All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

5 Skäl att inrätta vindskydd

Väggar kan byggas från början eller köpas som prefabricerade paneler. Vilken typ av levande vägg du väljer bör övervägas baserat på vilken funktion den ska fylla.

Stoppa vinden

Naturligtvis är den mest uppenbara orsaken till att man skapar en levande vägg att skapa skydd.

- En levande vägg som används som vindruta borde vara halv öppen för att dämpa vinden. En tät skyddande väggen kan ge obehagliga vindbyar på baksidan av skärmen, varnar Day Thorstensen, Laila Eriksen och Beate Slipher i Terrace bok

En vindruta i kombination med en pergola ger både mot drag och en filtrering av strålarna.

Läs också:

Är du "den jävla grannen"?

Norska smoldering i värsta fall: Gömning är skuren i två, träd förgiftas och grannar hämnas med avloppstank. De flesta grann argumentera går ...

  • Vindrutor i sex olika stilar

Förhindra öppenhet

Generellt är det inte rekommenderas att bygga täta vindskydd, men det finns undantag. Om väggen har till syfte att förhindra tillträde och placeras så att du inte riskerar att skapa en kasta winder, kommer en stram livvägg att vara att föredra.

På så sätt kan du skapa en fridfull terrass där du kan äta frukost i fred eller ett avskilt solområde där du kan sola utan att tänka på passande ögon.

  • Att bygga spaljé

Skapa skugga

En vindskydd kan också användas för att ge vinter en skuggig plats när middagssolen är som högst. Här kan familjens baby ligga på släden i solskenans skugga, eller det kan finnas plats för mamma och pappa att läsa tidningen.

Följ solens rörelse om uteplatsen noggrant under ett par dagar och var försiktig när du skapar en skuggskugga. Du vill inte sätta hela uteplatsen i skuggan, men ställa inte upp den så att det inte skapar skugga alls.

Skapa zoner och rum

Med väggen kan du dela uteplatsen i olika zoner. Kanske vill du skydda matplatsen från lekplatsen eller poolområdet från terrassen?

- Genom att variera formerna uppnår en spännande och annorlunda lösning där Vindrutor ger uteplats skydd och den öppna staket och grind ger en vänlig insikt, säger Anna och Anders Jeppsson och Han Ove Ohlsson, som i boken "snickeri ut " visar hur man gör en sådan rumdelare i trädgården.

Läs också:

Så här skapar du en egen ödla

En trädgård behöver inte vara fler kvadratmeter, möjligheterna är även med lite utrymme.

I sådana fall, där det visuella är viktigare än vindrutan, kanske du vill tänka nytt när det gäller materialval.

- Bamboo är ett spännande material till vindrutor, som lämpar sig för naturliga trädgårdar och japanska inspirerade trädgårdsmiljöer, skriver författarna till Terrace Boka

Du kan också använda vindrutor för att skapa nya mikroklimat i trädgården.En varm solvegg där plantorna är skyddade för vinden med en levande vägg kan skapa ett mycket gynnsamt klimat.

På så sätt kan du klämma mikroklimatet i trädgården med både en och två härdade zoner.

Stödande klättringsanläggningar

Espalier: En levande vägg kan skapas av en trellis som låter dig plantera växterna med tiden.

  • Skapa din egen blommande läppvägg.

För trädgårdentusiasten är levegen kanske främst ett stöd för klättringsväxter. Eller varför inte använda kombinationen av trellis och klätterväxter för att skapa en riktigt blomstrande levande vägg?

Läs också:

Grön och enkel ljudskärmning

Störs du av störande ljud från väg eller järnväg? Då kan det vara lämpligt att ha en ljudsköld som minskar plågorna.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära