All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

50 Procent dyrare i Norge

Du kan spara en hel del genom att gå till Sverige att agera. Det är inte bara kött, tobak, liten mat och alkohol som är billigare, du kan också spara stora summor om du överstiger gränsen för att köpa möbler eller elektronik. Och en bra växelkurs har medfört att den svenska handeln är extra gynnsam.

Läs mer: Mycket att spara i Sverige

Men det är också platsen att köpa vad de flesta människor är den dyraste de någonsin köpa, nämligen ett hus? Ett väckt tips berättar för oss att fabriksproducenten Älvsbyhus tar mycket mer för sina hus i Norge än i Sverige.

I ett email skriver han: Duschstugan på 120 kvm kostar kr. 1. 323. 000 norska kronor i norge I Sverige kostar motsvarande hus (namn i Sverige: Tyr) 1 034. 200 svenska kronor .

Detta motsvarar 886 000 norska kronor till dagens pris.

Vad är anledningen till att det kostar 440 000 kronor mer i Norge?

Se det svenska husets planritningar, Tyr ut. Foto: Älvsbyhus mer

Enligt VD för Älvsbyhus Norge, Ruben Vea, det finns ett antal olika skäl till varför den norska huset är så mycket dyrare. Huvudskälet är att norska byggregler kräver huset.

- Även om produkterna ser lika ut, finns det många skillnader som perverterare i Norge. När det gäller utseende kan dessa två hus likna, men de tekniska kraven i Norge är ganska olika från Sverige. Det finns bland annat dubbelt så många takstolar i ett norskt hus som i ett svenskt hus, säger Vea till DinSide.

Norska Huset ser med några få undantag ut som det är ganska likt svenska. Foto: Älvsbyhus mer

Han förklarar att det finns många tekniska detaljer som skiljer sig, att man inte enkelt kan läsas på grundval av planerna. Eftersom, som du kan se från planlösningarna till höger, verkar skillnaderna vara minimala. Förutom att möblerna dras lite annorlunda är ingång / hall området mer skyddad i den norska huset och det kommer med ett förråd.

Nya energikrav kräver

Nya energikrav för nya byggnader i Norge är en annan viktig faktor. "Det kommer att vara mellan 100 000 och 150 000 kronor per hus," sa Vea. Det gör det mycket dyrare att bygga i Norge än i Sverige.

Här kan du läsa mer om de nya, dyra byggreglerna.

Listan över faktorer som ökar priset på norska bostäder hamnar inte heller där. Norska arbeten är betydligt dyrare i Norge än i Sverige, liksom administrativa kostnader. Transportkostnaderna är också betydligt högre i Norge, och eftersom fabriken producerar mer svenska än norska bostadsmodeller blir enhetskostnaderna högre för de norska husen.

Detta kan också vara ett av fallen då kronekursen fungerar mot norska konsumenter.Eftersom även om kronakursen är låg nu måste återförsäljarna beräkna risken runt en varierande takt.

Förutom dessa extra kostnader får du ytterligare service från de norska återförsäljare som svenskarna inte får: - Vi arrangerar byggsaker, medan i Sverige gör konsumenterna själva själva.

De norska husen har också en något högre standard än de svenska. Det är till exempel det vanliga trägolvet i Norge, medan i Sverige finns det här alternativet - huset levereras med golvbeläggningar.

- När vi summerar är vi fortfarande konkurrenskraftiga mot priset mot norska konkurrenter, men extra kostnader i Norge, inklusive vad jag har nämnt, gör det totala beloppet dyrare här än i Sverige. Det är inte lagligt att sälja den svenska produkten i Norge, annars hade vi gillat det, avslutade Vea.

Tror du att det är för dyrt och drömmer om att köpa ett hus eller stuga i Sverige? Här kan du läsa mer om några av de regler som gäller för inköp av bostäder i vårt grannland.

ADVERT

Mest populära