All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

3. 300 Miljoner för ett album

MUNICH: Vinyl, rör och spole band har länge ersatts av flödande transistorer och programvara.

Gamla tekniken är dock attraktiv för goda vuxna med tjocka plånböcker.

- Old Sound är bättre än nytt

Men det är varken samlemani eller antikvariskt värde som lockar människor. På High End-mässan, som nyligen hölls i Tyskland, var ljudet i fokus.

Tja, digitala media är tekniskt mycket bättre än både spolar och LP-skivor.

Öron och teknik är emellertid två olika saker, som hävdar dem som svär på media du måste dateras tillbaka till 1980-talet för att hitta gemensamt i norska hem.

Ljudet från det gamla mediet har mer själ och ligger närmare den ursprungliga studioinspelningen, hävdas det.

Det är medels brist på perfektion som ser själva saken: Fel i den gamla tekniken är en del av upplevelsen. Det perfekta låter dött och tråkigt.

finmekanik: Arthur Khoubesserian i British Funk Firm lager pick-up vapen som enligt honom även lösa alla de grundläggande problemen med geometri och spårning. Med hjälp av förnuftiga strängar och leder kommer armen att passera tvärs över plattan, trots ojämnheten. Foto: Tore Neset fler

Mechanics - inte matematik

Plate spelare gjorde sin första comeback omkring 2000, när DJs fick reda på att det var svalare att spela 12-tums singel på svart vinyl än CD.

Tio år senare började äldre människor som hade bosatt sina skivsamlingar för 20 år sedan börja köpa vinyl igen. Samtidigt började en ny generation av musikintresserade ungdomar intressera sig för musik på fysiska medier.

Platekompaniet är den enda rikstäckande kedjan i Norge som fortfarande specialiserat sig på musik och filmer på fysiska medier. I sina butiker gräver hyllorna på LP-skivor nu, medan CD-avelningen blir mindre.

Trenden i München var densamma: Vinyl skulle ses överallt. Allt från superdyra pickupar till lyftmekanismer för tonerarmar visades.

Det är alls mekaniskt, inte noll och ett som i datavärlden.

GAMMEL KJENNING: Bandwriters som denna var i många norska hem 40 år sedan. Nu är de ute av mode på hi-fi-entusiasterna. Foto: Tore Neset mer

Dream of oskiljbara

Bandet uppfanns av tysk-österrikiska Fritz Pfleumer 1928. Fram till den digitala tidsåldern inleddes i studion i slutet av 1970-talet, den teknik dominerade för inspelning av musik.

Även för hushållen hade rulleinspelaren en viss utsträckning. På 1970-talet var det inte ovanligt att se Tandberg bandspelare hemma hos norska musik- och musikentusiaster.

Att sådan utrustning skulle göra comeback 47 år senare så vi kom inte riktigt.Spolen inspelare såg faktiskt många ställen på mässan i München, både som en säljprodukt och för demonstration.

Och spelar du, du behöver band. Pris: Bra över 3 000 kronor för en 38 cm rulle med favoritartist. Ett tusenblad för en 19-centimeter.

dyra och DIGITAL: Denna flödesanordning från den tyska Lindemann kostar 37 000. Billiga IT-utrustning i dyrt omslag, hävdar kritiska röster. Foto: Tore Neset Visa mer

Billiga data i djurförpackning?

Det finns också digitala nostalgi. Vissa vill inte kasta sina CD-skivor, och många tror att de silverskivor som för närvarande är ute, har bättre ljud än strömmande tjänster.

Även om Spotify planerar att förbättra ljudet, använder ingen sådan hifi-show. Det finns Tidal HiFi, Qobuz eller Deezer Elite som gäller. Alla strömmar musik i CD-kvalitet eller bättre.

Och du använder inte Sonos eller Bluetooth-högtalare. Digitala high-end-strömmar som Auralic, Lindemann eller Aurender (den översta modellen kostar nästan 100 000 NOK) kan.

2014 jämfört med den respekterade IT blogg Toms Hardware en Realtek PC ljudkort till 17 miljoner med en Bech Mark-DAC till 17. 000 (kostar över 22 000 i Norge i den senaste upplagan). Ljudet var lika bra, de menade.

Flera andra har också hävdat att high-fidelity industri undra på att folk att betala enorma summor för något som kan köpas i vanliga elektronikaffärer för en bråkdel av priset.

Å andra sidan lägger entusiasterna mindre vikt vid mätningar och fakta. Öronen är alla - det hjälper inte vad ljudingenjörer och IT-personer säger.

LÄS OCKSÅ:

Betala 3 års lön för en stereo

Sälj huset - Köp stereo

Detta är ljudet från det norska HiFi-templet

ADVERT

Mest populära