All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

15 Tips för ett varmare liv

Du har valt din värmekälla, men tycker fortfarande att det är kallt, för dyrt eller för mycket energi. Så vad ska du göra?

1. Byt fönster!

Genom att både försegla och byta ut det inre glaset i de gamla dubbla glasrutorna med ett energiglas får du nästan dubbelt så mycket isolerade fönster.

Med vanliga 2-lagsfönster släpps en tredjedel av värmen genom fönstret. Om du ersätter det inre glaset med ett energiglas kan fönstret U-värdet minska från 3 till 1, 8. Renovering av fönstren är mer miljövänlig än att bara kasta de gamla. Ofta är träet bra i äldre fönster och du behåller fönstret. När är det dags att byta fönster? Det är mest lönsamt när du byter fasad eller värmesystem. Eller om fönstren har eller inte börjar bryta.

Besparingarna varierar med var du bor i landet - kallare klimat erbjuder större besparingar. Om du bygger nya, bör du välja ett fönster med 1, 0 i U-värdet. Om du bygger om, bör du välja Windows med högst 1, 2 i Uverdi.

Fakta U värde

U-värdet anger hur bra värmeisoleringen är. Ju lägre U-värdet desto bättre värmeisolering. För varje tiondel av fönstrets U-värde minskar, får du ett årligt energibesparande på 10 kWh per m2 fönster. Enova rekommenderar tre-lags låg-energifönster med U-värde 1, 0 eller lägre. Läs mer om att byta fönster på www. Enova. nr.

Läs också:

Nya värmepumpar - bättre effekt

Nya värmepumpar ger bättre och effektivare värmepumpar, vilket bidrar till viktiga energibesparingar i både personliga och nationella sammanhang.

2. Hitta värme läckage

Hitta husets läckage med en värmekamera - och hitta läckor som du inte förutsåg.

Det kan finnas mycket dålig isolering i taket eller dåliga fönster i krossade ställen. Värmekameror tar bilder som konverterar infraröd strålar till temperaturer, och för bästa resultat bör det ske under den kalla årstiden. Då läcker läckor och värmeförlust uppenbarligen på bilderna.

Värmekameror kan köpas eller hyras. Eller du kan kontakta ett företag som driver termophotography, eftersom det kan vara lite svårt att tolka resultaten.

Det finns flera värmekameror på marknaden som inte bara avslöjar värmeförlusten, de hittar dolda vattenskador och upptäcker brandmän i husets elnät. Bland de minsta och mest prisvärda infraröda kamerorna är FLIR i5, som är väldigt lätt att använda. Priset är ca. 12 000 kr från www. ptnordic. nr. En enkel värmesensor, som från Black & Decker, visar temperaturskillnader med blått och rött ljus och kostar från kr. 399 i webbshoppen www. extravagant. nr.

3. Fort hett!

En varm filt i soffan och en kanna med varmt hett te ger en snabb värme till kroppen. Garanterad

Den vackraste värmespetsen, som används med vissa. Alvine filt från Ikea: 249 kr

Läs också:

Låt inte pengarna torka bort

Låt inte pengarna droppa bort på grund av droppande kranar och läckande rör.

4. Mer isolering!

Isolering av takbalkarna kan vara mycket lönsamt. Omkring 15% av värmen försvinner bara genom taket.

Istapper från taket innebär att en del av den energi som används för att hålla en behaglig temperatur inomhus används för att smälta snön på taket. Det är ett ganska enkelt jobb att återisolera ett tak. Rulle med mineralull passar bra Men det måste göras ordentligt, eller du kan få fuktproblem. Isoleringen förändrar klimatet på vinden och risken för fuktskador och mögel ökar. Se till att ventilationen är god och att det finns ett luftutrymme mellan isolering och tak. Varm och fuktig inomhusluft kan inte komma in på vinden.

Om det ska dräneras runt huset, kan det vara en bra idé att ge utvändig isolering av källarväggen samtidigt. Isolering av en källarvägg från insidan är mer komplicerad. Väggen måste vara helt torr för att undvika fuktproblem. Yttre väggar är också isolerade enklast från utsidan. Gör det i samband med en fasadrenovering. Att isolera från insidan behåller karaktären av huset, men är svårare och dyrare.

Man kan också isolera genom att spruta isoleringsmaterial genom hål borrade i väggen och därefter förseglad med pluggar. Mineralull är den gemensamma termen för glasull och stenull. Glasull är det mest använda isoleringsmaterialet i hemmen och täcker de flesta tillämpningar inom värmeisolering, brandisolering och bullerreducering.

Hur tjock isolering?

Vid isolering rekommenderar Enova minst 30 cm i taket och 20 cm i väggen. För nya byggnader kräver föreskrifterna 30-35 cm i yttertaket och minst 25 cm i ytterväggen. Efter isolering är en smart investering som inte bara kommer att visas på elräkningen, men också på den nya energimärkning av hus som ska säljas eller hyras.

Användbar information om isolering: www. Enova. nej, www. Glava. nej och www. rockwool. nej

Läs också:

Vackra värmepumpar

Nu får du extra varmt om ditt hjärta när du ser bilder på dina barn - via värmepumpen.

Tätningsmedel i många tjocklekar: Biltema eller Clas Ohlson

5. Isolera dörrar och fönster!

Bra tätningsremsor minskar dragningen och håller värmen i. Billig och effektiv!

Kontrollera om du behöver byta tätningsremsor, det är mycket billigare än att byta fönster. Visst får du inte så långt ner i U-värdet, men du sparar fortfarande en viss energiförbrukning. Du vill förbättra U-värdet med ca. 0, 3 per fönster när man klibbar sig runt fönster i äldre hus.

Vid kondensering finns också mindre kondens mellan rutorna. Kondens mellan fönster i anslutna fönster är vanligast på övervåningen på vintern. Anledningen är ett inomhus övertryck och trötthet mellan ram och ram. Detta förhindrar att fönstret stängs, annars kan kondenseringen skada träet.

Men rätt ventilation är viktigt: i dåligt isolerade hus fungerar värmeläckage som luftintag. Se därför till att friskluft kommer in genom ventiler eller andra luftkanaler, så att du inte blir dåligt inomhusklimat när läckorna är förseglade.

6. Skapa din egen kraft från solen!

Idag kostar solenergi mer än den kraft du köper. Men på sikt kommer solsystem att vara lönsamma.

Det är verkligen lätt att skapa din egen kraft. Solceller (solpaneler) placeras på balkongen, taket eller där det är solbad. Till solpanelerna kopplas en omvandlare som åter ansluts till säkringsskåpet (av en elektriker). När solen skiner, laddar du upp dina batterier och producerar din egen kraft.

Samma princip gäller även för vindkraftverk.

Förutom att effektmätaren saktar ner kan eventuellt överskott återvända till grannskapet. Att se effektmätaren gå bakåt hade varit en fantastisk syn - men för nu är det en dröm om framtiden.

Betalar det? Ja, i det långa loppet. Priserna på vindkraft och solpaneler minskar, medan kraften från kraftleverantören blir dyrare. Det är viktigt att tänka på lång sikt och göra rätt val.

Alla som bygger ett nytt hem idag måste följa gällande tekniska föreskrifter. Energikraven skärps regelbundet, och dagens föreskrifter innebär att det totala energibehovet för småhus ska vara 120 kWh per kvadratmeter + 1600 kWh / BRA per år. Detta innebär att om du bygger ett 200 kvadratmeter hus, kommer energibehovet inte att överstiga 128 kWh per kvadratmeter, totalt 25 600 kWh i ett år. Ett hus av samma storlek byggt 2000 har ett energibehov på ca. 34. 600 kWh per år.

Ett bra solsystem producerar cirka 150 kWh per kvadratmeter årligen. Men en sådan stor anläggning kostar hundratusentals dollar att installera, så det tar många år innan det lönar sig.

För att få ett energibalans som du kan sälja på marknaden måste du också överstiga fabriken. Du får bästa ekonomin om du vill investera i solpaneler samtidigt som du letar efter ett tak. På sikt ser solenergin ut mycket intressant. Du kan få 20-25 års funktionell garanti på solsystemet.

7. Skicka värmen runt!

En värmeöverföring är ett rimligt alternativ till ventilations- och värmefläktar.

Med en värmeväxlare blåser du enkelt den varma luften från ett rum med öppen spis eller ugn till andra rum i huset. Lätt installerad med ett 10, 5 cm hål i väggen och nätanslutningen.

Myson värmeväxlare levereras med justerbar termostat (10-30 ° C) som startar fläkten vid önskad temperatur. Luftflöde: 62 m3 / h, endast ljudnivå 35 dB.

Pris £ 699. - hos Clas Ohlson, www. Clas Ohlson. com

8. Värme golv

Golvvärme är ett trevligt tillägg.

Det bästa är att ha golvvärme som sekundär värmekälla, det vill säga som ett komplement till värmare på väggen. Då får du en läcker temperatur i rummet. Därför är det lämpligt att hålla värmare eller radiatorer vid installation av golvvärme. Windows, och särskilt stora levande fönster, kan orsaka mer värmeförlust om du bara söker golvvärme. Då finns det inget att spara på energiförbrukning.

Golvvärme i form av kraftkablar i renoverade badrum med klinkergolv ger hög komfort, men kan vara en girig energiluckare.Ofta väljer du en värmekabel som är tunn och behöver inte för mycket höjning av golvet. Billiga är de också. Driftskostnaderna över tiden är dock ganska höga.

Om det finns ett vattenburet uppvärmningssystem i huset, minskar det avsevärt driftskostnaderna för att lägga till vattenburet värme till badrumsgolvet. Ännu billigare håller värmaren i badrummet, eller förvärvar en elektrisk handduksstork som fungerar som en radiator. Med en ny plastmatta på golvet kan badrummet vara varmt och bekvämt.

Det måste finnas minst 30 cm isolering under värmekabeln. För att ge god värmeavledning måste det finnas minst 10 med gnista / gjutning över kabelslingorna. Kom ihåg att elektrisk installation måste utföras av en elektriker.

Mer om golvvärme:

Bekvämt med golvvärme

Komfort med golvvärme

Bekväm med värmekabel

9. Varma händer och fötter

En hetpåse ger snabbt liv till hårda frusna fingrar och tår.

Aktivera det när du vill, och ge det varmt i 18 timmar. Finns i olika storlekar, oavsett om den används som hand-, fot- eller fotvärmare. De senare är formade så att de kan sättas i skorna.

Värmepåsar innehåller p. a. järnpulver och salt När den avlägsnas från förpackningen och kommer i kontakt med luft, börjar en kemisk reaktion - järnet till rost och värmen stiger. Luktfritt och giftfritt, kassera i normalt restavfall efter användning.

Fotvärmare kostar 15 kronor / par, tåvärmare 8 kronor / par, stor värmesak till hands 5 kronor från webshoppen www. cool stuff. nr. 20 förpackningar är billigaste.

10. Montera värmaren!

Värmepannor är ett bra komplement till värmepumpar.

En ny undersökning av TNS Gallup visar att 1 av 3 enskilda ägare har vidtagit åtgärder för att spara energi: 35 procent har efterisolerade bostäder och 34 procent har installerat värmepumpar. Under de senaste åren har 350.000 värmepumpar sålts i Norge. En värmepump minskar energiförbrukningen för uppvärmning med mellan 25 och 60 procent.

Dagens nybyggda, välisolerade hus levereras ofta med luft till luftvärmepumpar. Men de flesta människor gör det inte riktigt när det är rätt kallat ute, och när gruvorna kryper under 10-12 grader, måste du ha ytterligare värme. Då är elvärmare bra att ha.

Med 16 till 17 graders uppvärmning behöver du inte använda sådana värmare. Men för att få en energieffektiv anläggning är det viktigt att kunna styra konsumtionen - rätt mängd energi vid rätt tidpunkt. Termostater med timern gör att ugnarna snabbt kan anpassa sin förbrukning enligt värmebehovet.

Om det finns vattenburet värme med radiatorer i huset, behöver man inte slänga ut dem när värmepumpen är installerad. Gamla radiatorer kan ge god värme, bara de är inte rostiga eller läckra. Med ny ventil och termostat med automatisk temperaturreglering kan de gamla radiatorerna ge en bra extra värme när värmepumpen inte fungerar. Bör installeras av rörmokare.

Väggmonterade värmare har en standardplugg och behöver ingen elektriker installeras.

11. Klä på sig

Rag strumpor är ett rimligt alternativ till golvvärme.

När vi på villor miljöexpert Johan Tells bok "100 sätt att rädda världen" kom ut i England, fann en engelsk granskare som tips om att sänka inomhustemperaturen från 22 till 20 grader var ganska dum, även om det skulle minska enbergiforbruket med fem procent .

- Han påpekade att ingen i England har 20 grader inomhus, säger Johan Tell.

- Det är vanligare med 16 grader. Inomhustemperaturen är långt ifrån en vana. Därefter sänka temperaturen, sätt på en ulljacka och ett par trasa strumpor. Det är bra för både miljön och din plånbok, säger Johan.

12. Värm upp med solen!

Ju högre elpriserna desto mer lönsamma kommer soluppvärmning.

Soluppsamlare kan omvandla solenergi till värme. Denna värme kan användas för att värma både kranvatten och vattenburet värme. Solfångare är inte lika vanliga i Norge, men efterfrågan ökar. Enligt Enova kan ett solvärme minska behovet av inköpt el med från 4900-8700 kWh per år i en typisk villa med genomsnittliga vattenförbrukning och uppvärmningsbehov. Priset för en fullt installerad solfångare är ca. 30 000 kronor för varmt kranvatten och från 100 000 kronor och uppåt för ett komplett solfångare / värmepumpsystem för uppvärmning.

På sommaren klarar solfångare för att värma allt varmvatten i huset, men anläggningen kan inte värmer ensam på vintern med lite solen. Därför är det ett bra komplement, som lönar sig om några år. Besparingarna kommer att vara störst om du installerar solfångare när du byter vattenvärmare, samtidigt som du byter till energieffektiva kranar och extra duschar.

Den mest synliga bevis på att du är en miljö- och kostnadsmedvetna konsumenter, solfångare på taket: För varmvatten och värme som behövs 25 kvadratmeter prop belägen. När det är installerat är det nästan underhållsfritt och fungerar automatiskt. Enligt Enovas beräkningar kan kostnaderna för en solfångare fås på 10-15 år, i vissa fall upp till 5 år. Solvärmen är i princip fri och anläggningen kommer att vara i mer än 20 år.

Mer om solenergi och annan förnybar energi: www. förnyas. com

Stödja -solfanger

Det är Enova som hanterar tillstånd till-shot schema för al-ter-na-tiv uppvärmning och energibesparing. Du kan få upp till 20% av produktkostnaden, upp till ett maximalt belopp. För solfångare ges värmepumpar och pelletsugnar upp till 10 000 kronor till stöd. Obs: Ansökan måste lämnas in före inköp.

Detaljer och ansökningsblanketten:

www. Enova. nej, telefon 800 49003, e-post @ enova. com

13. Fyr i ugnen!

En bra spis eller vedeldad spis kan värma hela huset! Det är ett utmärkt sätt att skära toppar i el eller oljeförbrukning. Ju kallare det är utan dörrar, desto mer lönsamt är det att elda i ugnen. Värmepumpen och vedspisen kompletterar varandra ganska bra när kylan ökar. Värmepumpen hjälper till att cirkulera luften i huset. Förutom att få bra värme får du sprickbildning, god lukt och syn på levande flammor vid inköp.

Hur mycket du sparar när du installerar ugnen och killar beror på typ och användningsfrekvens. Men tusentals plåster kommer att fasta ett år. Dessutom ger det stöd för inköp av pellets och i vissa kommuner, byte av gamla spisar för nya, förbränna vedeldade spisar.

Moderna spisar och eldstäder är 90 procent renare och 40 procent mer effektiva än de gamla ugnarna. Men det handlar om att skjuta ordentligt. Använd endast rent, torrt trä och applicera inte för mycket åt gången. De mest miljömedveten tittar på faktorer som effekt och effektivitet för att få ut det mesta av elden.

Effektiviteten mäts i procent, vilket anger hur mycket av träets energiinnehåll som blir värme och gynnar rummet. 70-80 procent är bra värden.

Effekten mäts i kW (kilowatt) och berättar hur mycket värmen ugnen släpper ut. Som regel är ett effektområde, t.ex. 2-8 kW. Detta innebär att vid intensiv förbränning kommer kaminen att leverera 8 kW, om du slår på en reservblåsare ger det 2 kW.

Kom ihåg att anmäla:

Installation av öppen spis och skorsten kräver byggnadsinformation till kommunens byggnadskontor. Den färdiga anläggningen måste inspekteras av brandkåren vid feber.

14. Dra för!

Persienner och gardiner är ett enkelt sätt att isolera lite extra när förkylningen sätter in. Trevligt och mysigt, också.

15. Värm sängen!

Med en värmeflaska kan du krypa in i en god varm säng.

Fyll det med varmt vatten och lägg det i sängen på fötterna eller i magen och låt flaskan varma. Finns i många olika storlekar.

ADVERT

Mest populära