All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

21 Tips för dig som vill måla som ett proffs!

finns det inga genvägar när man pratar om färg. Det är viktigt att göra exakt grundarbete och använda färg av hög kvalitet. Då blir slutresultatet perfekt.

En bra hjälp på vägen är dock att följa yrkets arbetsråd. Här är de 21 bästa tipsen för snabb inomhusmålning med bra resultat!

1. Läs och läs:

Läs informationen på förpackningen och följ anvisningarna.

2. Rengör bra:

Fel och brister i taket kan inte döljas endast med färg. Använd 80 procent av tiden för bearbetning och 20 procent för färgen själv. Tvätta noggrant så att ytan är ren innan du borstar.

3. Tvätta smart:

Fyll en liten pumpa med vatten och diskmedel och dusch ytan med den. Skölj och torka sedan med en mikrofibermop och rent vatten. Arbeta över mindre områden åt gången och byt sköljvatten ofta.

4. Använd rekommenderat rengöringsmedel:

Mint handfat, förtvätt, hushållspapper. Små ytor kan rengöras med specialtorkar avsedda för rengöring före målning. Maskintvätt, salmiakk, grön tvål, Zalo och rödspirad rekommenderas inte.

5. Ta bort kappan:

Efter tvätt kommer fibrerna i obehandlade träytor att stiga. Skjut in i fiberriktningen med fint sandpapper och ta sedan av allt damm med mikrofiberduk.

6. Tape eller sned borste?

Ytor som inte ska målas är skyddade med maskeringstejp. Ta bort tejpen omedelbart när du målar, så att den inte klibbar på substratet. Eller gör som proffs - använd skarpa borstar i kanterna och spara färgen (precision försiktigt mot kanten) - istället för att spendera mycket tidsmaskering med tejp.

7. Isolera fläckarna:

Skakningarna dör aldrig och nikotin, stearinljus och vattenjelly kan vara svåra att måla över med goda resultat. Miscatchen har inga problem att penetrera flera lager av färg. Använd ett eller två lager av barriär eller isoleringsfärg innan du applicerar färgen.

8. Sluta blöda:

Finns det fläckar i taket är du lite osäker på hur man ska isolera, måla dem en kappa först och se om den kommer igenom. Blödning sker omedelbart.

9. Observera torkningstider:

Ta inte lång tid mellan behandlingar, låt kappan torka för ett bättre slutresultat.

10. Måla ner vita ytor:

Målat trä, och trämålat med blank färg måste målas. Det är viktigt att skölja före slipning, annars sluter vi smutsen fast i substratet.

11. Första primeren, sedan sparkel:

Basera alltid före mousserande. Applicera alltid två lager pulver på toppen av gnistan, annars kommer ytan att ha glans. Om du slipar på golvet markerar du en penna där du har slipat och fläckat fläckarna.

12. Byt verktyg:

Använd inte samma borste för kvist och barriär baserat på epoxiharts, som du använder för färgen efteråt.

13. Korrekt borste:

Svanhalsborsten är ergonomisk, ger lång räckvidd och är bra för användning med takplattor och hörn. Välj borstens bredd enligt uppgiften och storleken på plattan. Använd en oval eller platt borste för att applicera över stora ytor, en rund eller sned mot detaljer och profiler.

14. Rulla ut färg:

Applicera färg med rulle och skjut ut (jämnt) med en platt borste. Vid arbete på stora ytor som tak och väggar placeras båda verktygen på förlängningsaxeln. Det ger bra utbud och en ergonomisk arbetsställning. Dra inte ut axeln för långt. Stå under verktyget, inte bredvid det.

15. Blanka ytor:

För extra glansiga resultat, mala och gnista ytan lätt efter det att den är förfallen. Applicera sedan en mantelfärg och färgen slipas lätt igen. Applicera sedan på överdraget.

16. Arbeta metodiskt:

Mät rullen och rulla ut ett dopp. Kassera genast innan du rullar in igen och applicerar mer färg. Börja rulla tillbaka i den våtförskjutna färgen. Tryck inte verktyget för hårt mot substratet, var lätt men bestämt i rörelserna.

17. Använd mallskopa:

Vänd färgen över till en rullskopa, så du behöver inte avbryta för att fylla mer färg så ofta.

18. Måla i hörnet:

Måla aldrig färg i hörnet. Bättre är att lägga ner borsten eller rulla en liten bit och måla in i hörnet. Det verkar alltid där du sätter ner borsten, aldrig där du lyfter den.

19. Övergångar:

Där väggarna och taket är plasterade, övergången mellan tak och vägg gnistrar med en pappersremsa vikta i en vinkel. Om väggarna är täckta med gips, medan taket är av betong eller gips, läggs remsan i väggens klaff mot taket utan vikning.

20. Glöm inte konstverket:

Mala alltid taklistan med samma färg som taket på taket. Låt golvlistan följa golvfärgen så att golvet blir större. Målade golvbrädor i samma färg som väggen förlänger vägghöjden samtidigt som kontrasterna i rummet minimeras.

21. Luftfuktar luften:

Vattendränerade färger torkar snabbt. Hög luftfuktighet och kall rumstemperatur ger dig bättre tid när du målar. Lägg ett par hinkar med varmt vatten i rummet på kvällen på förhand eller använd försiktigt en luftfuktare.

ADVERT

Mest populära