All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

12 Vanliga skador på badrummet

Att bygga ett badrum helt fri för defekter är mycket svårare än man kunde tänka sig. Det finns ett antal platser du kan gå fel, från väggar till golv, från att vända till ventilation.

Sintef Building Research har utvecklat en guide, Bathroom Badge , som behandlar de vanligaste misstag och skador som kan uppstå i ett badrum. Här tittar vi på tolv av de 24 vanliga skadorna som presenteras i instruktionen.

Saknad fall

Saknad eller felaktig höst kan orsaka att vattnet inte rinner ur avloppet, men bort från avloppet och att du får stående vatten på badrumsgolvet. I värsta fall kan vattenläckor orsaka att vatten strömmar in i närliggande rum och orsakar stora skador. En duschkabin som leder vattnet direkt i avloppet kan göra mycket för att förbättra situationen i vardagen, men det räcker inte om olyckan ska ligga utomhus och du kommer att ha vattenläckage i badrummet.

Slå av: Ett vanligt problemområde i badrummet.

Förflyttningar i övergången mellan golv och vägg

Förflyttningar i trähus kan orsaka att membran spricker och vattenläckage uppstår. Rörelserna uppstår som ett resultat av att golvbalkarna torkar och därigenom krympar. Eftersom membranet inte sträcker sig på grund av veden kan det finnas sprickor i membranet och badrummet är inte längre fukttätt.

Otillräcklig ventilation

Otillräcklig ventilation kan ge hög luftfuktighet i rummet. Återigen kan det orsaka fuktskador på inredningen eller omklädningen i rummet. För att undvika detta bör du bland annat se till att det finns en överflödeskolumn vid dörren. Detta bör vara omkring två centimeter.

Läs också:

Vattenskador och fukt i badrummet kostar miljoner

Försäkringsbolag betalar årligen 40-50 miljoner kronor efter vattenskador i privata hem på grund av hantverksfel. Ska du köpa nya bostäder ska ...

Två konkreta problem

Det finns speciellt två problem relaterade till betonggolv i badrummet. En är när vinylbeläggningar läggs på nygjuten betong. Fukten från betongen kan få limmet att bryta ner och ge fuktblåsor under beläggningen. Det är därför absolut rekommenderat att du låter betongen torka väl innan vinyl tillsätts.

Det andra problemet med betong är när gipsskivor placeras i kontakt med fuktiga betongstrålar. Gipsskivan suger fukt från betongen, vilket gör att papp, gips och trämaterial blir fuktiga. Slutligen kommer fukten att förstöra plattorna.

Tre vanliga skador runt avrinningen

Avstängning bör placeras så att det är lätt att inspektera och rengöra avloppet. Olycklig placering av brandsläckare kan göra det svårt, och i värsta fall riskerar du vatten och läckage om släckarna går nära.

Släckavstängning kan också skada området kring släckaren om samverkan mellan strykbrickan och släckaren är mångfasad. Clogging i slussen medför att vattnet stiger till övergången mellan sluss och manschett, och dålig anpassning eller skada får vattnet att läcka.Det kan finnas många orsaker till detta, men lösningen kommer att vara att stänga sambandet mellan membranet och svalan.

Gamla jalusier som inte är igensatta kan leda till vattenläckage i taket under badrummet. I sådana fall är inget annat att återuppbygga golvet och stänga av så att membranet kan tappas ner. Klämning eller limfläns säkerställer nära anslutning till avloppet.

fyra gemensamma membran fel

Membran är oerhört viktigt för att uppnå ett fuktsäkert badrum, och det är också här som många av skadorna inträffar. Membranet räcker inte i sig, det måste också läggas ordentligt. Det händer inte alltid.

Läs också:

Titta så smart! Det här badrummet har ett doldt tvättstuga

Familjen Ålesunds lugna gästrum har en hemlighet: I skåp och lådor finns ett fullblodigt tvättstuga! Här berättar ägaren om hur en ...

Vanliga fel är till exempel att domstolen membranet avslutas under kakel yta och att det inte finns någon överlappning med väggmembranet. Att leda rör och kablar i membranet är också problematiskt om du inte får bra tätningslösningar. Alla former av membranapplikation bör behandlas med extravård, oavsett om det är membran på väggen eller golvet.

Brist på membran på golvet ger inte överraskande problem. Detsamma gör utsatta golvbeläggningar i vinyl eller färg. Men även där det finns ett membran kan det uppstå problem, särskilt om det finns ett gnidningsmembran. Det är inte ovanligt att detta appliceras för tunt vilket medför att fukt tränger in. Strippmembran ska vara minst en millimeter tjock och kan kräva flera applikationer.

För ytterligare information om vanliga fel och skador på badrum och hur dessa kan repareras, är det rekommenderat att ta en titt på den manuella fel och skador på badrummet från SINTEF Building och infrastruktur.

Källa : Badte och skada i badrummet från Sintef Building Research.

ADVERT

Mest populära