All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

12 Värmeenergispar tips

1. Om du värmer huset med enbart ström, står det för ungefär hälften av din strömförbrukning. Om du sänker innertemperaturen med en eller två grader, kan du spara upp till 10 procent på elräkningen.

2. Luft kort och effektivt för att undvika att få för mycket värme ur huset. Lämna inte sovrumsfönstret på glänt hela dagen lång, har ganska vidöppen för några minuter innan du går till sängs för att få frisk luft in i rummet.

3. Om du har gamla, slitna fönster, lönar det sig att montera nya sälar. Denna kostnad sparar dig under det första året.

4. Välj A-märkta apparater när du köper ett nytt kylskåp, torktumlare eller tvättmaskin. Skalan går till A +++, som är den mest energieffektiva.

5. Omkring tjugo procent av hushållens energiförbrukning är att värma upp vatten. Om du installerar extra dusch och reservdelar på alla handfat kan du tjäna några dollar om ett år. Försök också att dusch kortare. Du kan till exempel stänga av vattnet medan du blötlägger!

6. Om du byter till glödlampor, eller ännu bättre: LED-lampor, kan du spara en massa strömkrediter under hela året. De håller också längre än de gamla glödlampor, så du behöver inte bry sig om att ändra dem på alla timmar.

Läs också:

12 enkla tips för att göra det varmare inomhus

Med två energirådgivare i ryggen, vi ger dig de bästa tipsen om hur man får ett varmare hus på 1-2-3.

7. Starta inte tvättmaskinen och diskmaskinen om de inte är fulla. Du bör också se till att frysen är full, eftersom den använder mindre ström.

8. Visste du att laddning förbrukar ström även när de inte är anslutna till telefoner och andra enheter? Dra ur laddaren helt när den inte används. Också, var noga med att stänga av den bärbara datorn och tv: n i stället för att låta all elektrisk utrustning gå och läggas.

9. Efter isolering är viktigt om du bor i ett gammalt hus. Huset byggdes på 50-talet har oftast liten eller ingen isolering, medan husen som visas i 60-talet, 70-talet och 80-talet har ofta mindre isolering än vad som krävs i moderna hus.

10. Tänk på en annan uppvärmningsmetod än ström. Värmepump, pelletskamin och vedeldning är alla bra metoder för att minska strömförbrukningen i huset.

11. Isolera varmvattenrören i källaren med neopren. Detta minskar värmeförlusten. Om du byter ut din hettank, välj en som är välisolerad.

12. Tekniska lösningar som sänker husets temperatur på natten, sparar mycket strömförbrukning medan du sover gott och varmt under duschen.

Läs också:

Tio lönsamma åtgärder

Här är 10 lönsamma åtgärder.

Källor: Enova.nej, smarta pengar. nej, nuvarande urval nr.

ADVERT

Mest populära