All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

8 Expert tips för att välja rätt färg och tapet

Det är inte alltid så många möjligheter som är bäst. När du borstar upp kan mångfalden av färger och tapeter vara mer som ett hinder än hjälp. För vad ska du välja? Och var börjar du? Vi bad några experter för råd och fick även några favoriter vid köp:

1. Börja vid köksbordet

Det minst smarta är att börja direkt i färgfältet eller tapetavdelningen i affären. Alla vi pratade med var otvetydiga att det lönar sig att börja hemma.

2. Hitta din typ

- Innan du börjar leta efter tapeter och färger, är det värt att ta reda på vilken stil du vill ha, säger Birgit Torkildsby på Borge.

Är du en modern typ som gillar skandinavisk design, en rustik typ som vill ha det mysigt och mysigt eller en klassiker som vill ha det elegant? Eller kanske något helt annat. Notera orden, lära känna dig själv, rådgör hon.

Läs också:

De bästa rengöringsknivarna för ugnen

Det är svårt att få ugnen ren, men med de här smarta tripparna får du ugnen ren på en kort stund.

  • Se fler bakgrundsbilder här!

Birgits favorit är varm, röd och eldig och finns i Borges nya tapissamling Allegro. På bilden av tapetet rullar är nummer 2 från vänster. En blå variant av samma tapet kommer du att se i bilden till vänster. Det plockas ut för att passa i ett 70-talshus. (Foto: Borge)

3. Färger du gillar

- Batch färger du gillar och föreställ dig om du gillar den ljus eller mörk eller i mitten av mitten. Och kom ihåg att matcha färgerna till befintliga möbler och golv, säger Torhild Rustenberg från Storeys.

Torhilds favorit är från den nya Pip-kollektionen från Eijffinger. Fina färger och limtryck. Lite feminin, passar in i sovrummet, korridoren eller gästtoalett. Trevligt i kombination med rosa. (Foto: Lager)

4. Välj lite mörkare

- När du har hittat färger du kan, vågar du gå lite mörkare än du tidigare gjort. Möbler, bilder och andra detaljer kommer mycket bättre med färgad baksida, Jenny Bull-Gustavsen tips på Butinox.

Läs också:

Chaosförlust i garaget?

Hela familjen kommer att älska denna lösning när det gäller skidåkning och cykling!

  • Läs också: Det här är färgtrenderna för 2017.

Jennys favoritfärg är Midnight Blue (NCS: S5020-R90B). En dämpad blå nyans som enkelt kan kombineras med grå, beige och eventuellt andra blåtoner. (Foto: Butinox Interiør)

I den här djungelpuden från Arte / Green Apple finns det många blåtoner som kan matcha Midnight Blue. (Foto: Green Apple)

5. Mönster som du gillar

- En mönstrad tapeter höjer rummet och skapar identitet, så tänk igenom vilken typ av mönster du gillar. Blommor, geometriska mönster, ränder, djur, fåglar, djungel, prickar, rutter.Eller kanske något utan mönster med textur som ger karaktär, föreslår Camilla Jacobsen på INTAG

Camillas favorit är från en helt ny samling från Sanderson. Det erbjuder många möjligheter, bland annat en ny grön kombination av färg och tapeter som passar de flesta rum. (Foto: INTAG).

Läs också:

Årets färg är blågrön

Årets färg 2014 för den norska marknaden är blågrön. Den norska naturen är full av vackra blågrön nyanser, som du nu kan ansöka på dina väggar hemma.

6. Se upp för golvet

- Jag säger alltid att du börjar med golvet! Ett rum blir aldrig vackert, utan ett vackert golv som harmoniserar med resten! Glöm inte att det har en färg och den färgen är av stor betydelse för rumsupplevelsen förresten, rådgivar Lene Høiseth på Happy Homes.

  • Läs mer om rätt golvval här!

LENES FAVORIT: Av trägolv är ekparken My Heritage från Tarkett. Här är det i bra samverkan med ljusblå väggar, grön soffa. Och pricken över din i-ett är en liten dash knall rosa. (Foto: Tarkett)

7. Få hjälp i butiken

- När du har kartlagt vad du har, gillar och vad du vill, nästa stopp är butiken. Nu kan du beskriva vad du vill, och affären hittar förslag utan möjligheten att ... den berömda nålen i höjden, säger Eva Bakurowitz på Fantasi Interiør.

Evas favorit är den nya tapet samlingen Sevilla. Detta kan göras ganska neutral i kombination med grå eller beige eller "hel djungel" i kombination med grön. Foto: Fantasy Interior.

8. Lita på magekänslan

- Sopa inte och välj den mest neutrala. Faller du för en ny färg eller en "rå" tapeter kan vara den lilla extra som lyfter hela, säger Gro Welle-Vatne i Tapethuset.

Gros favorit är en Harlequin tapeter med rätt wow effekt. Fast uttryck och många fina färger som kan hämtas längre in i interiören. Foto: Tapethuset.

Vill du ha mer tips och nyheter för hem och trädgård? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära