All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

En stuga för alla årstider

Den kanadensiska landskapet påminner på många sätt om den norska och du hittar också en stuga kultur mycket lik vår egen, där omgivnings makt och morfologi av landskapet här styr också kabinen design.

Clear Lake Cottage i Ontario, Kanada växte ut ur dessa principer och önskan om en stuga som omfamnade alla fyra årstiderna.

- Målet var att skapa en ren och modern kabinmiljö som talade med miljön och fångade den traditionella stugan känslor, förklarar Timothy Belanger i Maclennan Jaunkalns Miller arkitekter att klicka. nr.

Ödmjukhet vänd landsbygden

Stugan är lugnt beläget bakom en trerekke med främre sjön Clear Lake i Ontario, huvudsakligen i en öst-västlig riktning, vilket gör det möjligt att fånga värme och ljus från solen på morgonen.

Den omfattande användningen av glas skapar en tydlig koppling mellan interiör och omgivning, och understryker hyttens yttersta ödmjukhet mot landskapet.

Samtidigt gör en grov materialanvändning en tydlig skillnad mellan det naturliga landskapets mjuka linjer, en kontrast som ger stugan en distinkt karaktär.

MORGENSTUND: En enda stol och en terrass. Taket och väggarna är klädda i tallriksplywood. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

Skandinaviska impulser

Den coolaste stugan i Valdres?

Hyttas långa glasfasad och intern användning av gran i taket, enligt Belanger, skapar ett utrymme som sträcker sig från insidan ut.

Byggnaden inspirerades emellertid av en lång väg.

- Hyttens ägare hade en förkärlek för de skandinaviska fiskehytterna med sin tjärfäste tallkott, förklarar han.

Resultatet var dock ganska annorlunda än de enkla byggnaderna längs norra norra kusten. Man valde att klä hytta i mörka metallplattor.

- Detta är en kostnadseffektiv nordamerikansk tolkning av den skandinaviska kustetiken. Resultatet är helt modernt, men även rå och industriellt, beskriver Belanger.

Skinny Modernity

En RÄDDARE EXTERIÖR: Hela stugan är klädd i en mörk bris. Enligt arkitekten är detta kostnadseffektivt och inspireras av skandinavisk kuststruktur. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

KVELDSSTEMNING: Med sina många öppningar lyser kabinen upp i omgivningen. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

Stugan ersätter en gammal, bräcklig och oisolerad stuga från 1950-talet. Men ägarna ville att det skulle återspeglas i den nya stugan, samtidigt som det var en produkt av modern komfort.

Stein Røysa var arkitekt stuga

- De ville alla att modern design kan ge dem, rena linjer, ett överflöd av naturligt ljus i kabinen och anslutningen till miljön. Men de ville också att stugan smälte ödmjukt i landskapets sammanhang och karaktär, berättar Belanger.

- Till exempel bestämdes att man byggde ett tak som sträckte sig uppåt och möttes i ett spets som i ett tält. Denna form valdes bland annat utifrån hänsyn till snön som lätt skulle glida av taket.

Inne i detta framgår av att en enda "tältstol" löper över hela stugans vertikala volym, vilket har gett spännande möjligheter till rymdplaceringar.

Utsatt för miljöens ljud och lukt

Belanger förklarar att inredningen var detaljerad för att skapa en kontrast till den svarta ytterbeklädnaden.

CLEAR LINES: Rena, enkla linjer var en viktig förutsättning för kabinisterna. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

TELT FASONG: Taket som bildar sig i ett spets med den svarta polen i mitten ger allotments till tältformen. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

- Den inre materialpaletten med mahognyfönster, betonggolv och spånskivor fungerar som en visuell kontrapunkt mot ytterklädernas mörka struktur. Något som vi anser understryker den skandinaviska tillströmningen.

Den trötta stugan vid Kragerø omvandlades till ett vackert hus.

Valet av fiberbrädor i gran gjordes av kabinens ovilja mot inredningen i gipsskivor.

Den smala terrassen framför stugan bildar golvets förlängning, eftersom glasfasaden är utrustad med skjutdörrar.

- Halvparten av glasfasaden kan öppnas, vilket gör att luktar, ljud och ljus i omgivningen flyter in i stugan och därmed fångar landskapsändringar.

Zonavdelning

Den inre volymen var organiserad utan användning, och rummen vänder sig antingen till havet nedanför eller skogen bakom.

- Volymen var uppdelad i fyra logiska delar: Sovrum, andra sovrum, tvättstuga och vardagsrum. Dessa rum organiserades ytterligare i relation till behovet av privatliv, och till sist bestämdes vilka av rummen som skulle ha havsutsikt och vilka mot skogen, förklarar Belanger.

RÄTT UT: Hyttens glasfasad är utrustad med skjutdörrar, vilket gör det enkelt att komma åt utsidan. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

MODERN: Betonggolvet, kryssfiner i granen och den svarta spisen skapar ett nätt och stramt uttryck som står i motsats till landskapets nåd. Var noga med att märka lamellerna utanför fönstret. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

- Det fick alla en rektangulär form, som sedan pressades tillbaka till en trapezform, så att exponeringen till havet maximerades.

Sommarplats på Åkerøya

På rad och rad

I vardagsrummet med kök och vardagsrum finns utrymme framför kajen och vetter mot havet. Baksidan ligger sovrummen i rad och rad. Och på utsidan reflekteras det i det faktum att frontglasets omfattande användning av glas reduceras till ett blygsamt fönsterställ på baksidan.

Dessa rum är "toppade" med ett öppet tak, vilket gör plats för gästerna.

- Det här avsnittet ser ut som en svart låda från utsidan och fungerar som en förlängning av väggbeklädnaden, beskriver Belanger.

Lätt: Ett rum kan enkelt utformas så att kontakten med miljön blir ostört och transparent. Foto: Foto: Ben Rahn - A Frame Foto

Se också:

Denna stuga ser du rakt igenom

Här är stugan som kan vikas

Stugan främre öppnar mot naturen

Top arkitekt kabin svävar Över svalning

Letar du efter nya inredningsförslag? Du hittar dem i Inspirationsguiden

STAY: Rummen i stugan organiserades i enlighet med användningen. Här från köksdelen. Foto: PHOTO: Ben Rahn - En ramfotografi

Planritning. Foto: ILL. : MacLennan Jaunkalns Miller Arcitects

Fjällstuga i Folldal

ADVERT

Mest populära