All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

3-Stav i fritt fall - vi har nytt golv vinner

3-stav ekgolv under de senaste åren har varit "överallt" och har varit en självklar ledare i försäljningsstatistiken för golvtillverkare.

- Vi har haft en dramatisk förändring från 3-polig till 1-talad ek. 3-stav ek hade en andel av vår försäljning på cirka 70 volymprocent inte många år sedan, men nu ser vi att det har förvandlats till en remsa produkter står för 60 procent av vår parkett försäljare, säger produktchef för RBI Inredning, Robert Wengaard.

Wengaard får stöd från en annan tung spelare inom golvet, Södra Interiör, som berättar om samma trend. Enligt generaldirektören Truls Skaugen gäller ökningen både för privat och byggprojekt.

- som standard i många byggprojekt i dag har det varit brukligt med en ekonomi variant av 3-stav ekgolv, men vi ser nu att fler och fler människor väljer att uppgradera till den mer exklusiva park efter ett-band och 2-band variationer i både ek och mer exklusiva skogar, säger han.

Ökad medvetenhet om dimension och färg

Ett golv av denna typ ger stämningen i rummet och ger omedelbar karaktär.

Enligt experterna beror försäljningsförändringen på ett generellt högre fokus på golv.

- Vi ser att människor har ett mycket mer medvetet förhållande till vilket golv de vill ha. Människor är angelägna att ge husstil och karaktär genom att välja fler exklusiva våningar. Husets största möbler har på många sätt fått den uppmärksamhet den förtjänar, säger Wengaard vid RBI Interiør.

Också enligt ifi. Nej, det har varit en stor förändring i människors fokus på golvet som en del av inredningen.

- Som informationsbyrå har vi alltid en överblick över allt nytt på marknaden och vi har märkt en explosion i dessa golv under de senaste 1-1, 5 åren. Tidigare var 3-ektade ekparken det säkra valet för många, men vi ser att detta har förändrats avsevärt. Nu har alla tillverkare ett brett utbud av 1-stavta mattor, säger Bjørg Owren, VD för Ifi. nr.

Det brett utbudet av bred parkett har resulterat i ett golv anpassat till vilken stil som helst.

- Från tidigare att vara mycket grov golv som var mest lämpad för den rustika karaktären av stil, det finns nu sorter som lämpar sig för alla inredningsstilar - från den klassiska till rustika. En viktig punkt är också att golven måste färgas. För att få det längst bort från de gula ekgolv, är golven nu färgbehandlade för att bli mer grå-beige, vita, bruna eller helt mörka, fortsätter hon.

Även parkett än massivt trä

Många väljer parkett över massivt trä på grund av stabilitet.

Men trots att trenden går till bredare tabeller är traditionell fast golv inte lika populär.

- Det finns också en klar trend att golv golv kommer att väljas till förmån för 1-insatserna. Den främsta orsaken till detta är att parkettgolv kan tåla mer värme i golvet, och att valet av vattentätningsparkett kan dra nytta av parkettens stabilitet och det solida golvet. Det så kallade parkettgolvet där slitaget är ungefär som på fast golv är på tiden, och vi märker en tydlig ökning av efterfrågan på sådana golv, säger Skaugen på Södra Interiör.

ADVERT

Mest populära