All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

8 Tips som ger dig den perfekta vägg färg

Enligt Bjorg Owren, creative director på IFI. Nej, många kunde ha uppnått ett resultat de är nöjda med om de bara hade tagit sig tid för att testa färgen innan de målades.

- Många människor har svårt att färga. De ser en bra färg på grannan eller i en tidning och tycker att det är ett säkert val att kopiera detta i sitt eget hem, men tycker fortfarande att de inte är nöjda. Det är inte konstigt, för det finns många fler faktorer som påverkar hur en färg uppfattas. Att göra folk tar bara tid att testa färgen med korrekt uppstart innan målning, är vägen till det resultat de vill ha så mycket lättare, säger hon.

Här är vad som ska beaktas:

1. Tänk på mängden

Upplevelsen av färgstyrka ökar proportionellt med storleken på ytan du målar. En färg målade på en stor vägg kan därför tyckas helt annorlunda än den som gjordes på det lilla färgprovet.

Ett vanligt misstag är att välja ljusfärg. En färg kommer alltid att visas ljusare när den kommer upp i stort format, så välj en nyans som ser lite för mörk ut på det lilla färgprovet.

2. Glöm inte resten av interiören.

Möbler och andra interiörer spelar en stor roll, som dessa möbler mot en vägg målad av Butinox Interior.

Det faktum att golvet, möbler eller annat interiör inte beaktas är en annan vanlig bummer. Ett trägolv ligger långt ifrån en neutral yta. Ett ekgolv som har haft några år på baksidan kan verka nästan gult, och den här yellownessen på den stora golvytan sätter märket på färgerna i resten av rummet. En kall väggfärg mot ett "gult" golv kan vara besvärligt om det inte är medvetet.

Om du har en röd soffa, lila gardiner eller en grå köksinredning, kommer färgen att påverka hela. Testa därför väggens färg mot de andra inredningselementen i rummet. Kanske uppmärksammar de varandra på ett underbart sätt, eller kanske den får den andra att vara suddig eller smutsig.

3. Kontrollera ljusförhållandena

Ljus påverkar färgerna. En färg som är vacker i svagt ljus kan vara fel i ljus dagsljus. Därför studerar vidskepelser i olika ljusförhållanden, som dagsljus, kvällsljus och lampor (som kan innehålla vita och gula ljus). Lämna färgprovet för en hel dag och följ det hela dagen för att få det bästa intrycket.

4. Vara medveten om graden av glans

Med olika glansnivå, från helmatt till hög glans, är en färg uppfattas som mer färger eftersom ljuset reflekteras på olika sätt på olika ytor. Försök att testa färgen på den glans du planerar att måla.

5. Tänk på färgen i rätt vinkel

är det vanligt att lägga färgprover utanför tabellen för att se och jämföra, men det är inte särskilt lämpligt - om det är just tabellen som ska beläggas.

Golvfärgen måste ses på golvet, väggfärgen på väggen och takfärgen i taket. Ljuset slår annorlunda än olika vinklar, och man bör vara medveten om att placera färgproverna.

Golvet är en stor yta som måste beaktas i färgschemat - detsamma är färger i angränsande rum, som i detta hus med färger från Smartpanel. Kontrollera alltid färgen där den ska appliceras, lägg aldrig den på vardagsbordet.

6. Testa färgen på den korrekta strukturen

Substratets struktur påverkar färgen. Olika ytor, som släta plattor, texturplåster, slät och grovväggigt, rektangulärt och profilerat trä, kan därför tycka olika i samma färg. Strukturer skapar skuggeffekter, så försök alltid att måla spotprovet på den mest likartade ytan som du planerar att måla.

7. Ser ut ur fönstret

Vad händer utanför fönstret? Finns det starka färger utomhus? Om du till exempel har ett mycket grönt träd strax utanför ett stort fönster, kommer den gröna utsidan att påverka färgerna inuti, och en neutral vit vägg inuti kan också se nästan grön ut.

Har du stora fönster, tänk på vad som händer utanför. Grönt gräs eller gröna träd kommer att kunna ge färgerna i en grön bär. Detta rum är färgat av Nordsjön.

8. Tänk på himlens riktning

Ett rum i norrläge kan verka coolt, medan ett söderläge rum vill ha ett varmt ljus. Om du vill värma ett nordvänt rum, gå i varma färger, helst med en starkare kostym än den du vill ha rummet. Till ett söderläge rum, med gott om direkt solljus, kommer gula nyanser att känna sig gulliga, medan färger som saknar yellowness kommer att dras till blått.

Färgen vi upplever är ett resultat av hur färgen påverkas av omgivningen och ljuset, så vägen till spotprov är den säkraste till önskad färg- och temperaturupplevelse.

ADVERT

Mest populära