All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

6 Tips för färgning av hemmet

Vi kommer inte att tala om för dig om du ska måla väggen vit, blå eller röd - det är bara du som kan avgöra. Men vad vi kan göra är att ge dig några allmänna råd om vad du ska tänka på innan du väljer färger.

Grete Smedal är interiörarkitekt, docent och författare och har under ett antal år undervisat i färgteori vid Bergen Art Academy. Här är hennes tips för vad du ska tänka på:

1. Rumsfunktion

Tänk först på vad du ska använda rummet för. Finns det ett aktivitetsrum eller ett rum för tysta stunder? Är det ett rum du bor i länge, eller är det bara ett rum du är på väg till en annan? Finns det ett rum för vuxna, barn eller ungdom?

- Hur starkt färgad eller kontrastrik färginställning ska relateras till det intryck och aktivitetsnivå du vill uppnå i rummet, säger Smedal.

Ett rum med en hög aktivitetsnivå kan tillåtas mer energisk och levande färger än rummet vi söker lugn och rekreation i. Och ett rum som vi vistas länge i, kan mycket väl ha ljusare färger än vardagsrum. En färg som är frisk luft i ett rum kan snabbt bli tröttsamt i en annan.

2. Rumstorlek

Här bör du tänka på vad du vill uppnå med rummet. Mörka färger gör att rummet kan komma i kontakt, medan ljusa färger gör att rummet sticker ut.

- Vad vill du uppnå - rummet bör stänga sig runt omkring dig som en intim grotta, eller om du kommer att "krympa" ett rum som du känner är för stor och öde? fråga smedal

Svaret på frågan kan avgöra i vilken riktning man ska gå. Men som med de flesta andra "regler" kan här även omvänden gälla.

- I riktigt mörka rum kan det vara svårt att avgöra var avgränsningarna är och storleken blir en andra fråga, påpekar experten.

3. Rumsplats

Om rummet är i förhållande till solen bör också beaktas innan färgschemat är gjort. De nordvända rummen kan vara sola och varma med ljusa färger från den varma delen av färgcirkeln. Gulgröna, gula och rödgula färger har en snygg solstråle och kan vara vackra i dessa rum.

I ett söderläge kan ett kallare färgschema ge en positiv friskhet till rummet. Här kan du dra nytta av mer från blått och grönt än gult och rött.

- Detta är ingalunda fasta regler -. Bara en allmän iakttagelse "Tvärtom" kan ge ett bra resultat utan att vara "fel", tillägger Smedal till.

4. Material användning i rummet

Olika material i rummet kan i sig ge rummet sin karaktär. Om det finns många tegelstenar, skiffer, olika skogar, stål eller liknande, kommer det självklart att framhäva rummets färger. Om materialval är viktigt för rummets struktur kan det vara bra att lugna ner de lackerade eller tapeterade ytorna i orena eller svagt färgade färger.

5. Hela eller variationen i hemmet.

För vissa är det viktigt att huset / lägenheten upplevs som helhet, där tillhörande färger binder samman rummen. Andra söker stimulans i större variation, där färgerna ger nya upplevelser från rum till rum.

Experts uppmaning är därför att tänka "Vad är viktigt för oss?".

6. Personliga preferenser

Kriteriet för ett bra färgschema är att du och din familj hittar en uppsättning färger som du kan njuta av. Kom ihåg att det finns du som kommer att bo där, inte grannen, den inre konsulten, tjänsten hos färghandlaren eller trenderna. Låt färgvalen vara en fin aktivitet med säkerhet att alla målade ytor lätt kan målas igen.

- Var inte bunden av filosofier och regler som hävdar att det är rätt och fel på detta område. Kontext och funktion är avgörande, och båda varierar kraftigt från familj till familj. Våga vara subjektiv! Det är din miljö, och du och du är välkommen ", avslutar Smedal.

ADVERT

Mest populära