All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

50 åRs husdrømmer

Gårdarna har gått igenom en formidabel utveckling sedan de lanserades.

- Det var på 1960-talet att bondgårdarna verkligen blomstrade. Men det var ett enkelt hus under den här perioden - det borde vara en rationell konstruktion, säger Marketing Consultant i Systemhus, Bjørn Halland. <999 >>>>

Bildspecial: Se decenniet prefab Got rikare

- På 70-talet, husen var ganska lika - de var fortfarande enkel, men kanske lite större än på 60-talet. Men på 80-talet fick vi mer pengar - husen blev större, mer pompösa, och ofta något

amerikanska inspirerade . På 1990-talet ses en stämningsröstning . Husen hade flera lakan, karnaeller och små fönster, säger Halland i Systemhus och tillade: Norska crafthouse har genomgått en stor förändring under de senaste 50-60 åren.

Bildillustration: Per Ervland. Visa mer 50 års husdrömmar

Ferdighus i 50 år

  1. - Under 2000-talet har vi ett större utbud, och de roliga husen har också återkommit. Ändå ser vi att de flesta hus som byggs präglas av landsbygden, avslutar han.

Medelålders färdiga

Boken

I berättelsen om Block Watne står bland annat följande: Husbyggnad som industri var ingen ny tanke. I Storbritanniens industriella vagga började allt på 1830-talet att prefabricera huselement för emigranter, som ett bidrag till den pågående koloniseringen. I Norge har två grävföretag Jacob Digre och M. Thams & Co. liksom Strømmen Trævarefabrik utanför Oslo några decennier senare med färdig produktion. Eller snarare: En byggsats bestående av färdiga klippmaterial.

Husen marknadsfördes genom kostsamma kataloger.

Den norska traditionen för färdiga hus kan faktiskt dras tillbaka till medeltiden, när bönder och hantverkare i skogsrika delar av landet huggades till material som såldes till skogsdelar i landet som helhet. I vår tid kallas det

precut , eller förklippt - så sagt på förhand. Byggstil

Vilka årtionden gillar du bäst jämfört med karaktäristiska färdigheter? (Closed)

1990-talet (34%) 155

2000-talet (21%) 96

1980-talet (16%) 74

1960 (11%) 50

Ingen av dem! (10%) 44

1970-talet (7%) 31

Nedstigningen är inte kontrollerad och speglar endast läsarnas egna åsikter.

Men som vi känner dem idag är ferd ferdus något annorlunda. Och på 1960-talet tog det verkligen av. I år har till exempel hustillverkaren

Systemhus 40 års jubileum. Hellvikhus fyller 60 år - och om några år Block Watne fyller 50 år. DinSide Bolig har samlat hus från ett antal husproducenter från 1950-talet till idag:

Se bilden dekal här!

Utvecklingen av typhusen

- De första husen från 1950-talet var anpassade till Husbankens smala ram och var överkomliga.På 1960-talet förblev den med en blandning av 50-talets hustyp med 1½ våning, och den mer moderna med alla vardagsrum på en lägenhet. En av de speciella med dessa nya var låg taklutning, förklarar Paulfrid Hegrestad, marknadsföring Hellvikhus och tillägger:

- Under de 70 år kommer som den nya varianten med huvudentrén på bottenvåningen. Det finns ingen takfäste, men delvis var sovrummet inredda nere. På 80-talet kom husen med detaljer som kvistar, gardiner, fönsterfönster och takläggning, och på 90-talet gör 1½ våningen sig fullt tillämplig. Mindre tomter tvingar en del mark och fullt utnyttjande av loftet och källaren, avslutar hon.

Mer om färdiga hus:

Nya drömhus anno 2007

  1. Fler nya hantverkshus
  2. De nya svenska husen
  3. De danska drömhusen
ADVERT

Mest populära