All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

En stol, tre priser

Ludwig Mies van der Rohe super snygg stol Barcelona säljs fortfarande, 77 år efter att det gjordes till den spanska kungaparet till världsutställningen i Barcelona 1929. Och idag kostar ca 1 G , dvs 62. 161. På Tannum i Oslo kostar stolen i billigaste läder kostym 50,800 kronor, medan den dyraste upplagan kostar 72. 290 kronor. Men om stolen är viktigare än rätt ursprung, kan du köpa stolen många, många tusen billigare.

Vilka: Tannum (Tingsgata 30, tel 23 skrevs den november 53 90.)

priser: Från 35 800.

Effekt: Tannum

Fortplantning

A läderritad reproduktion för 5 500 kronor. Foto: Finelines. inte mer

Den berömda möbler som den danska arkitekten Arne Jacobsen stol Ägget har fått småsyskon som konkurrerar med originalen. Vissa är inspirerade, medan andra är licensierade. Licensen för en produkt löper ut efter den angivna tiden, och möbelproducenter kan producera så kallade reproduktioner. Skillnaden mellan en licensierad reproduktion och originalet är endast produktionsåret, och det kommer inte att finnas stora skillnader i pris. Prisskillnaden förekommer först på den använda marknaden. Här är licensierade reproduktioner värda mycket mindre.

Läs mer:

TEST: Ser du skillnaden?

Fina linjer

Finelines Möbler i Oslo säljer så kallade reproduktioner. De erbjuder en renoverad Barcelona-stol för 5 500 kronor. En medföljande puff kostar 3 500 kronor. De har också andra möbeltillverkare i sin verksamhet.

Vilka: Fine Lines (Ryensvingen 5c, Oslo, tel 926 59.497.))

Pris: 5. 500

Effekt: Fine Lines Furniture

Get billigast

Barcelona exemplar har fått namnet Glasgow och sålde 3 999 miljoner. Foto: Faktors kontor. nej Visa mer

På möbelbutiken Faktum säljs kopian av Ludwig Mies van der Rohes stol under namnet Glasgow.

Vilka: Fakta (Kvaleberg Road 31, Stavanger och Lundegeilen 20, Sandnes, gemensam telefon: 47 85 oktober 00)

Pris: 3. 999 miljoner

Effekt: Fakta

International Style

Arkitekten Ludwig Mies van der Rohe hette Maria Ludwig Michael Mies, och föddes i Tyskland 1886 och dog 83 gamla i Chicago. Han var ledare för den så kallade internationella stilen i arkitekturhistoria. Denna riktning ignorerade användningen av ofunktionella dekorativa element vid tiden. Ludwig Mies van der Rohe tog tillsammans med bland annat arkitekter Charles-Édouard Jeanneret (Le Corbusier) och Philip Johnsen använda stål, tegel och glas, och betonade vikten av materialen bör vara billig och lätt att tillverka.

Begreppet International Style användes först i en essä skriven av Henry Russel Hitchcock och Philip Johnson, i en katalog för en arkitekt utställning i Museum of Modern Art.

Källor: Britannica.

MER OM Interiör:

  1. Poinsettia fattade eld
  2. för att uppdatera den gamla byrå
  3. En liten geometrisk mirakel
  4. - världens sexigaste hotellrum
  5. Kontrollera färgseende

ADVERT

Mest populära