All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

En skog i flöde

I naturen ändras skogen när tiden går. Något växer, någonting dör, det kommer till nya träd, buskar och djur. Även om träet är i stort sett detsamma ser det samma stället ut lite annorlunda efter några år.

Detsamma gäller för tapetdesignen "Woods". Denna design skapades 1959 av Michael Clark för Cole & Son. De stolta björkarna på tapetet har gått igenom provet på dagens tand och har blivit ett ikoniskt motiv för den brittiska tapetstillverkaren.

- Ursprungligen var detta ett skärmutskrift, där du kunde känna övergången mellan de olika färgerna, säger Shauna Dennison, Cole & Sons designchef idag.

I flera samlingar

Samlingen Nyckfull kommer Woods i nya färger

Under årens lopp, "Woods figurerat i flera tapetkollektioner - i olika färger och med olika ytterligare uppgifter till den grundläggande designen, björkarna. Nu lanseras Woods i nya färger, och under en stjärnhimmel i versionen "Woods & Stars", i tapetsamlingen Whimsical.

Whimsical är en plånbok för barn i alla åldrar. Också de med barndomsminnen kommer att tycka om mönster inspirerade av litterära och historiska karaktärer som Moby Dick, Captain Nemo, Christoffer Columbus och boken The Secret Garden.

I Whimsical finns två nya versioner av "Woods" med bland annat nya och gamla design.

- "Woods" har hittills endast gjorts i neutrala färger. Nu finns tapetet i pulverblått och vitt, mint och guld, samt dammigt rosa och guld, säger hon.

Gilver är förresten en kombination av silver och guld och en utbredd färg i modebranschen.

I starlight

"Woods & Stars" från den nyckfulla kollektionen.

- Vi har också kombinerat "Woods" med en annan design från Whimsical, called "Stars". Detta är också en gammal design, från våra arkiv. Mönstret är ett blockutskrift, och vi har tillåtit att de ibland bildar missbildade stjärnformar för att vara exakt densamma. Det bidrar till äktheten, säger Shauna Dennison.

Samlingen, New Contemporary Two, lanserad i Norge 2005, är utformad för att hitta i fem olika färger; blå och vita toner, lila nyanser av färg, guld och terrakotta, en mörkbrun på silverfolie, förutom den mest kända i klassisk svartvitt.

Nästa gång den klassiska skogen förvandlas, finns i Contemporary Restyled-samlingen där björkarna nu bär gyllene frukter i Woods & Pears-designen. Designen är här kombineras med päron i skimrande guld och silver färger mot en bakgrund av skymning grå, Midnight Black och disigt grå-vit färg, och den ständigt närvarande svart vit skogen.

Hoffleverandør

"Trä och päron"

Tapetstillverkaren Cole & Son grundades 1875 i Islington, norr om London.Entreprenören John Perry var son till en köpman från Cambridgeshire, som etablerade tapeterproduktion i ett område med nästan 190 tapisserier. Under de första åren tecknade Cole & Son på uppdrag av andra företag och var expert på blocktryck, band och marmorerade mönster.

Efter några ägarbyte blev de Cole & Son år 1940, som vi känner till dem idag. På 1950-talet startade de en av de första skärmbilderna för tapeter och tryckta mönster för många av tidens största designers.

Cole & Son har för närvarande ett av Storbritanniens viktigaste tapetarkiv och många historiska tapeter som fortfarande är aktuella. De har producerat bakgrundsbilder för Buckingham Palace och Vita huset. De fortsätter att samarbeta med samtida designers och har gjort samlingar med Piero Fornasetti och Vivienne Westwood.

ADVERT

Mest populära