All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

10 åRs garanti mot vattenskador

VVS-branschen ny kund dragkraft utvecklas i samarbete med rådet Consumer. Detta kan ge husägare ökad säkerhet i samband med de kanske mest dyra och riskfyllda i alla bostadsrenoveringsprojekt: nämligen badrummet.

Läckande VVS kan kosta dig mer

Badrummet är ett rum många vill ha en hel del, både när det gäller lyx och funktioner. Men det viktigaste med ett badrum som mäts i kronor och öra är kvaliteten på hantverket. Enligt VVS-informationen AS som administrerar garantisystemet orsakar vattenläckor i Norge årlig skada på mer än en miljard kronor. Kostnaden för att reparera vattenskador i ett badrum stiger snabbt till 50 000 till 100 000 kronor.

10 års garanti

Den nya ordningen är faktiskt en förlängning av skyddsnät som finns i lagen hantverkaren tjänsten och entreprenörernas ansvarsförsäkring. Dessa ger dig en garanti om fem år. Den nya garantin ger husägare 10 års kvalitetsgaranti. Det innebär en fördubbling av den befintliga garantiperioden.

Kvalitetsgarantin täcker dig om byggföretaget under tiden har upphört eller gått i konkurs. Det täcker skador som vanligtvis inte omfattas av hemförsäkring, det vill säga vatten- och fuktskador som inte beror på plötsliga och oväntade rörbrott. Du får reparerade fel och saknas gratis och ersätter vatten- och fuktskador för upp till det belopp du faktiskt betalat för renoveringen. Garantin är helt fri från avdragsgilla. Kom dock ihåg att det inte täcker förhållanden som annars skulle omfattas av bostadsförsäkring

krav

För att få garantin, total rehabilitera fuktigt rum. Väggar och golv måste rivas för att avslöja gammal fukt och vattenskador. Sedan byggs rummet om från början i linje med industrins våta norm.

Försäkringspremien för denna nya garantin är ett engångsbelopp på 5 procent eller minst 4 000 av vad du helt investera i renovering av badrummet. Om du är upp till 90 000 måste du betala 4 500 kronor i försäkringspremie. Om du vill ha renoveringen under 80 000 måste du dock betala 4 000.

Godkännanderegelverk

För närvarande kan endast ett fåtal entreprenörer erbjuda sina kunder denna kvalitetsgaranti. För att kunna erbjuda förlängd garanti måste entreprenören godkännas med tre olika alternativ. Den nya planerings- och bygglagen krävde en viss erfarenhet och expertis för att en entreprenör ska kunna godkännas som ansvarig byggherre för rapportering av projekt. Entreprenören måste också ha ett wetroom certifikat och godkännas av Wet Board för våtrummet. Slutligen måste entreprenören godkännas och certifieras av VVS information AS som administrerar systemet för VVS-industrin och försäkringsbolaget Skandia.Här finns krav på kompetens, ekonomisk soliditet och attityder.

Uppvärmningsinformation AS: Telefon 22 80 50 90

ADVERT

Mest populära