All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

3 Enkla projekt vem som helst kan göra

Vem har köpte inte ens en hylla som har tagit månader att gå upp på väggen, eller ligger fortfarande och tar plats i en garderob?

Just detta skulle Anders Öfvergård (känd från den svenska versionen av "Sinnasnekker'n") förändring. Han verkar som att vi borde våga utmana oss själva och ta tag i projekten hemma.

Berätta mer om boken, Anders?

- Jag vill ge människor lite mer självförtroende och en återgång när det gäller att bygga och fixa saker. Det behöver inte vara så komplicerat! Det handlar inte om att bygga hårda grejer utan om att fixa små saker som att hänga krokar i korridoren för att få ett snyggare rum. Jag vill också hjälpa personen i familjen som normalt inte tar på sig dessa uppgifter. Det är trevligt om folk kan röra sig ihop!

Varför tror du att många människor känner igen sig i hemprojekt som aldrig görs?

- Många människor gör det väldigt viktigt att ta tag i saker. Det är antingen att du inte vill, eller du är rädd att du inte får det.

"Build Fix Living" är ännu inte översatt till norska, men kan köpas på Tanum. nej (kr 289).

Till exempel borrning i plattor - det verkar som om någon är orolig över det?

- Ja, och självklart kommer du att räkna ut hur du går vidare, men du behöver inte vara rädd för att göra det. Du kommer säkert att inte borra i kakel, kan du också köpa lim för att fästa krokar på plats, men i stället för att kontrollera detta, släppa kanske många hela projektet i stället. Och det är lite dumt.

Om du skulle ge tips till en amatör, vad ska det vara?

- Förstå din gräns. Då menar jag inte att du inte kan, men tänk på vad du kan få och utmana dig lite så att du ständigt lär dig nya saker. Idag finns det bra sätt att söka information online och på byggvarorna. Du kan få mycket hjälp i butikerna om du bara vågar fråga. Och om du inte förstår svaret, fråga bara igen - tills du ser det. Gå inte tills du har bestämt dig för vad du ska göra.

Vad ska du tänka på innan du påbörjar ett större byggprojekt?

- Tänk på vad du ska göra på en helg och hur många helger det kommer att ta. Var ärlig med tiden! Om du har fler barn med aktiviteter som ska levereras och plockas upp, borde du tro att du förmodligen behöver lite extra tid på dig. Jag skulle vilja att fler människor skulle komma igång med hemprojekt. När du först börjar med byggnaden blir du bara bättre och bättre!

1. Lysa upp ditt badrum med nya leder

Du behöver:

 • Grout
 • Joint Scratch
 • Wood sked
 • Spann
 • Joint Brett eller gummi spatel och svamp.

Så här gör du:

1. Ta bort gammal lös injektionsmassa med hjälp av spåret. Det som inte löser kan vara kvar.

2. Blanda nytt tätningsmedel enligt beskrivningen på förpackningen.

3. Lägg det nya fogleden diagonalt över plattorna med en fog eller en gummipanna. Det ska ske diagonalt för att vara så smidigt som möjligt.

4. Låt det torka i ungefär en timme. Det får inte torka helt, men processen för torka-

måste ha börjat. Sedan tvättar du diagonalt med en ren fuktig svamp. Låt det torka igen.

5. Torka av med en torr trasa tills plattorna är blanka och fina.

2. Att bo i kakel

Du behöver:

 • Maskeringstejp
 • Flisebor
 • Drill
 • Våtrumssilikon
 • Plug and skruva

så här:

1. Vid borrning i kakel bör inte - i motsats till vad som ofta sägs - drill i lederna eller i närheten

av kanterna på plattan. Då spricker det lättare.

2. Välj plats att borra med maskeringstejp för att förhindra att borren glider på den glatta kakel.

2. Se till att du har din egen kakel till borren. Har inte borrlinjen inställd på slagborrfunktionen, så kommer kakan att brista. Var också försiktig när du borar: Tryck inte för hårt, ta det lugnt.

3. När hålet är klart fyll det helt med ett vått rums silikon. Skjut in en plugg och dra åt den.

3. Limhakar

Du behöver:

 • Vattenbaserat lim för våtrum.
 • Torkarblad, krok och fastsättning.

Så här gör du:

1. Inne i duschen kan du hänga upp tvålkoppen på andra än borrning sätt, bland annat med hyllor som kläms mellan golv och tak. Det finns också vattenbaserat lim som passar för fuktiga rum som badrummet. Den självhäftande / krok, en tvättduk och klisterröret säljs tillsammans i en förpackning.

2. Du börjar tvätta över den plats där bilagan kommer att höjas. Använd den bifogade våtservetten (innehållande kemisk bensin) och därefter applicera limmet på baksidan av fästningsstycket.

3. Chippet måste hållas på plats under tryck i ungefär en minut.

4. 30 minuter senare kan du sätta upp hållaren, kroken eller vad som helst upp till festen. Väl på plats, kan motstå fäst en belastning av 20 kg (en har två med en hållare själva, motstå den sålunda 40!). Och när du inte vill ha det längre kan kroken avlägsnas med ett rakblad. Säker och smart!

Vi kommer gärna skicka fler tips och tricks för hem och trädgård - anmäl dig till vårt nyhetsbrev här!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära