All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

11 Tulpaner kommer tillbaka år efter år

Tulpaner är inte vad de en gång var. Många nya sorter sträcker bara några år, medan gamla sorter kommer om och om igen.

Det är emellertid inte alltid tulpanernas fel. Som trädgårdsägare ber vi om nyheter - tulpaner med ny form och i nya färger, tidigt och senblomning.

Tillverkare vill följa våra önskemål och kan skicka nya sorter på marknaden innan de har testats. Dessutom är tulpanlök boskapen hos skogsmus och andra skadedjur.

Trädgårdarna själva har också en del av skulden. Det kan vara frestande att plantera en ny tulpanort i stället för den som försvann. Det är sällan en bra idé. Höpp och virussjukdomar kan ligga i marken och snabbt överföras till nya lökar.

Idag är tulpanlök billig och det är spännande att ersätta tulpanvaran någon gång. Då kan du experimentera med nya färger i trädgården.

Läs också:

10 skäl att inte kasta småpåsarna med kiselgel

Kasta inte de små, konstiga påsarna som du hittar i, till exempel shoebox. Silikagel kan användas för en mängd olika saker!

Knut av tulpanens huvud

Slå av blomhuvudet när tulpan börjar tappa kronbladet. På så sätt använder de lösa sina krafter för att placera sidelook istället för frö.

Du förhindrar också virusattacker. Stilk och löv får sova och skicka näring tillbaka till löken. Lampan blir då starkare för nästa års blomning.

Om du vill ha tulpaner som kommer tillbaka år efter år, bör du välja en pålitlig sort. Foto: Blomman och växternas kontor

Bra förutsättningar

Tulpaner föredrar ett varmt vaxområde som i stor utsträckning ligger i skydd. De trivs i solen och halv skuggan. Marken måste vara frisk, näringsrik och porös, varken för sur eller för fuktig.

Lök läggs i 10-15 cm djup. Tumregeln är att det borde finnas dubbelt så mycket jord över glödlampan som den är hög.

Läs också:

Den finaste adventkronan gör dig till och med blommor

Du kan enkelt skapa din egen advent av levande växter. Här får du inspiration.

Den goda gamla tulpanerna

Men om du vill ha tulpaner som kommer tillbaka i många år finns de sanna pålitliga sorterna fortfarande, vanligtvis i rena och tydliga färger.

Från 1996 till 2001 testades 80 olika sorter under mycket olika odlingsförhållanden i Nederländerna, Förenade kungariket, Tyskland, Finland och Spanien. Resultatet av experimentet är en lista över tulpaner som kan förväntas blomma i åratal.

Vi har plockat ur listan jämfört med din egen erfarenhet och hittade ett antal sorter som du kan vara säker på att njuta av i många år.

1. Golden Apeldoorn

Stora, kraftfulla gula blommor med svart botten på kraftiga 60 cm höga stammar. De är robusta för vind och väder.

Läs också:

8 geni träd pussel

Har du en trädstam du inte vet vad man ska göra? fruktar aldrig inte. Vi har tipsen.

2. Queen of Night

Den mörkaste av alla tulpaner, nästan kastanjebruna och 60 cm höga. Den har en lång blomstringstid

3. Menton

En vacker rosa tulpan, väldigt snygg tillsammans med drottning och natt. De är lika långa och blomstra samtidigt som de passar bra tillsammans i sängen.

4. Mount Tacoma

Denna tulpan blommar länge. Det finns ofta flera stora vita fulla blommor på var och en av de 45 cm höga stammarna. Passar bra med stauder.

5. Vårgrön

Har marmor vita blommor med gröna ritningar och är bra som en pause signal bland andra färger. Stygnen kommer att vara ca 45 cm långa.

6. Don Quichotte

Har en stark stam och är ca 45 cm hög. Det fungerar bra i blåsiga ställen. Tulpan är ljusrosa.

7. Orange Bouquet

En röd tulpan med en prydnad orange. Många blommor på varje stam som gör det blick i trädgården. Blir 20 cm hög.

8. White Trumphator

En elegant och helt vit tulpan som fungerar bra i en grupp, vanligtvis med grön som bakgrund.

9. Praesian Fusilia

Blommar redan i april. Blommorna är i små buketter, som gör 5 tillsammans på var och en av de 20 cm höga stammarna. Passar bra på soliga platser.

10. Tarda

Blir bara 10 cm lång. De vita, stora gula centrerade blommorna placeras 3-5 stycken på varje stam. Det multiplicerar och kan bilda en kontinuerlig matta.

11. Turkestancia

Tillhör vilda arter. Ljusblommorna med 30 cm höga stjälkar vävde i vinden och gör sig i naturliga trädgårdar.

ADVERT

Mest populära