All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

8 Av 10 slarvig Husvask

Siffrorna framgår av en undersökning genomförd av YouGov för Byggmakker, där en rad av ungefär 1 000 personer har blivit ombedda om sina underhållsvanor.

18 procent svarar att de städar huset varje år, medan 26 procent konsumerar var tredje eller fyra år. En hel 27 procent tillåter fem år eller mer mellan varje hushålls tvätt. Nio procent säger att de aldrig tvätter husets vägg utanför.

Goda skäl att tvätta

Siffrorna strider mot expertrekommendationer. Regelbunden tvätt orsakar färg att hålla sig bättre, så det kommer att ta längre tid för nästa gång du behöver för att måla, förutom den estetiska fördelen att huset bara ser nymålade när den nytvättad. Det finns en tendens till mer grönska, svärta och föroreningar på fasader nu, vilket gör att det är viktigt att tvätta allt viktigare. Om den här tiden passar bra på husets vägg kommer den till slut att skada färgfilmen.

- Många bryr sig om disken innan muren ska borstar eller målas. En årlig rengöring, helst under våren, minskar behovet av att borsta eller måla väggarna så ofta. Du sparar både tid och pengar på regelbunden städning, säger Henning Johansen på Byggmakker.

från Trondheim är de som oftast slarvig Husvask, där endast en av tio säger att de tvättar deras hus exteriör varje år, och 24 procent svarade att de rengör aldrig huset exteriör.

ADVERT

Mest populära