All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Ett hem av bananblad

- Bananblad och andra naturmaterial som bambu, jute och olika silltyper är mycket populära under dagen, säger Pål Carlsen i Interiore Agencies.

Bananlöv golvmattor ger ett robust men enkelt intryck som passar in i allt från minimalistiska och asiatiska inspirerade hem till mer rustika och klassiska hem.

- Se upp för din segelbåt "Ra" platt på vardagsrummet, så du kan förstå vad intrycksmattor av bananblad ger, anser Carlsen.

Patina golv

Bananbladen tvättas och torkas och vridas sedan i tråd som är vävt eller vävt till mattor. Bananmattans färg varierar från beige till mörkbrun. Eftersom mattorna är helt obehandlade, kommer vatten eller fett att ge tydliga märken.

- Mattorna skakas eller dammsugas. Tvättvatten kommer att ändra färg på materialet, men om du har otur att få en fläck kan du till och med välja att titta på det här som patina eller smuts. Det här är ju ett naturligt material som påverkas av miljön, precis som obehandlat trä, säger Carlsen.

En miljöalternativ

Obehandlade mattor av bananblad är ett miljövänligt alternativ till textilgolv. När mattorna är slitna efter flera års användning, hamnar de upp på deponier. Mattorna är också en 100 procent ren naturlig produkt, gjord av ett material som saknas i världskalan.

Massiva föremål

Möbeltillverkare Slettvoll har tillverkat möbler av olika exotiska material sedan starten 1951. Till skillnad från mattorna behandlas och lackeras bananblad före användning. "Dessa möbler kommer att betraktas som andra möbler i lackerat trä", säger Lidvar Lillebø, VD i Slettvoll.

Fördelen med möbler gjorda av denna typ av material är att de är mycket enklare än sina målade släktingar i massivt trä.

- Möblerna är gjorda av bladstammen i bananblad. Dessa fibrer är de mest kompakta på hela bladet och ger de bästa produkterna. Bananstolarnas stolar och soffor är därför solida möbler med lång livslängd, säger Lillebø.

ADVERT

Mest populära