All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

6 Perfekta kaktusar till ditt hem

Kaktus hem

Kaktusen har blivit otroligt populärt på senare år, och du kan välja och vraka bland många olika typer. Det finns till och med hela butiker som säljer uteslutande de hårda ökenplantorna.

Kaktusar är bra och kräver inte mycket av dig. De är därför lämpliga för människor som inte har mycket tid eller helt enkelt glömmer att vattna sina blommor.

  • Läs också: Så ställer du in kaktusen.
  • 4 växter som inte behöver solljus.

Men vilka typer av kaktus existerar egentligen - och hur ska de staplas? Vi har samlat sex sorter som är lämpliga för levande växter. På så sätt är du beredd att shoppa för ditt nya kaktusjobb! Här har du lite inspiration.

Opuntia

Det är också känt som fikon kaktus och blir platta och runda / ovala skott utan ordentlig taggar, men nästan små hår eller borstar.

Läs också:

6 tips som gör levande växter växa längre

Det är inte alltid lätt att få levande växter att leva länge, men med dessa 6 tips kan du hjälpa dina växter bra.

guldopuntia lämpar sig fint i vardagsrummet, men det finns några saker du bör ta hänsyn till: I anläggningens första säsong i en ny kruka bör vattnas ofta, så jorden hålls fuktig (men inte våt) och anläggningen kan skapa en bra rotsystem.

Efter den första säsongen blir vattnet mer sporadiskt och på vintern behöver det inte alls vatten.

  • Läs också: Hur man ställer växterna genom vintern.

Figenkaktusen bör helst ligga vid 21-37 grader på sommaren och kallare temperaturer på cirka 10-18 grader på vintern.

På vintern måste du sätta kaktusen på ett svalare ställe än i vardagsrummet, eller det kan dö under den följande säsongen. Under vintern blir vissa delar av växten ljusgrå.

Aporocactus flagelliformis

Denna kaktus går även under namnet "råttsvans kaktus" eller "orm kaktus", och det sticker ut med sin roliga utseende.

Läs också:

Fyra växter som inte behöver solljus

Full fönster? Inget problem. Här är fyra växter som inte behöver solljus.

Kaktusen fungerar bra som en hängande växt med sina långa hängande stjälkar med korta taggar. Det kan bli rödaktiga, traktformade blommor som kommer ut på våren och blommar i upp till fem dagar.

Rotehalekaktusen kan odlas både inomhus och utomhus, men är inte lämplig utomhus i norska klimatet.

Den trivs i ljusa omgivningar men inte i direkt solljus. Växan är ofta bevattad på sommaren och sällsynt på vintern. Temperaturer mellan 10-23 grader fungerar bäst för denna kaktus.

Cereus

Cereus kaktus, även känd som kolumnär kaktus, som finns i många olika former, och de varierar kraftigt i höjd beroende på vilken art de tillhör.

Läs också:

Välj den perfekta växten för ditt hem

Är du osäker på vilken typ av växt du ska dekorera med ditt hem?Vi har hittat de växter som passar dig.

Till exempel är cereus peruvianus lämplig för levande växter: Den måste ha gott om solljus och behöver mer vatten under växtsäsongen på sommaren och mindre på vintern.

Sommar och vår kommer att vattnas när jorden börjar torka ut, och så småningom kommer vattnet att minska till nästa vår. Under medeltiden kan jorden vara relativt torr.

Kaktusen bör vara i temperaturer mellan 15, 5-23 grader på sommaren och våren, och lite svalare på vintern (10-13 grader).

Julkaktus

Julkaktusen är en tropisk och populär krukväxt med fina blommor. På vintern är det sannolikt att växten har mycket solstrålning och resten av året bör det helst vara i partiellt solljus.

Julekaktusen blommar från november till januari, och efteråt vill den ha en viloperiod där den ligger vid 12-13 grader och vattnas mindre.

Omkring oktober-november, strax före blomningen, bör jorden hållas relativt torr (men inte helt torkad). När de första blomknopparna dyker upp, ska den normalt vattnas igen och stå vid temperaturer runt 20 grader.

Jordens översta få centimeter hålls vanligen konstant fuktig, eftersom det här är en tropisk växt.

Påskkaktus

Påskkaktus påminner om julkaktusen och har sitt namn eftersom det blomstra runt påsktiden. Växten tolererar inte direkt sol, så håll den i halv skugga på sommaren och helst i ett ljust fönster på vintern.

Om du suger i jorden kan rötterna lätt ruttna, men växten trivs med regelbunden sprutning av vatten från en sprayflaska. På sommaren och våren trivs växten vid 24-27 grader.

På hösten måste växten vara torr och kall (ca 10 grader), och från januari kommer den att stå lite varmare, så blomknopparna kommer att dyka upp.

Marken måste hållas ständigt fuktig men inte våt - kaktusen ska inte stå med vatten i surkålen.

  • Hur man får smultjur att spira igen!

Echinocactus Grusonii

I Folkemunne kallas den lilla rundkaktusen "guldkula" som matchar sfäriska utseendet med gula torn.

Den lilla växten bör helst ligga någonstans mellan 10-23 grader, och den behöver mycket solstrålning. Guldkula får sällan blommor inomhus.

Från våren till hösten kommer den att vattnas på samma sätt som andra levande växter, när jorden börjar torka. På hösten och på vintern kommer det bara att ha lite vatten. Om det växer för mycket, kan det ruttna. Speciellt om temperaturen är låg.

Vill du ha mer råd om hem och hem? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Källor: harabc. dk, houseplant expert. com

ADVERT

Mest populära