All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

5 Saker du borde veta om solenergi

Energin från vår stora varma sol kan användas på flera sätt. I Norge har solceller använts i hytter sedan 80-talet, men inte lika mycket för bostadsuppvärmning som i vårt skandinaviska grannland.

- Det finns två sätt att utnyttja solenergi i hemmet: Solpaneler som producerar el och solfångare används för att värma vatten, förklarar Tor Brekke, programchef för bostadsmarknaden i Enova.

Han säger att de senaste två åren har ökat användningen av solpaneler. En del av ökningen kan bero på att solsystemen kan anslutas till elnätet. För att dra full nytta av detta måste du vara så kallad plus kund hos en kraftleverantör.

- Sedan säljer du överskottsenergi till elnätet på soliga dagar, och sedan köper du det när du behöver det på vintern. Det är också möjligt att ställa in smarta tidssystem, till exempel att varmvattentanken lagrar varmvatten när solen vanligtvis brinner, säger Tor Brekke.

  • Hur man går upp på energikalan

Miljö före pris

- Det är främst miljömedvetna och teknikentusiaster som har fokuserat på solenergi i sina hem. Ur ett miljöperspektiv minskar elnätet. Det betyder att överskottsenergi kan säljas utomlands, som kan använda denna mer miljövänliga kraft istället för till exempel kolkraftverk, påpekar Tor Brekke i Enova.

Eftersom el är så överkomligt i Norge är det för närvarande svårt att gå ekonomiskt med solenergi.

- Men det kommer närmare! Du sparar pengar på elräkningen i flera år, och du får också Enova (se separat ruta). Vissa kommuner som Hvaler, Oslo och Fredrikstad har egna bra stödsystem för solenergi.

Tekniken har också blivit billigare de senaste åren, säger Tor Brekke:

- Vi är nu i en spännande fas så mycket på teknisk front. Till exempel kan du få solceller som ersätter takplattor, och bättre batterier utvecklas där överskottsenheten kan lagras för senare användning. Om du har ett tillräckligt stort batteri kan solenergi täcka de flesta hushållens elbehov under sommaren, säger Tor Brekke.

Men batterierna är fortfarande dyra jämfört med billig norsk el från nätverket. Då är det billigare att spara solen som värme från en solfångare.

Den lagras i en stor vattentank som kan användas för varmt vatten och värme i radiatorer och vattenbaserad golvvärme.

  • SINTEF: Soluppsamlare fungerar bättre än förväntat

Om du fortfarande vill fixa något på taket, kan det vara bra att installera solpanelen samtidigt.

  • Hur man får 100 000 dollar i bostadsbidrag

Nytt tak med solenergi

Taket Nortekk AS bildade förra året sitt eget solenergiföretag.

- Det var en naturlig utveckling för oss. När du först göra något med taket, det är bekvämt och ekonomiskt lämpligt att samtidigt ta upp solpaneler när utrustning såsom byggnadsställningar och säkerhet är redan på plats, säger Lars Martin Norvik, chef för Nortekk Solar AS.

- Förra året tog det helt av. Oslo har ett extra bidragssystem där du kan få upp till 40% av kostnaderna, så vi har haft många uppdrag från både privata och kommunala kunder.

- Varför vill folk värma sina hem med solenergi?

- Många människor är förmodligen oroliga klimatet, och det finns också människor som gillar att tro att de kan ligga och sola medan pengarna rullar in. Idag är det inte nödvändigt med solceller i Norge, men det kan ändras - det är okej att tänka framåt, säger Lars Martin Norvik i Nortekk Solar AS.

Så här får du ett bidrag

Med Enova stödsystem kan du täcka några av kostnaderna när du gör energi i ditt hem.

sol Du kan få tillbaka 35% av den dokumenterade ägandekostnaden upp till

  • 10 000 kr för en produktionsanläggning.
  • Plus 1250 kr per kW installerad effekt, upp till 15 kW.
  • Du kan därmed få upp till 28 750 kr om du installerar en anläggning med en effekt på 15 kW.

solfångare: Du kan få 25% av dokumenterade ägandekostnaden upp till

  • 10 000 kr för ett solfångarsystem.
  • Plus 200 kr per m 2 samlare, begränsad till 25 m 2
  • Du kan sedan få tillbaka upp till 15.000 US om installation 25 m 2 med solfångare.

Tips! Har du ett platt tak och med tanke på solceller, måste du ansöka om fasaden förändring, eftersom du måste ha rack på taket som kan vinkla solpaneler i rätt riktning.

Källor: Enova. nej, solenergi. nej och tu. nr.

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära