All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

6 Bra besparing tips

Januari är den månad då man bör gå igenom sin egen ekonomiska situation och eventuellt börja spara.

Men var i världen börjar du?

Vi pratade med lyxfälla ekonom Silje Sandmæl.

- För att få ekonomisk kontroll under året måste du gå över förra årets utgifter, gör sedan en budget.

Hon rekommenderar att du tänker på de drömmar du kan förverkliga genom att spara pengar och motivera dig själv om en budget låter tråkig.

- Besparingspotentialen är överlägset största i mat och små inköp. Dagliga impulsköp verkar små när du drar kortet, men blir snabbt en stor summa när de sätts ihop. Utan en inköpslista köper vi gärna mer än vi behöver.

Läs också:

Denna inredning kommer vi att ha nu

Missade du den stora inre mässan Oslo Design Fair? Vi tog vår resa dit för att titta på de kommande trenderna.

Här börjar du:

1. Gå igenom gamla ekonomiska synder

Gå in i onlinebanken och kolla vad du har spenderat pengar under de senaste sex månaderna. Detta ger dig en indikation på var du ska skära och hur du spenderar dina pengar.

2. Gör en lista över dina fasta kostnader

Minns NRK licens som förfaller den 31 januari och den 31 juli, och den årliga avgiften på bilen förfaller den 20 mars. Gärna göra kvartalsvisa eller årliga räkningar för varje månad. Skapa också en kontraktsgiro eller e-faktura så att räkningarna betalas till förfallodagen.

3. Bli av med onödiga utgifter

Det du väljer att bli av med beror på hur du vill prioritera dina pengar. Är det att köpa kaffe värd tusen flaps om året, eller vill du hellre spendera pengarna på semester? Kan du få en bättre affär om du byter leverantör på kraft, försäkring, mobil eller bank?

Läs också:

Goda råd när du hyr ut din bostad via Airbnb

Se Airbnb egna råd om hur man på ett säkert sätt hyra ut din bostad och hur man hittar din dröm destination som gäst.

4. Sitt sparmål

Genom att sätta upp konkreta besparingar mål blir mer motiverande att spara, samtidigt som en översikt över hur mycket du behöver för att sätta åt sidan för att uppnå målet. Besparingarna ska göras månadsvis med ett fast belopp så att du får en struktur på den.

5. Skapa en budget

Skapa en budget ger dig en översikt över alla dina utgifter och hur mycket du spenderar på varje inlägg. Gör en budget på ett papper, på svart tavla eller i Excel, eller använd SIFO: s konsumentkalkylator på www. SIFO. nej som utgångspunkt. Detta visar vad en normal konsumtion är i Norge.

6. Övervaka din budget

Det är viktigt att budgeten du skapar inte bara tar bort siffror, men du följer faktiskt upp. Ta hand om kvitton eller skapa en översikt i onlinebanken. Ta till exempel en tavla hemma där du skriver utgifterna. Denna bil är också bra för barn.

Läs också:

Gör kullen dig sjuk?

Källarefack som är dekorerade utan farhågor kan leda till störningar inomhusklimat.

ADVERT

Mest populära