All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

12 Saker du måste göra för att undvika eld i julen

Trots all mat och nöje i december erbjuder den här månaden den högsta risken för eld i norska hem.

Vi tänder mer ljus än vi gör resten av året och tillåter elljus att gå på på natten. Enligt statistik från Finansnäringen fördubblas antalet bostadsbränder som orsakas av öppen eld från november till december.

Försäkringsbolaget IF har därför listat vad du bör göra innan du går för att undvika bostadsbränder i december:

1. Blå ut ljusljuset

Se till att alla ljus släcks ordentligt innan du lägger dig och lämna aldrig ett rum med tända ljus. Se också till att du inte sätter upp starkt ljus nära brännbart material.

  • Du borde veta detta innan du tänder ljus i julen

2. Stäng av alla julljus

Dra ur alla elektriska juldekorationer när du är hemifrån eller när du är i sängen. Också, kom ihåg att stänga av julljuset ordentligt, inte bara genom att slå på glödlamporna.

Notera även adventstjärnor av papper och koppla ur kontakten på natten. Använd så lite förlängningskabel som möjligt för julbelysning.

3. Kontrollera ugnen och ugnen

Kontrollera att ugnen / ugnen är ordentligt avstängd och dra alla krukor och pannor bort från pannan. Detta kan också minska risken för torrkokning.

4. Koppla ur vattenkokarna och kaffemaskinen

Kontrollera att vattenkokaren, kaffebryggaren och andra elektriska föremål i köket är ordentligt avstängda och koppla ur nätsladden ur vägguttaget.

5. Lämna inte din mobil i ditt sovrum när du sover.

Försäkringsbolag rekommenderar att du inte lämnar din mobiltelefon eller andra elektriska föremål på natten. Om du behöver ladda om natten lägger du enheten på en tallrik eller annat brännbart material, helst i ett annat rum än sovrummet.

6. Kontrollera eldstäder och andra typer av ugnar

Se till att du inte använder ugnen som torkställ och att brännbart material är minst 30 cm från eldstaden och andra typer av ugnar.

7. Undvik att använda en tvättmaskin, etc., när du sover.

Dropp för att köra tvättmaskinen, torktumlaren eller diskmaskinen på natten och gör det på dagen när du är vaken.

Källa: Försäkringsbolag Om

Och du bör ta hand om något annat i december:

  • Lämna inte ugnen när du gör julmat, och ett eldtält nära kaminen. Brandtäcke är mest effektivt när fett eller fett brinner.
  • Använd inte ljus tillsammans med juldekorationer , eftersom de kan innehålla brännbart material. Håll ljus bort från det som kan brinna och sätt dem på metallfat eller i en fast lukt.
  • Kontrollera att brandsläckaren är inom utgångsdatumet och att pilen på mätaren ligger på den gröna zonen.Hur man kontrollerar att brandsläckaren fungerar korrekt!
  • Använd torrt trä i eldstaden. Brand inte med papper, brandfarlig vätska eller presentpapper.
  • Kontrollera att röklarmen fungerar. I dag krävs minst en rökdetektor på varje våning. Dessa områden måste täckas: kök, vardagsrum, utanför alla sovrum och utanför tekniska rum.

Källa: Verisure

Få mer smarta tips - Logga in för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära