All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

5 Tips för att välja utombordsdörr

Första intrycket av hemmet skapas i området runt ingången, och ytterdörren har en viktig roll här. Det är inte bara fasadens smycken men säger också något om hur gästerna är välkomna.

Det är därför tillrådligt att tänka lite extra noggrant vad du vill ha från en ytterdörr och vilka funktioner den ska fylla innan du går till inköp av en ny dörr.

Här är fem tips att komma ihåg när du väljer en ny ytterdörr.

1. Var ska dörren användas?

Till huvudentrén eller köket ingången? Hur man placerar det bestämmer självklart hur det ska se ut. Välj enklare dörrar för ingången till köket och mer prickiga dörrar till huvudentrén.

2. Hur är villkoren bakom dörren?

Kan det bli mer dagsljus på korridoren? Ytterdörrar med fönsterfönster bidrar till lite mer ljus, men också överväga om det inte är lämpligt att sätta in en strålkastare eller sidopanel för att öka dagsljuset.

- Vissa dörrar är tillgängliga med glasöppningar, och det är lämpligt att överväga om en dörr med glas är något för dig. Till exempel i en hall eller en annan entré utan fönster, öppnar glaset i ytterdörren sig i naturligt ljus och bidrar till att göra entrén mer vänlig och uppmärksam, skriver Swedoor.

Läs också:

Åtgärder mot fukt i källaren

Fukt i källaren måste bekämpas för att undvika både byggnaden och hälsa. Avlopp är ett vanligt sätt att lösa problemet, men det finns också andra åtgärder ...

3. Vilken stil har husets fasad?

Dörren du väljer bör reflektera och betona resten av ditt husgolv.

- Innan du bestämmer om du ska ha stängda dörrar med hala ytor eller fylldörrar med glas och burkar, bör du först överväga dörrstilen som passar bäst för ditt hem och nuvarande inredning. klassisk, trendig, exotisk, funkis eller minimalistisk, rekommenderar Swedoor.

4. Vilken färg ska ytterdörren ha?

Färgschemat på ytterdörren har mycket att säga, inte bara hur dörren och ingången uppfattas, utan hela huset. Det kan också vara rätt att välja en dörr i en stark, klar färg som en ytterdörr som har samma färg, men i en annan nyans, som huset. Det är ditt och personligheten hos huset som bestämmer.

Färgstyrka: Var inte rädd för att använda färg på ytterdörren. Foto: Colourbox

5. Hur är klimatet där du bor?

Om du bor i de kallare delarna av landet, se till att den utvändiga dörren du väljer har bra värmeisolering. Detsamma gäller om du har bostad med öppna lösningar och brist på entré. Fråga vilket U-värde dörren har. Ju lägre värdet desto bättre isolering.

- En ytterdörr är ett viktigt bidrag till god inomhuskomfort, och en dålig dörr kan vara en källa till värmeförlust och utkast. Många av dagens hem har också öppna lösningar och saknar ofta den traditionella entrén, den "kalla" utrotningen som fångar förkylningen utanför och isolerar den från de varma bostadsområdena, skriver Trenor.

Läs också:

Välj rätt golv i rätt rum

När du lägger golv eller byter ut det gamla finns det många golvmaterial att välja mellan. Golvet ska vara bekvämt på gång, snyggt och praktiskt ...

Har du valt rätt dörr? I artikeln Ändra ytterdörren visar vi steg för steg med illustrationer hur du byter ut den gamla med den nya.

ADVERT

Mest populära