All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

12 Tips för utomhusbelysning

Ljus i vardagsrummet skapar välbefinnande och säkerhet, men det är inte så lätt att få det rätt. En stor kupol som tänds framför garaget kan vara effektiv, men är det trevligt? Utomhusbelysningen ska inte bara vara funktionell - den ska också skapa en atmosfär och uppmärksamma punkter som vi vill framhäva. Det kräver planering och tankeväckande lösningar.

Här har vi samlat tolv tips om hur man skapar välbefinnande och trygghet med korrekt hemlöshet:

* Åtminstone bör det finnas ljus vid ingången. Det visar gäster där entrén är, välkomnar dem och ser till att trapporna inte försvinner i mörkret. Se bara till att lampan inte är placerad för att ge en skugga över nyckelhålet.

* Se även till att skylten på huset är upplyst. Det gör det lättare att hitta rätt hus för taxichaufförer och gäster som kommer för första gången.

* Ett fotocellsystem som automatiskt sätter på ljuset när det är mörkt, vilket gör att du kommer ihåg att lysa och tända ljuset varje dag. Dessutom sparar du kraft och huset ser bebodd ut när du är borta.

* Undvik ljus på backarna längs stigar och gångvägar, eftersom det kan blanda dem som går och går. Installera istället ljuset i höfthöjder. Om du väljer att tända i uppfarten, kontrollera att lampan inte blandar föraren. Kontakta en professionell.

Läs också:

Har du något av dessa saker hemma? De kan vara farliga!

Många produkter återkallas eftersom de kan vara direkt farliga att använda. Kontrollera om du har sådana fall på den här översiktslistan.

* Välj lampa efter glaset i lampan. - Ha lampan klart glas, använd glödlampa. Har den vita glaslampan, använd matt eller vitlampa, rekommenderar Lorang Brendløkken, chef för Hamar Elektro och belysningsdesign.

* För stämningsbelysning på uteplatsen eller i trädgården är det vanligtvis bättre att ha lite väl positionerad ljusstyrka i stället för ett ljus som lyser överallt.

Sommarfest: Dekorera med ljus på bordet. Denna lykta är från Landromantik. nr.

* Välj kvalitet. Belysningen tål hela väder under hela året. - Köpkvalitet och se till att godkända produkter köps, säger trädgårdsplaneraren Marit Næss, som driver Marits trädgårdsplanering.

* Och eftersom utomhusbelysningen måste tåla något väder, se till att armaturen är skyddad mot penetration av fukt. Ljuskultur rekommenderar att du endast använder IP-grad 44 eller högre för belysningen.

* Tänk på säkerhet. Undvik billiga koppar i glas som krossar i tusen skarpa skär. Välj även armaturer som inte bryts.

* Föreställ dig djupet när du lyser trädgården. Placera lamporna på kanten av trädgården istället för direkt upp till huset. Det skapar mer utrymme och djup.

Läs också:

Sårlukt - för att undvika det

Lukten av köket och badrummet är obekväma, men i de flesta fall är det lätt att hantera.Här är tips för att undvika mest obehag ...

* Var uppmärksam på grannen. Ställ utsidan ljus så att de inte blir arg på grannarna.

* Inte all belysning måste vara elektrisk. Skapa en känsla av sommarfest med ljus på terrassen. Sätt lite ljus med kubbelysning i hörnet eller häng små klockor i träden och låt sommarnatten sjunka.

ADVERT

Mest populära