All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

7 Misstag du gör i badrummet

En droppkran kan kosta dig dyrt i vattenförbrukning, och täta avstängningar och sänkor är både irriterande och luktar dåliga. Problem i badrummet bör ske så snart som möjligt innan de utvecklas till problem som kan vara kostsamt att reparera.

Om det finns ett hål i membranet, bör du få en professionell att titta på fallet, försök inte fixa det själv! Men många små saker du kan fixa i ett svep, utan dyra hantverkare. Hitta sedan verktyget och börja!

1. Avstängningen är tätt.

Kemtvätt, 109 kr, Clas Ohlson.

Avstängning kan ha ett lite annorlunda utseende, men vanligt för alla är att de har en vattenfälla för att stoppa lukten från avloppet. De flesta moderna extrafunktioner för badrum och duschar är utrustade med ett insats som kan tas bort och rengöras separat.

Tvätta även under disken med tvättmedel och en gammal tvätt. Sätt sedan in insatsen på plats och fyll i med vatten.

Släckaren ska rengöras regelbundet för att förhindra att svarta rester och hår kommer in i rörsystemet ytterligare och orsaka ett sämre stopp.

2. Kranen droppar

Om du betalar för faktisk vattenförbrukning, kan en droppkran kosta dig tusentals dollar om året. Att byta ett paket eller ansträngning är inte så svårt.

Utmaningen är att det finns många olika modeller på marknaden och du måste hitta rätt reservdel. Titta på tillverkarens hemsida för att hitta ritningar som visar hur din kran är monterad - och hur man byter delar.

Observera att billiga, importerade mixerbatterier utan kända varumärken ofta inte kan köpas. I det fallet betalar det att byta till ett känt varumärke. Först måste du ta reda på vilken fixtur du har. Om du inte känner till modellen, kolla leverantörens hemsida för att se om du hittar bilder på din modell.

3. Repor i emaljen

Har diskbänken eller badet fått lite rep i färgen? Du kan finjustera dig själv. Först, ta reda på vilket material sinken är gjord av.

Skador på akrylmaterial kan repareras med speciella reparationssatser, till exempel Duravit. Emaljskador kan fixeras med en emaljrock, som Remalle (£ 100 hos Clas Ohlson).

4. Handfatet är tätt

Stakefjær, kr 40, Biltema.

Detta är det ultimata gör det själv-jobb. När handfatet är förseglat ligger den tunna punkten vanligtvis i vattenfällan under tvättstället. För dagens moderna plastplastlockar behöver du inte ens utrusta dig med verktyg!

Se till att du har en hink och några golvbeläggningar lättillgängliga. Skruva av delarna och rengör dem. Här kan du ofta fästa mycket hår och tvålar, så jobbet i sig kan vara ganska otäckt.

Åtminstone är det gjort snabbt! Skruva sedan in delarna igen, kontrollera att vattnet går som det ska och att anslutningarna är täta.Om den täta punkten är längre ner kan du i bästa fall lossna den med hjälp av en sugkopp.

Fyll lite vatten i diskbänken. Placera koppen över bottenventilen och tryck och dra ibland. Ofta orsakar vakuumet att dislokationen öppnas igen.

Om det inte fungerar, ta bort hela vattenfallen helt ner till rörledaren i golvet. Rörmokare använder rengöringsbälten eller polfjädrar för att få pluggen att lossna.

Detta kostar inte många kronor att köpa och är väldigt trevligt att ha i huset. Det finns en variant som består av en lång spiralfjäder med handtag och en liten vev - det är lätt att använda om du är nybörjare.

Många använder frätande kemiska stopp som hälls i avloppet. Undvik dessa, eftersom de kan skada både av och natur. Det finns nu också biologiska sonder som fungerar mer på lång sikt.

Förutom lösningspluggar arbetar de också förebyggande genom att göra en biologisk film inuti rören, så att nya pluggar inte uppstår lätt.

5. Köra toalett

En toalett som står och sållar kan fixas även om du är lite nötter. Om överskott av vatten strömmar från cisternen till en skål, kanske inloppsventilen för cisternen inte fungerar (det här fyller tanken med nytt vatten).

Kontrollera om paketet behöver bytas ut, eller om du måste byta hela ventilen. Om å andra sidan vatten strömmar in i toalets botten utan att dra ner, är det förmodligen problemet i utloppsventilen.

Det kommer lite vatten i cisternen, eftersom utloppsventilen reglerar vattnet som strömmar in i skålen. Problemet löses ofta genom att byta packningen i utloppsventilen.

6. Smutsiga och fula skarvar

Dubbelblå fjäderkrage, kr 149, Flisekompaniet. nr.

Fogarna mellan plattorna är över tiden dumma med smuts och tvålrester. Svarta prickar i lederna är svarta och vita, som i sig inte är farliga för lederna, men det ser inte ut väldigt trevligt.

Swaben tycker inte om rena leder eftersom det inte växer någon näring. Tvål och smuts är dock mat för svampen, så var noga med att tvätta lederna regelbundet.

Det finns ett verktyg som heter fugekrafse, som kan användas för att skära löst kakel om du vill lägga till ett nytt lager. Det är ett ganska tidskrävande arbete, men inte så svårt - det är också mycket lättare och billigare än att lägga till nya plattor i hela badrummet.

I butiken hittar du också olika typer av rengöringsmedel, så att du kan försegla de nya lederna med. De består vanligtvis av silikon och gör att smuts inte sitter fast så lätt.

7. Skadade plattor

Tyvärr är det svårt att byta enkla plattor i våtrum utan att skada membranet bakom. Det finns inget förbud att ersätta och reparera membranet själv, men du måste göra jobbet mycket noggrant och i enlighet med tillverkarens instruktioner.

Du kanske vill ha en skicklig person att ta jobbet med att byta ut en kakel men i många fall ger han dig ingen garanti på jobbet.På golvet i ett våtrum rekommenderas det inte att byta kakel utan att lägga till ett nytt membran.

Det är också riskabelt att byta på väggarna i våtzonen runt duschen och badkaret. På den torrare delen av badrummet är det inte så svårt, men var medveten om att fukt kan tränga in och orsaka skador på väggen om olyckan är ute.

Gästtoalett är dock en annan sak. För en gästtoalettens väggar utan dusch finns det inget membranbehov, och det gör det möjligt att byta ut enkla plattor.

Krafs lossar först fogen kring kakan innan du skär bort kakan själv. Använd skyddsglasögon! Rengör och fäst den nya plattan med kakel lim. När limet är torrt, lägg fogen.

Detta kommer att se nyare ut än de gamla lederna, och det är svårt att få exakt samma färg som på resten av väggen.

ADVERT

Mest populära