All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

7 Skäl att bygga en vägg

Många framtida husbyggare anser inte att tegelhus är ett alternativ. De glömmer att möjligheten existerar eller de skjuter bort den snabbt eftersom man har en uppfattning om huruvida det är trähus vi bygger i Norge.

Men tegelhus bör ingå i listan när möjligheterna beaktas i början av ett byggprojekt. Även om byggandet av ett tegelhus kan kosta mer än ett trädhus, kommer kostnaderna att kunna jämföras över åren på grund av mindre behov av underhåll och avfyring. Murhus har helt enkelt ett antal fördelar.

Mindre underhåll: Murhus kräver separering mindre externt underhåll än trähus, vilket måste målas eller målas permanent. Men var medveten om att du måste välja rätt färg, det är färg som är öppen, om du ska måla en vägg, gott inomhusklimat: Mur ruttnar inte. Detta minskar risken för skadliga sporer från mögel och röra. Leca ger inte heller skadliga avgaser eller ämnen som allergiker kan reagera på.

Bra ljudisolering: Murhus ger bra ljudisolering. Detta gör att du inte stör dig av trafikbuller från utsidan, och du kan även spela musik i full ånga utan att oroa dig för grannarna.

Bra brandsäkerhet: Norrmän älskar ljus och peiskos och vi älskar trähus. Det är inte alltid en lyckad kombination. Mur brinner inte, och tegelhus har därför bättre brandsäkerhet än trähus.

Energieffektiv: Murhus ger bra värmeisolering, vilket kan minska värmekostnaderna. Enligt SINTEF kan tunga byggnadsmaterial lagra värmeöverskottet från dagen, vilket kan returneras på natten när det finns en värmeförfrågan.

Lätt för egenföretagaren: Det är lättare att bygga hus genom att fodra Leca än snarkning. Om du planerar en stor insats på byggprojektet, skulle ett tegelhus vara en enklare lösning.

Miljövänlig: Trä är ett bättre miljöalternativ om man bara tittar på byggprocessen och materialproduktionen. Å andra sidan, om du tittar på husets totala livslängd, kommer tegelhus att vara väl lämpade för miljön. Enligt en svensk studie är det ingen skillnad i hus i trä och hus i väggen och betong när det gäller miljöpåverkan.

Källor: Oslo Murhus, Hantverk Vägg, Leca, Byggnad utan gränser

ADVERT

Mest populära