All egendom: trädgård, kök, inredning >> Gör Det Själv

13 Sätt att bli av med irriterande smuts

1. Decanter som varit fula vin

Många viner blir bättre smak och arom om de dekanteras i en karaff, men tyvärr är det lätt för karaff att missfärgas. Fyll karaff med varmt vatten och tillsätt 1 msk soda (även kallad mallar soda eller soda), vilket är tre gånger så stark som vanligt soda, och låt den stå i karaff till missfärgning har gått.

2. Missfärgning av kristall karaff

Om kannan är gjord av kristall kan hälla ett stänk av ren vinäger (24%) i den. Vänd och vrid karaffen så att ättika strömmar över det som är missfärgat. Du får tillåta ättika att fungera i ett par timmar. Skölj noggrant efteråt, oavsett om du har använt ättika för en kristallkaramell eller läsk för en glaskarafe.

3. Tekopp som har bruna ränder

tedrickare cup är ren i diskmaskinen - så nära som några fula bruna ränder. Dessa kan lätt avlägsnas med 1 tesked soda och en sked kokande vatten. Låt det fungera ungefär en halvtimme. Om du inte har bakpulver hemma, kan du också prova att smeta koppen insidan med en citron eller lime skiva och låt det att fungera ett par timmar.

Läs också:

Gör det själv: Nya köksskåp för 800 kr.

För att uppdatera köksskåpens dörrar med folie.

4. Termoskannan har brun interiör

Lägg till en tesked bakpulver och fyll halva kastrull med kokande vatten med bakpulver. Låt grytan stå i en halvtimme, skölj sedan grundligt ur burken. Du kan använda läsk istället för natron, det har samma effekt. Skölj burken grundligt.

5. Ugnsluckan är bruna och foderoljor

Den bruna smuts på ugnsluckan insidan kan vara svårt att komma undan med konventionella rengöringsmedel. Använd en kryddig tandkräm och en nylon tvättduk, så smuts bort med lite gnidning.

Regelbunden tandkräm gör underverk med en smutsig ugnsdörr.

Läs också:

Hur man gör Ted oljevattenverktyg

Finns verktygen här och där? Se hur Ted Lillevold gjorde ett praktiskt verktyg för två oljevatten.

6. Glas som har grumlade i diskmaskinen

Om dina glasögon har blivit matta efter att ha tvättats i en diskmaskin, kan det vara för mycket tvättmedel eller sköljmedel. Försök att lägga glasögonen i varmt vatten med ättiksyra, använd 3 dl vinäger (24%) till 9 dl varmt vatten.

7. Handtvättat glas som blir matt

Tvätter du handen men tycker att glasögonen blir för mätta? Det finns en enkel metod för att få dem att lysa igen. Häll lite ättika i tvättmedlet och använd den när du tvättar glaset nästa gång. Använd 1 del ättika (6%) till 3 delar diskmedel.

8. Slitat skärbräda som behöver lite omsorg

Om skärbrädet har blivit dåligt, borsta lite grovt salt över bordet.Ta en halv citron och skrubba saltet ordentligt på hela skärbrädet. Gör detsamma på andra sidan. Skölj sedan brickan försiktigt under varmt vatten.

Läs också:

10 julkalendrar du kan skapa dig själv

De finaste julkalendrarna gör dig själv, vi ger dig recepten här!

9. Diskbänken har blivit matt och matt.

Om du inte vill använda skurpulver till disken i köket, kan du istället borsta tandkrämhandduken i 10-15 minuter. Använd sedan en torkad trasa för att polera ytan, och slutligen skölja disken med vatten och lite diskmedel. Då köksdisken ser ut som ny!

10. Ugly, rostiga kanter i

Är de fula rostiga kanterna på din toalett, det kan bero på luktarna i vattnet som binder med lime. För att bli av med problemet, försök använda mjukt toalettpapper med citronsyra och lägg papperet på fläckarna och låt det sitta över natten. Ta bort papperet och rengör kanterna med en nylon svamp. Dagligen kan du hålla toaletten ren med en diskmedel som låter dig ligga på toaletten över natten.

11. Dusch gardin med smutsiga orange randar

Dusch gardiner blir ofta ful i botten efter ett tags användning. Om du inte vill använda Klor, prova den vanliga hushållsvineddiken (6%). Ta en hink med vatten och ha en kopp vinäger. Lägg skopan så att duschridåns botten är täckt med vatten. Lämna det över natten och gör det flera gånger om det inte blir bra första gången. Tvätta sedan gardinen enligt anvisningarna.

12. Svarta märken för skor på golvet

Om du har haft en fest eller ett företag är det svårt att undvika svarta märken på trägolvet efter skor. Men det blir lätt att fixa! Ta en mjuk whisperer och gnugga försiktigt tills de svarta märkena är borta. Detta fungerar även på vinylgolv, men var extra försiktig om golvet är lackerat.

13. Pluggar som har blivit smutsiga

Med barn i familjen kan vita utlopp snabbt bli smutsiga, men vatten och el är en farlig kombination. Om det finns dåliga linjer och märken på kontakten kan du också använda en mjuk suddgummi för att ta bort den.

ADVERT

Mest populära