All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

11 Växter du kan växa i växthus

1. Vineyards

Om du växer druvor i växthus, finns det flera typer att välja mellan och du skördar tidigare. Den äkta vinstocken, Vitis vinifera, växer bra i växthus. Amerikanska druvor (Vitis labrusca), som är mer hård, passar bra här längre norrut.

Växt i burk eller direkt i marken. Använd sur jord, dvs jord med lågt pH-värde. Gödsel med rhododendron gödselmedel på vår och sommar. Beskärning i november / december för större och bättre grödor, men också för att rangen inte skuggar för mycket för andra växter.

2. Pelargonia

Pelargonia är ofta vackrare i växthus än vid utsatt för vind och väder. Det är helt underbart med ett hav av pelargonia i ett växthus som också fungerar som ett vardagsrum.

Plantera dem i vanlig blomstjord eller i sin egen jord för pelargonia. Pelargonia överwinters bäst i coola och ljusa omgivningar.

Läs också:

Varmvatten på utomhusköket - Lätt och snabbt

Fyll uteköket med varmt vatten som du enkelt kan montera själv.

  • Låt fantasin blomstra i växthuset

3. Basil

Basil växer bättre i växthus än utomhus. Köp färdiga växter eller frö på våren. Om du är plantor finns det många olika sorter att välja mellan.

Plantera i vanlig burk jord och kom ihåg att basilika behöver mer näringsrik jord än andra kryddväxter. Håll den borta från stark sol, det torkar ut snabbt.

Fallande genom att peeling av toppen går ner till ett bladpar - växten skjuter nya skott och du kan skörda länge.

4. Gurka

Gurka är sallad men är för kallt. Välj en typ som är anpassad till växthus och är resistent mot mögel (står på fröpåsen). Förkultivera inomhus. Frön grodas bäst vid temperaturer runt 26 grader.

Läs också:

Växthus i trädgården

Växande egna grödor i ett växthus är spännande och pedagogiska. Tidig start på våren och långa fall i ett växthus gör det möjligt att odla frukt och grönsaker ...

Sätt dem i växthuset först när temperaturen inte sjunker under 15 grader på natten. Växa i en kruka eller direkt i marken. Tie upp växten med spets i taket så att det inte går sönder.

Gurka kan behöva vattna flera gånger om dagen, men undviker att vattna sen eftermiddag / kväll. Detta minskar risken för osäkerhet.

5. Melon

Meloner bör odlas i växthus för att de ska blomstra och producera frukt som rivs och mognar. Välj föredraget nordiska sorter, främmande melongtyper behöver vanligtvis mer värme över en längre tid. Så inomhus först - efter 4-6 veckor är de tillräckligt stora för att de ska replanteras till växthuset.

Meloner vill ha det varmt och du bör inte sätta ut dem innan det är 20 grader i marken. Binda växterna med spets i taket - precis som gurka växten.Vattenmeloner odlas på marken.

  • Hur man får den bästa säsongen i växthuset

6. Rosemary och andra kryddor

När du växer kryddväxter i ett växthus kan du skörda under en längre tid. Det enklaste är att köpa färdiga kryddväxter, men du kanske vill se om du vill ha ovanliga sorter.

Läs också:

Effektiv värme i vinterträdgården

Sommaren är kort norr här. Inte bara är höst, vinter och tidigt våra kalla perioder, de är också mörka och ledsna. Men i vinterträdgården kan du njuta av sommarklimatet ...

Om du odlar hårda kryddor som timjan, bergmynt eller salvie, kan du låta dem stå i växthuset över vintern. Det bästa är att plantera dem i marken, då kommer de att förbättra förkylningen. Rosmarin måste övervintra frostfritt för att klara av vintern.

7. Chilipepper

Så först inomhus redan i februari-mars. Sätt burkarna i växthuset när risken för frostnät är över. Om du vill behålla dem efter sommaren i växthuset, ta bara dem tillbaka in i fönstret.

8. Citrus

Låt citrusväxterna komma in i växthuset omedelbart efter frostskyddet är över. Calamondin (lite orange) är den som vanligtvis är lättast att sätta. Men du kan också prova dina egna frön av citron, apelsin eller kumquat.

Planta dem i sur jord (lågt pH). Det finns egen citrusjord att köpa. Vatten genom sommaren.

  • För att lyckas med växthus

9. Tomat

Blötlägg tomaterna inomhus och uppdatera när nattfrost är ett vagt minne. Regn med 7-8 veckor från såning till blommande. Därefter tar det ytterligare 7-8 veckor från blommande till mogna tomater. Växla i stora burkar eller direkt i jorden.

När de blommar, dusch dem med ljummet vatten varje dag eller skaka växterna för att pollinera blommorna. Undvik att vattna sent på dagen. Då undviker du dyrbara saker.

10. Persika

I norra Norge kan du växa persika i ouppvärmda växthus - i resten av landet, även om du odlar känsliga sorter.

Eftersom de blommar tidigt innan insekterna börjar, hjälper man att pollinera genom pollen mellan blommorna med en pensel. Se till att det inte finns några grader av gruvdrift i växthuset under blomningen.

11. Kaktusar och andra växter som inte gillar regn

Kaktusar och succulenter är perfekta i ett växthus som fungerar som ett slutet utomhusutrymme. Det är vanligtvis inte klimatet som gör att kaktus inte trivs ute, nej det är norska sommarfallet. I växthuset skyddas de mot sådana under ...!

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära