex. hem, borde du ha personer med rätt kunskap på bilden. Men samtidigt är det här en enkel konstruktionsteknik, och det är möjligt att lära sig mycket under en kurshelg, säger Østmo.

Läs också:

Så här omvandlar du ditt gamla socker till en ny

Du behöver inte kasta dina succulenter, även om de dör. Vi visar dig hur man gör dem spridna igen.

Svår tillgänglig vinstprodukt

Halm är en biprodukt av spannproduktion och används i stor utsträckning inte fullt ut. Det är emellertid inte lätt att få byggmaterial för jordgubbar.

- Det finns halmpress runt gårdarna, men de flesta har gått över till runda bollar. Det betyder att vi behöver se lite mer för att hitta lämpliga stråbollar, säger Østmo. Han tillägger att föreningen sammanställer en lista över leverantörer.

- Halm är en restprodukt för bonden och jag tror att vi kan få tillgång till halmbalar om efterfrågan ökar. Halmbönderna kommer då att kunna ta emot order eller köra upp halmbollar i lämpliga förvaringsstorlekar, och de får bättre betalt för det än för andra sätt att använda halmen, säger Østmo.

Torr byggprocess

Halmkulor som ska användas som byggnadsmaterial måste vara hårt pressade och torra. Østmo rekommenderar att fuktnivån ska vara cirka arton procent.De måste också hållas torra under hela processen. Halmbollarna kan tåla lite regn från sidan och torka fortfarande ut, men få vattnet att komma upp och penetrera halmbollen själv, det blir svårt att bli av med fukten.

Om halmen först är torr och fin, grunda bra och väggarna är täckta med gips, bör det inte finnas några problem med fukt och försämring i byggnaden. I USA finns det strawballhus som har stått i hundratals år. Rolf Jacobsen, civilarkitekt hos Gaia Architects och en av de främsta experterna i halmhus i Norge, lägger ändå till en liten reservation om placeringen av halmhus.

- I områden som är särskilt hårda bör man överväga huruvida strawball teknik är rätt sätt att bygga. I sådana fall bör väggarna skyddas med extra skydd, till exempel. en grävlinje, ett växthus eller ett stort takräcke.

Läs också:

17 retentionsknappen som gör livet enklare.

Plötsligt är det coolt att organisera kläder, skor och andra nödvändigheter. Här är 17 smarta retentips som kommer att förändra ditt liv.

Hemmagjord färg

Plattan som skyddar väggarna är också gjord av naturmaterial.

- Vi använder inte cement i halmhusets kudde, men en blandning av lera, sand och andra bindemedel. Cement gör väggarna för täta och vi vill ha väggar som andas och vilka är diffusion öppna, säger Østmo, som tror att lera är ett undervärderat byggmaterial.

Röret kan målas, och Østmo säger att de använder en mycket speciell färg.

- Vi gör ett 200 gram mjölmel som är kokt med 1 liter vatten och blandat i porslinpulver med färg. Det ger en färg till fyra pounds liter. Det kan inte skruvas, men det brinner inte av.

Bra brandskydd

I motsats till vad man kanske tror är halmhus inte mer utsatta för skadedjur eller större brandfara än andra hem.

- Den viktigaste åtgärden att förhindra möss i väggen är att man är försiktig med ytterkudden och blir stram i alla övergångar, skriver Jacobsen i en artikel på den norska jord- och halmbyggnadsföreningens hemsida. Där kan du också läsa mer om halmbyggnadsteknik och studierna på träbaserade byggnader.

Läs också:

Välj rätt ljus!

Genom ljus upplever vi form, färg, struktur och avstånd. Belysningen i ett rum spelar en viktig roll i komforten. Det är lika viktigt att förse ...

- Det är en väggstruktur som har högpresterad brandprestanda. På grund av att stråmuren är täckt med ett icke brännbart gips medan stråmen isolerar så att värmen inte tränger in i väggen, dokumenteras ett brandmotstånd på mellan 2 och 4 timmar.

ADVERT

Mest populära