All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

20 Sätt att spara energi - utan att offra någon

1. Dra upp persiennerna. Låt solen utstråla och värma upp rummen under dagen, året runt.

2. Låt kläderna hänga ut för att torka utomhus. Det tar lite längre tid än torktumlaren, men det fungerar inte mycket på kläderna och det påverkar inte miljön. Och sedan luktar det bra!

3. Använd vattenkokare. En vattenkokare använder bara en tredjedel av den energi jämfört med en spis, och om du lagar mat till exempel pasta är både snabbare och smartare att låta vattnet koka i vattenkokaren istället för på spisen.

4. Fyll frysen. En halvtom frys använder mer el än en full frys eftersom livsmedel kyler varandra, och bristen på mat är faktiskt bra att fylla upp frysen med böcker.

5. Välj frysbox. En frys naturligtvis tar upp mer golvyta än en frys, men helt nya frysar är bättre utifrån ett miljöperspektiv när de gör det mesta av det kalla öppningen.

6. Tina upp maten i kylskåpet. Mat som tinas i kylskåpet ger "fri" kylning till kylskåpet samtidigt som värmen i rummet hålls ute. Dessutom är det bättre för maten att växa långsamt.

Läs också:

Fyra enkla sätt att spara ström

Med fyra enkla sätt kan du spara energi och pengar. Allt som behövs är ett medvetet förhållande till den elektroniska utrustningen i hemmet.

7. Vakuum kylskåp. Dra kylskåpet och / eller frysen en gång och kontrollera att ryggen är helt fri från damm. Detta kommer att göra det lättare för luften att cirkulera, vilket sparar energi.

8. Nya tvättbatterier. Om du byter tre av hushålls gamla handfat och dusch batterier mot nya, kan du minska energiförbrukningen som går till varmvatten med upp till 40%.

9. Luft effektivt. Luft med permeation i 5-10 minuter så att all luft byts ut, men utan att möblerna kyls ner.

10. Energisnåla glödlampor. Ja, det börjar att få kinkig, men fakta är att de energisnåla glödlampor är fem gånger så effektiv och håller tio gånger längre än en vanlig glödlampa.

11. Supertips: Byt ut huset. Det är lyckligtvis ett tag innan vintern kommer, men det är en bra idé att isolera runt fönster och på vinden redan för att hålla energikostnaderna nere. Det sägs vanligtvis att det har blivit förtjänat i vad det kostar att isoleras under 3-5 vintersäsonger, vad gäller lägre energikostnader.

Det viktigaste är att hålla sig nära fönstren, det är ofta där den största energiläckage är i ett hus. Det mest effektiva är att använda en dummyremsa, som är en remsa av glasfiber eller skum. Observera att fogskum expanderar under härdning och kräver hög övervakning vid användning.

Läs också:

Hur man väljer miljövänliga isolering

SINTEF har jämfört åtta isolermaterial med avseende på energianvändning, utsläpp av växthusgaser och innehåll av farliga ämnen ...

äldre hus som byggdes innan du börjar använda glasull i större utsträckning, har ofta hålrum lite här och där - speciellt på vinden. Det effektivaste sättet att isolera är att fylla hålrummen med granulerad glasull, som blåses in med speciella maskiner. Anledningen till att man fyller i hålrum är att det förhindrar konvektion.

12. Drag gardinerna. Om du drar gardinerna på natten, speciellt på vintern, sparar du energi eftersom värmeförlusten blir mindre.

13. Dra fördel av värmen. Om du diska för hand kan med fördel låta vattnet vara i diskhon tills det har varit kallt, och om du har använt steka ugnen och är klar kan du lämna dörren öppen för värme utjämnas. Båda delarna värmer upp rummet "gratis" - förutsatt att du inte har små barn som kan gå vilse.

14. Låt centrifugen göra jobbet. Om du ställer centrifugen på tvättmaskinen i flera rundor, behöver du inte torka dina kläder länge. En liter vatten som försvinner i centrifugen i stället för i torktumlaren sparar ett öre - och det kan vara en liten förmögenhet för en familj med barn, under loppet av ett år.

15. Passande stor vattenkokare. Om hällen är 1 centimeter större i diameter än pannan, ökar energiförbrukningen med 20%.

16. Stängt på. Om du låter locket ligga på pannan, använd 1/3 mindre energi.

Läs också:

Med detta hem robot kommer inte att behöva tvätta fönstren även

med ett fönster renare robot eliminerar tråkiga fönster sjunka.

17. Felfri panna. Minsta ojämnhet i botten av en panna ökar energiförbrukningen avsevärt.

18. Lämna värmaren fri. Det kan vara frestande att sätta möbler framför värmaren, men kom ihåg att det kommer att blockera värmeavlösen i rummet.

19. Dra ut alla laddare och stäng av ordentligt. Passiv kraft och standby-enheter står för upp till 20% av hushållens totala strömförbrukning. Grenuttak gör det lättare att stänga av flera enheter samtidigt.

20. Kallare tvätt. Ej bräckliga kläder blir lika rena, även om du sänker tvätttemperaturen med 10 grader jämfört med vad som rekommenderas.

ADVERT

Mest populära