All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

10 Tips för effektiv jul rengöring

- Numera tolerera vi är mycket mindre smuts i vardagen än vad vi gjorde i det förflutna, och hålla det ganska rent och fint år runt med mikrofiber, mopping och dammsugning. Men trots att de moderna rengöringsprodukterna har gjort jobbet enklare för oss under hela året, kommer de flesta förmodligen att gå över extra noggrant före jul. Den ska lysa lite extra när ribba kommer slutligen ut ur ugnen, sade Bjorg Owren, Man. Director IFI. nr.

Enligt Owren är det en del som gör klassiska förluster när huset ska rengöras.

- Använd alltså inte grön tvål överallt! Det kan lukta gott, men det kan tyckas att syftet lämnar ett tjockt lager som lockar damm. Och investera i korrekta dukar! Det är inte en marknadsföringslinje att en tyg är märkt badrum, en annan är märkt damm och en tredjedel är märkt glas. Rengöring är mycket lättare när du har ordentliga dukar än att använda fel utrustning, rekommenderar Owren.

Här finns flera tips för julrengöring:

1. CLEAN Det är mycket snabbare att tvätta en snygg hus, så att du har en hel del kvar att ta en ordentlig sjau innan upp tvätt hinken.

2. LUFT VAD KAN LUFT Ta med kuddar, filtar, filtar och gardiner för skakning och luftning. En liten frisk luft gör underverk och textilierna blir så mycket mer freshe!

Använd en torr dammduk för dammtorkning.

3. Ta bort damm Upp till 90 procent av smuts i ett hem är torr - och det är bäst bort torr. Arbeta och damm noggrant alla skurkar och krokar på möblerna. Interiören kan dammtorkas med en torr mikrofiberduk. Det är statiskt och fungerar nästan som en dammmagnet, i motsats till en våt duk som bara drar damm runt. Kom ihåg att torka dammet i badrummet och köket också.

4. DREAM OCH KREVA FÖRSTA Ska du tvätta inuti lådor och skåp - gör det innan du tar resten av rummet! På så sätt undviker du att ta gammalt damm och smula på ett nyligen tvättat golv.

5. HEMRAS RENGÖRING Det ser så mycket trevligare ut när eldstaden är ren och fin. Ta bort askan och använd speciella medel som är avsedda att rengöra ugnen och eldstaden - det är mer effektivt på fastbränt sot än gammal kärntråd.

6. Tvättglas och spel med rent vatten Tvål kan ge sköldar, så det bästa är faktiskt bara att använda rent vatten. Det mest effektiva sättet att rengöra glaset och spegeln är att först tvätta med en fuktig glasduk och torka sedan med en torr mikrofiberduk.

7. Golvet måste TAS i två golv bör tas i två steg: först torr svepande att avlägsna damm och sedan dämpa tar smutsig. För den stora städaren är det lämpligt att använda lite tvättmedel.Se till att du använder en typ som är utformad för ditt golv. Genom att använda en golvrenare anpassad till golvet, behåll den ganska lång och förlänga underhållsintervallet.

Glas och speglar tvättas bäst med rent vatten.

Ska taket tvättas, rekommenderar Jordanmop.

8. GÅ OVER TAK OCH VIKT Troligen fortsätter det att torka taket för att komma undan damm. Om taket är ordentligt smutsigt rekommenderar Jordans rengöringsexperter att man sprayar på ljummet vatten, eventuellt tillsatt tvättmedel i ett område på 2-3 kvm. Skruva lätt fram och tillbaka med en väl fuktad mopp. Avlägsna slutligen alla tvålrester genom att spruta på rent vatten, torka sedan av med en ren mopp eller trasa.

9. Passa på skärmen Det är inte nödvändigt att ligga på alla fyra för att skrubba golvet. Använd förlängningsaxlar för att spara din kropp. Om du lutar precis framför dig och flyttar benen istället för att böja ryggen, är belastningen på din baksida åtminstone.

10. GÖR DET ENDAST FÖR DITT Tyvärr hålls huset inte länge rent. Våtservetter avsedda för rengöring är guld värda att vistas i när du behöver gå snabbt över badrummet eller köket innan gästerna anländer.

ADVERT

Mest populära