All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

16 Eleganta soffor

Billig eller dyr, stor eller liten, dämpad eller blek, tätt eller mjuk, tyg eller läder? En kafé är ett stort beslut, det är ofta dyrt och det bör ta några år. De flesta byter soffan efter ca 10 år. Nedan ger vi dig ett dyrt, medium och billigt prisalternativ på fem olika sötsaker.

Hur ditt vardagsrum ser stort bestämmer hur du ska ha soffan. En av de viktigaste sakerna att tänka på om du ska köpa en ny soffa är att välja en som passar det rum som det ska vara i, och du är på farten. Köp inte soffan förrän du köper lägenheten.

- Kom ihåg att när du ser en soffa i en butik står den på en utställning. Det är den är stylad med hjälp av proft ljus, mycket luft runt och ofta bra tak. En soffa kan snabbt bli alltför stor hemma i ditt eget vardagsrum, så var medveten om målen och känna det i rätt riktning på din planlösning för att kontrollera innan ett köp, säger inredningsdesigner Birgitta Roald.

Inre arkitekten Boris Miller håller med om.

"Det är väldigt viktigt att stanna lite i huset innan du väljer en soffa", betonar han.

Välja ditt val - välj klassisk

- Då säger jag att den viktigaste regeln när du köper en soffa är att ju mer pengar du ska spendera på en soffa - ju mer klassisk och snygg, den modell du väljer borde vara . Samma sak gäller tyget på soffan,

Han tror att du kanske vill välja mörkare eller ljusare neutrala färger om du går till en dyr soffa.

- På så sätt vill du leva längre i soffan eller uppdatera din stil runt den, eftersom din smak förändras över tiden.

Stram och minimalistisk

Djur: Modulmodul soffa med hylla i oljad ek, kr 35. 945, Bolia. Foto: PHOTO: Thelab / Bolia

MEDIUM: Anslut, design Andersen & Voll från Muuto, från kr 27.000, Pur Norsk. Foto: PHOTO: Petra Bindel / Muuto

BILLIG: Magsmodul Soffa, finns i många olika tyger och färgkombinationer, priser från $ 17.000, Hay. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Tyg, läder eller bomull?

- Kontrollera att soffan faktiskt kommer in i dörren. Då bör du tänka på att byta eller köpa en soffa gör någonting åt hela vardagsrummets uttryck. Passar den med resten av vardagsrummet? Ofta ser du gamla saker i nytt ljus när du köper en ny soffa - och kanske måste byta mer, säger Ikea, Sara Lossius, kommunikationskonsult.

Hon tycker att det är viktigt och utvärdera vilken typ av användning soffan ska ha.

- Finns det ett barn i huset, är det klokt med avtagbara funktioner, detsamma om du gillar att byta ofta i vardagsrummet - byte av färg på soffan ger ett nytt nytt liv. Om du har begränsat utrymme eller vill ha gäster ska sovsofa betraktas och om du hyr eller vet att du kommer att flytta inom ett par år kan det vara okej att inte investera i den dyraste soffan, säger Lossius.

Designklassiker

Inredningsdesignern Roald håller med.

RAWS: LC 2 soffa från Cassina, designad av Le Corbusier 1928. Design klassiker. Original soffa graverad med designer namn i stålram, och man får med en serfikat att det är ett original, 107 £ 000 i läder, Møbelgalleriet Stavanger. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Djur: Poet Soffa designad av Finn Juhl, ben levereras i teak, valnöt och ek. Tygfärg och typ som önskat, 87 x 136 x 80 cm. Priset är från ca. 58 000 kr, Robert Tandberg. Foto: PHOTO: Tillverkare.

MEDIUM: Polder soffa designad av Hella Jongerius har blivit en modern klassiker. Levereras i grönt och rött, pris från 54 337 kr, Vitra. Foto: PHOTO: Tillverkare.

BILLIG: Tremmesofa, Børge Mogensen 1945, producent Fredericia. Rammen finns i olika trä eller lack, kudde i läder eller tyg, med eller utan knappar. Kostymer från 40, 430 i tyg, Möbelgalleri Stavanger. Foto: PHOTO: Tillverkare.

- Avtagbara avlopp som kan tvättas är lämpliga. Ett tips är att bära locket när det är fuktigt, eftersom textilen sträcker sig och gör det lättare att få på det. Ett annat bra tips är att välja ledade kuddar i ryggen. Det ger ofta ett lite mjukt intryck och är bra att sitta i, liksom att hålla dem snygga och stabila om de knackar lite, säger Roald.

Hon tycker att läder är ett bra alternativ till flyttbara funktioner.

- Läder är mycket lätt att hålla rent, speciellt för små klibbiga bröstvårtor, men å andra sidan kommer det ofta att gråta lite. Du bör också tänka på eventuellt solljus i platsen och valet av soffor. Jag är inte en fläkt av bomull - det är inte mycket fläckvänligt och blekt lätt, pekar Roald ut.

Klassisk och bekväm

Ligg eller sitta?

Du bör också tänka på dina vanor före kupan, för att sluta med en mer korrekt modell i förhållande till dina behov. Och kupan för hela soffan.

DYR: Soffa från Tine K, finns i vit bomull i färgerna vit, kit och fantom. Små: 94 x 200 x H 44/90 cm, från $ 20 000, stora: 94 x 290 x H 44/90 cm, 27 £ 000, Tine K Home. Foto: PHOTO: Tillverkare.

MEDIUM: Cenova, Pris från NOK 16.390, Bo Concept. Foto: PHOTO: Yellows aps / Mikkel Mortensen

BILLIG: Ektorp, finns i cirka 20 färger. 2 platser, 179 x 88 x 88 cm, kr 4090 eller 3 platser, 4590, 218 x 88 x 88 cm, Ikea. Foto: Foto: Fredrik Adman / Ikea

- Överväg om det kommer att användas främst som en sittande soffa, eller om du tenderar att vara mest på soffan. En soffa som är väldigt bra att sitta i behöver inte ha god sömnkomfort, påpekar Miller.

Lossius håller med om.

- Om du gillar att ligga mycket på soffan istället för att sitta, kan en soffa med låga armstöd vara en idé. Tänk också på om du vill mjukare eller hårdare soffa

Lär

Enligt Roald bör också kontrollera en "pro spets"

- Ett tyg tätt vävd ull med hög Martindale (jargong för antalet varv av läkemedlet innan det bär hål) rekommenderas ofta. Det kräver 25 000 för hemmabruk och minst 50.000 för offentlig användning, förklarar hon.

Retro

DYR: NOT 315 soffa från Erik Jørgensen. Finns i tyg eller läder. Belägen från 46 4645 kr i tyg. 3-sits 210 cm, Stavanger Furniture Gallery. Foto: PHOTO: Tillverkare.

MEDIUM: Mezzo skinnsoffa, kommer även i tyg, pris från $ 16 390, Mezzo puff pris från 4279, Bo Concept. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Läs också:

Guide till årets sofabord

Är din soffa här, det kan förstöras

Håll koll på bråka med dessa möbler

roe: Favn Sofa, designad av Jaime Hayon från Fritz Hansen , kommer i flera olika tyger och färger, 221 x 88 x 93 cm, £ 63.330, Tannum. Foto: PHOTO: Tillverkare.

DJUR: Dyn modulära soffa, £ 21 977 (modul från $ 2999), Bolia. Foto: PHOTO: Thelab / Bolia.

MEDIUM: Vita, 2-sits soffa, design Charlotte Høncke, £ 8 799, Bolia. Foto: PHOTO: Thelab / Bolia.

BILLIG: Retro 3-sits soffa, NOK 5995, Skeidar. Foto: PHOTO: Tillverkare.

Senaste nyheterna om vardagsrumsmöbler

ADVERT

Mest populära