All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

30 Bra tips för dig som kommer att lägga gatsten

1. Lägg terrassen lite högre.

Terrasser bör vara minst 3-4 cm över marken om den är täckt av gräs. Gräsmattan stiger genom åren eftersom nya formar ständigt bildas. Du kan överväga att höja terrassen ytterligare, vanligtvis 10 cm, det ger ofta ett mycket bra resultat.

2. Få grävningen klar en morgon

Grävning är den tyngsta delen av jobbet att göra nya beläggningar. Om du hyr en minigrävare har du dock grävt ut på terrassen på morgonen utan att komma tillbaka i ryggen.

När du gräver ut till en uppfart eller en terrass är du förmodligen förvånad över hur mycket jord det pratar om. En terrass på 20 m2 kräver vanligtvis att du gräver omkring 7 m3 jord. Det finns mycket att gräva bort för hand.

Har du tillräckligt med utrymme, kommer det att vara en god idé även att hyra en container som du kan lasta jorden direkt.

3. Få gruset levererat nära

Försök att få grus, sten och sand levererad så nära platsen som möjligt. Och helst i en sammanhängare, så att gruset inte blandar med substratet.

Måste du köra materialet till sista stycket i en skottkärra - eller en hyrd mini-pistol - så några plastkvarnar leder. Då undviker du körspår i gräsmattan.

4. Steg till terrassen bör vara bekväm att gå på

För att uppnå en god tid rytm på trappan, du bestämma dimensionerna hos stegen med steg ekvation: D + 2 x H = 63 cm - där D är stegdjupet, och H är höjden. 63 cm motsvarar ett steg, och formeln gör att höjden kan räknas dubbelt.

Höjden ska i allmänhet inte vara över 18 cm, och i trädgården blir det ofta lågt med brett steg. Kom ihåg att göra faller fram så att vattnet kan tömma.

5. Gör mönster med många färdigskurna sten

Rektangulära stenar eller kan tillsättas i en mängd olika mönster, och det är frestande att välja en stor, komplext mönster. Men förregna genom hur många stenar eller snarare måste anpassas av de olika lösningarna.

När du lägger till hela stenar kan du ofta minska antalet utklipp eller undvika dem helt med bra planering.

6. Ta en promenad innan du lägger språngbräda

Du kan ganska mycket räkna på väg till där mönsterklackarna eller gåhellene började en trädgård att ljuga, att de kommer att vara bekväm att gå på. Den genomsnittliga stygnlängden är högst 63 cm, och på en rak linje kan du snabbt räkna ut hur många stenar du ska använda.

Om du har en tur, hinder eller ökar på planerad väg, ta en bra tur och se dina fotavtryck.

7. Synliga kant säkerhetsanordningar måste först vara

Vill du ha en synlig kantskydd runt stenläggning, så du bygger det innan resten av beläggningen - vill du en osynlig kantskydd, som inrättades i slutet.

En synlig kantfäste är block eller stenar av betong så att de förhindrar att beläggningen pressas till sidan. Detsamma uppnås med ett osynligt kantskydd; en dränering av mark fuktig betong som läggs längs de yttersta stenarna.

8. Rätlinjen ska hänga sig fritt.

Genom att dra rätare från staplar markerar du både var beläggningen ska vara och hur hög den ska vara. Pålarna lägger en liten bit utanför beläggningen så att de inte strider mot beläggningen.

Linorna är inställda 2-3 mm ovanför klipporna så att de alltid hänger fritt över klipporna och riskerar inte att tryckas ut ur positionen.

9. Använd flera föreskrifter

Raka sladdar styr inte bara läget och höjden av beläggningen, de också hjälpa dig att sätta stenar på linjen och få lederna att vara i jämnhöjd. Detta gäller inte bara kontinuerliga leder.

Inkluderar du, till exempel. Stenarna med halvädelstenar fixar du också de korta lederna i vartannat raden av rader - som flyttar när arbetet går framåt.

10. I nära lerjord vatten ofta måste dräneras bort från grus

är råjorden av lera eller en tung jord, kommer det särskilt under en körning kan betala för att skapa en droppe råjorden och lägga ett dräneringsrör i den lägre delen. Då undviker du att göra ett "badkar" där vattnet inte kan fly.

Till och med en ganska liten mängd vatten, som saktar ner genom en bra och tät beläggning, kan så småningom suga upp gruset så att det förlorar sin bärkraft. På terrassen kan det inte spelas någon roll, men i uppfarten kommer bilarna till slut att skapa djupa spår.

11. Gjuten kantskydd på ett enkelt sätt

Vid användning av färdigblandad torrbetong till skyddsräcket, kan du bara tomma påsar rakt ner i rännstenen, vatten och blanda lätt och tyst kantstenar i den fasta massan.

Det är lätt, och för mindre projekt är det inte dyrare än att blanda cement och grus.

12. Rakt med jätte vinkel

När du sätter in räta vinklar, så skapa en tydlig, rätvinklig triangel av vissa tabeller med sidolängder 3, 4 och 5 m - då är det lätt att skapa räta vinklar. Speciellt när man arbetar ensam är det bra att ha en solid triangel, snarare än att räkna ut.

13. Beläggningen limmas längs vägen

Beläggningen fuktas när jobbet går framåt. Då undviker du att trafik rör sig på de stenar som läggs. Stenarna läggs med 5 mm luft. Då säkrar fogtätningarna både en tät och elastisk yta.

Använd ugnstorkad sand, fyll sedan fogarna lätt, eftersom sanden inte "överbryggar" utan sprinkler fritt.

14. Ta bort all formgjutning, annars sjunka beläggningen.

Var försiktig att gräva bort alla formjord före byggandet. Om du inte gör det kan det så småningom resultera i meningar. Moldjorden är ett organiskt material som så småningom sjunker.

Även den bästa strukturen med stabilt grus, etc. hjälper till om botten nedan är inställd. När en beläggning efter några år börjar sjunka, är det mycket ofta denna process som misslyckats.

15. Wet grus

När baljor grus, är det ofta en god idé att fukta den lätt med en trädgårdsslang. När bankerna tallrik vibrator är mycket bättre tillsammans, eftersom vattnet smörjer kornen som grus packas istället för att bara samla damm.

Normalt är tre övergångar med en 200 kilo plåtvibrator tillräckligt. Det bästa tecknet på att gruset är komprimerat optimalt är att plattvibratorn hoppar.

16. Hur man korrekt falla

Det går snabbt och enkelt att säkerställa korrekt droppe beläggning - det gör du redan när du kontrakt ut sladdarna yta som är riktad förbi. Markera först samma höjd på tapparna i båda ändarna av spänningen som kommer att falla.

Flytta sedan strängen till önskat fall i nedre änden. Vill 2 cm droppe per m (du bör ha minst 1, 5 cm), och det finns tre, 5 m mellan polerna rör sig sladd 7 cm ner. Sätt en rad så att du ser det om strängen rör sig.

17. Lagrar inte materialen i beläggningen

Not användning av beläggnings som lagring för sand och grus under byggnadsverk, ökar problemet med kalkutfellinger och kan orsaka missfärgning. Som en del av härdningsprocessen får betongbeläggningar ofta limeavlagringar. Om du lagrar tallrikar, gemensam sand etc. På beläggningen håller den på fukt, och det ökar risken för färgning.

18. Tunna korrigerande utjämning ger styrka

I uppfarten måste man vara extra noga med att korrigera starka lager av stabilt grus innan det stämplade. En tunn snedställd sand, vanligen endast 2 cm, är alfa och omega för att undvika körbanor i uppfarten.

På terrassen kan du beräkna 4-5 cm sandet sand. Ytan på det stabila gruset i uppfarten ska vara så platt att max. är 10 mm luft under ett 3 m långt bord i urtagen.

19. Mät dig en rak söm

För att säkerställa bästa höger fogbredden genom att arbeta med flera leder på en gång. Mål t.ex. ut till fem raka stenar, inklusive den rekommenderade leden.

Lägg en sträng över och fyll i en sten medan ögonfransar gör lederna jämnt.

20. Lägg till alla stenarna först, sedan tilkuttede

Vänta med att skära stenarna tills du har alla alla stenar på plats. Dels går det mycket snabbare när du inte kommer att förändras från den ena till den andra arbeten, delvis ett resultat av anpassningar bättre, eftersom det normalt går med någon sten innan du hittar den absolut rätta sättet att mäta och klippa eller skära dem.

21. Undvik liten anpassningssten

Skär lite av två stenar istället för mycket av en. Således undviker du små bräckliga stenar i beläggningen. Anpassningssten bör inte vara mindre än 1/3 av en hel sten. Om de blir mindre blir de instabila och kommer också att bryta snabbt när beläggningen vibreras.

22. Fixa ojämnheten snabbt.

Justera djupet direkt - annars växer de snabbare. Har det först blivit en stor i beläggningen, där regnvatten samlas vattnet i en kort tid börjar sippra in i fogarna och mjuka de underliggande lagren.

Därefter växer djupet snabbt.Ta upp de låga stenarna och en ytterligare rad runt, ta bort rätthjälpen och justera på stödskiktet om det sitter. Lägg sedan trimskiktet så att det är 1,5 cm över botten av de övriga stenarna.

Stenarna läggs, förseglas och vibreras på plats. Stenarna ska vara några millimeter högre än resten av beläggningen, eftersom de tar lite tid.

23. Fläckar på betong avlägsnas helt annan vy

Torra fläckar på betong kan ofta avlägsnas genom slipning - strö lite skarp kvartssand och slipa den med ett betongblock. Är inte det nog, det finns fler möjligheter.

Alger och mossa: Gröna alger försvinner när den fuktiga tiden går. Du kan ta bort dem med alger, järn och vatten 1: 1. Moss kan skrotas av, lederna är stängda med injekteringssand.

Tuggummi: Tuggummi fuktas med vitsprit och skrotas av.

Olja: Fresh våt olja sugs upp med papper, sågspån, kattsand, e L. Om oljan drog ner, tvättas istället med motorrenhet och täckt med strö e L. på en dag...

Träimpregnering: Oljebaserad träimpregnering sugs upp med papper eller en trasa. Torka sedan med -whitespirit, täcka med en trasa eller papper för en dag och suga sedan upp igen.

Färg: Vattenbaserad våtfärg sugs upp med papper e. L. och tvättas med vatten. Våt oljebaserad färg sugs upp med papper e. L. Och täcks med, till exempel. sågspån för en dag. Torkad färg sandas eller brännas bort.

Rost: Rost tas bort med rostborttagare. Djup rost avlägsnas med en pasta med lika delar 15% natriumcitrat och glycerol. Låt det sitta 2-3 dagar innan du kliar och tvätter.

24. Få skinande nya stenar att likna den gamla

När i en äldre beläggning är bytas ut några stenar, så att de kan tvättas med vatten blandat med smuts från rännstenen, så att de inte sticker ut från klipporna runt dem.

De gamla stenarna är färgade med smuts från omgivningen, och du kan vanligtvis hitta dem som insättningar i takstället.

25. Gör en stubbe pinne på en liten fjärdedel

Kapp 01:01, 2 meter långt inlägg i mål 98 x 98 mm, borra ett hål 20 cm från ena änden, sett en gängad stång eller vattenledningar genom hålet, och du har en egen stubbe sockerrör, även kallad vallmo-jungfru.

Det är nästan oumbärligt när du dumpar grus och sten där plattvibratorn inte kommer.

26. Straight sand efter järnrör

Infoga lager direkt så exakt sten eller snarare bara läggas på den och vibreras, så att den är i linje. Därför använder du två vattenrör som lutar när du drar sandplattan med ett långt rakt bord.

Rören grävs in i sedimenteringsskiktet, så att ytan ligger strax under ytan på den planerade terrassen. Sedan dras överskott av sand med bordet, som du ständigt håller fast på rören.

27. Fei beläggningen ofta, och håll det bra.

Regelbunden svepning av beläggningen, vanligtvis med färska måsandar, kan göra underverk på lång sikt.Som med så mycket annat är det för beräkningar att det är bättre att hålla sig rent än att rengöra.

Var försiktig så att du inte faller för frestelsen att rulla ut högtrycksfläkten - du riskerar att göra beläggningen mer grov, vilket gör att den är mer mottaglig för smuts. Om du inte kan hålla, rengör du med lågt tryck och en vinkel på högst 30 grader, annars kommer du att förstöra förseglingen i lederna.

28. Bland stenar som har variationer i färg

När du lägger betong- eller betongplattor, ta sten från flera pallar samtidigt, helst från minst tre pallar. Således är stenarna blandade och färgskillnaderna som kan vara från lager till lager och från pall till pall kommer att ge ett fint färgschema i beläggningen. Om du inte blandar kommer skillnaderna att ge fält av olika färger.

29. Limeavlagringar kan avlägsnas med syra

Nygjuten sten och separerar ofta lite lime. Om dessa kalkavlagringar inte är för starka kan du ta bort dem genom att regelbundet svepa med en kvartsand - efter ett par år kommer de att sluta. Tunga kalkutfällningar kan avlägsnas med avlägsnande. Blanda en del 30% saltsyra i 15-20 delar vatten.

Vattna beläggningen först och fördela syran till exempel. med en mjuk diet eller en sallad. Låt det fungera i fem minuter och skölj med mycket vatten. Känn efter en hård diet och eventuellt lite skarp sand. Deacidering bör inte ske förrän beläggningen är minst 0, 5-1 år gammal; då betongen är starkare och risken för att kalcium kommer tillbaka är liten.

30. Använd kantsäkringen som lire vid trimning

Om beläggningen har två parallella sidor med kantskydd av block kan du använda de som lär sig när gruset är inriktat. Peka ut i änden av ett bord som sträcker sig från kant till kant. Då är det lätt att fixa stabilt grus och lösa lag. Du kan använda samma bord för båda lagen - spik bara block i hakarna när du kommer till laget.

ADVERT

Mest populära