All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

80 Eller 30 kvadratmeter?

"Med priserna nu får det ett mycket bra värde för pengarna." Kim Thu, Obos Mäklare Tro att julen kom tidigt i år. En av våra läsare har informerat oss om otroliga bostadspriser i en av huvudstadsdistrikten: Nu får du ett vackert trärum med balkong och ett garage på 80 kvm i Oslo för en miljon! Den gemensamma skulden är cirka 60 000 kronor.

Det är detsamma som du förväntar dig för en studio på mindre än 30 kvadratmeter. Också i huvudstaden. Och det senare kan behöva till och med dyka upp.

Se huspriserna i de största norska städerna

Det tidigare boende ligger i Romsås, norr om stadens centrum. Och bostaden vi får tips på är överlägset den enda till salu där man kan få mycket bostäder för pengarna. Här får du nyrenoverade fyra rum till mindre än 1, 5 miljoner. Vad är hakan?

Under renovering

Romsås är ett typiskt stadsområde med blockbyggnad. Den ligger på gränsen till Marka och enligt en av mäklarna i området är Kim Thu, ett mycket barnvänligt område.

- Det finns bilfria vägar som säkert går till skolan, dagis och butiker, säger Thu till DinSide. Närheten till fältet uppenbarade sig tydligt när ett par kom fram - på skidor.

Varför är det så billigt här?

- Det har varit en klar överenskommelse med priserna på senare tid, säger Thu. "När marknaden är långsammare och hårdare blir det alltid mycket hårdare på Romsås.

En av anledningarna är att det finns viss osäkerhet om statsskuld och hyra eftersom vissa bostadsbolag kommer att rehabiliteras.

- Detta är inte ett speciellt fenomen för bara Romsås. Det är markerat i hela Groruddalen.

Läs också: Öst-Väst delar upp ökningar i huvudstaden

Delta i framtida plan

Romsås består av nästan 2500 lägenheter, uppdelade i 6 olika bostäder. 3 har rehabiliterats, två är renoverade, en ska renoveras. Enligt Thu kan det finnas stora belopp som kommer att dyka upp direkt på både statsskuld och hyra.

- Om du överväger att köpa en fastighet i Romsås, bör du sätta dig bra i rehabiliteringsplanerna för området, säger Thu. - De som kommer till en syn som inte är kända här ser ingen skillnad i ett rehabiliterat bostadsföretag.

Detta bekräftar kollega Anders Hansen i Fastighetsmäklare1.

- Det som du måste vara mycket försiktig med på Romsås är att ta alla bostadsföretag över en kam, säger Hansen till DinSide.

Han säger att ett par block har rehabiliterats till relativt gynnsamma kostnader och med en låg gemensam skuld ca 250 000 per enhet. Ett bostads kooperativ är snart färdigt, men till mycket högre kostnader.

Enligt Hansen är det här en faktor att driva priserna något på några av bostadsfastigheterna. - Med detta sagt anser jag inte att priserna har fallit mer på Romsås än någon annanstans.De är på 2006 års nivå, säger Hansen.

Dominoeffekt

Men det är inte bara det block som du köper egendom som kan ha en inverkan på statsskulden - om flera av blocken i kooperativet är i sin tur kan utlösa skuldökningen som hela bostadsrättsförening är renoverade.

Detta gäller bland annat ett av bostaden du säljer, men i annonsen hos Finn. nej vi kan inte hitta den här informationen.

- Detta framgår av utsikterna, men inte i själva annonsen på Finn. nej, säger thu.

DinSide: Varför finns det inte i annonsen?

- Det är osäkert hur mycket statsskulden kommer att öka, vi vet inte faktiskt, säger Thu. - Ytterligare information finns tillgänglig i prospektet, som finns tillgänglig på displayen, eller kan skickas genom att klicka på länken i annonsen.

Den tas i planerna för den kooperativa du funderar på att köpa fastighet i är alltid viktigt - men för dem som är vana vid mindre kooperativ, är det viktigt att ta lärdom av exemplet ovan: Det är inte bara blocket , eller den ökning du ser i bostäder som räknare. Du bör också kolla vad som planeras för resten av bostadsgruppen.

Bra checkpoints

En annan fälla som kan vara lätt att gå i "nyrenoverade". En sak är att det finns mycket annorlunda i termen. När någon har slagit på ytorna har andra blivit renoverade från botten. Men det hjälper inte om huset du köper är helt ny och nyrenoverade badrum, om kooperativet har beslutat att alla badrum kommer att renoveras och jordledningar byts ut.

- Det är mycket annorlunda i "nyrenoverade", säger Thu. "Även om någonting är klart från början, är det en stor skillnad i materialval och detaljer.

Läs också: Här är de frågor du bör ställa innan du köper fastighet

Men med alla bokningar intakta, är båda medlen DinSide've talat med tydlig i sin slutsats: Om du köper bostäder på Romsås få mycket bostäder för pengarna.

Kom ihåg att kontrollera alla renoveringsplaner först så att du inte får några ekonomiska överraskningar i framtiden. Och tänk på att bostäder på Romsås inte är överkomlig nu än de var för några år sedan, när det gäller fritidshus i huvudstaden.

ADVERT

Mest populära