All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

10 Saker du måste veta innan renovera ditt badrum

Att städa upp eller bygga ett nytt badrum är en omfattande - och inte minst dyr process.

Vi i villaen, sade hans expert på våtrum, Bjørn Grimsrud, Vetenskapsrådets chef, att det finns många fällor att gå in vid rengöring av badrummet.

- Fortfarande väljer många människor företag utan beprövad kompetens och goda referenser. Det finns också många som inte är försiktiga om att teckna kontrakt eller saknar skriftliga avtal om förändringar, säger Grimsrud.

Ska du borsta badrummet, bör du spendera tidplanering och välja företag med beprövad kompetens och goda referenser. Det är också viktigt att samla in skriftliga erbjudanden från flera.

  • Ta ett torrt och säkert bad med rätt membran

Rengör badet själv?

När du antingen bygger ett nytt badrum eller renoverar det gamla, gäller alltid lagen om hantverkstjänster. Planerings- och bygglagen med byggtekniska föreskrifter gäller alltid nya byggnader.

Den senare gäller också för gamla badrum som ska renoveras, men så "så långt som möjligt".

- Arbetet kommer dock inte att utföras underlägsna kraven när badrummet byggdes för första gången, säger Grimsrud.

- Hur mycket kan du göra när du borstar på badrummet?

- Övergripande föreskriver planerings- och bygglagen att de som arbetar med byggnadsarbeten är berättigade till uppgiften. Det är ett krav att elektriskt arbete endast kan utföras av en elektriker, säger Grimsrud.

  • Få ut det mesta av ditt badrum - läs mer här

Rörsystemet och byggnadsarbetet ska också göras av personer med certifikat eller mästerskap.

- Det här är det arbete som du inte är tillräckligt bra på med en "Self-Build Course" och det kommer att vara avgörande och tragiska om resultatet av sina egna ansträngningar leder till vattenläckage, väggarna faller ner, har våningen misslyckats eller att membranet inte är tätt, säger han och fortsätter:

- Här kommer försäkringsbolagen också att ha ett ord i laget. Om hantverksföretaget är otur har du full rätt till klagomål och kommer att få arbetet gjort.

Med många saker att tänka på har vi därför tillsammans med Vetenskapliga rådgivande nämnden upprättat en checklista för dig som renoverar eller bygger ett nytt badrum.

  • Undvik dessa luftfuktare i badrummet

Utför inte rör eller byggnadsarbete, rådgivande nämnden för våtrum. Foto: Getty Images

Detta bör göras innan du borstar badrummet:

1. Kontrollera referenser

Hämta alltid referenser från tidigare kunder. Kvalificerade våta entreprenörer är inte rädda för att referenserna kontrolleras. Om du använder ett organiserat företag, kolla företaget i Brønnøysund Register.

Kontrollera även om ditt företag har ett telefonnummer och en företagsadress du kan nå.Det är viktigt att du också får tag i ditt företag i framtiden.

Om ditt företag annonserar med Master Company, Approved Wet Company eller Central Authorization, kan du kolla detta på: www. kompetenskontroll. com

2. Beskriv omfattningen av arbete och kvaliteter

Det rekommenderas att göra ett skriftligt redogörelse för det arbete som du vill slutföra. Utför även undersökningar med företagen innan du förbereder prisnoteringar.

Om du anger att arbetet ska utföras efter byggnadsindustrins våta norm, är du samtidigt säker på att planerings- och bygglagen med byggnadsregler följs.

3. Begär skriftliga erbjudanden från mer än

För alla uppdrag där arbetskraften är känd, rekommenderas att få skriftlig offert.

Som ett minimum måste erbjudandet innehålla pris, uppdragsbeskrivning, tidsram och beskrivning av kompetenser i det utövande företaget. Känn dig fri att ta emot erbjudanden från flera företag.

4. Avtal

Det är viktigt att du skriver in ett skriftligt avtal / standardavtal med hantverket innan arbetet påbörjas.

Ett bra kontrakt hindrar tvister efteråt. Flera standardavtal har upprättats, vilka godkänns av konsumentmyndigheterna.

Standardavtal mellan konsumenter och proffs finns på Bostadsbankens eller konsumentrådets hemsida.

5. Kontrakt Ytterligare Arbete Skriven

Om det finns behov av ytterligare arbete eller förändringar under vägen, kommer hantverkaren att kontakta dig.

Vid förändringar eller ytterligare arbete i uppdraget under vägen ska ett separat avtal ingås där priset, tillägget, avdraget, tid etc. kommer att anges tydligt.

6. Komplettera uppgiften formellt.

Det rekommenderas att inspektera före överföringen av rummet. Eventuellt klagomål utförs enligt överenskomna tidsfrister och före slutlig avräkning.

Om en belopp returneras för fel eller brister som inte korrigeras, måste beloppet stå i proportion till värdet av det här arbetet.

7. Var försiktig med dokumentation av badrummet genom överlämnandet.

FDV-dokumentation (hantering, drift och underhåll) krävs för att utföra ett ordentligt underhåll och viktigt vid ett ägarbyte eller som bevis på värdering.

8. Tänk på konsekvenserna av självintresse och utrustning du levererar.

Självintresse och självständig utrustning förklarar enkelt ansvaret, var noga med att beskriva omfattningen av detta i avtalet. Du bör också hantera hantverksföretaget om vad du kan göra i din egen insats i det enskilda fallet.

9. Om du väljer att samla erbjudanden på internet, använd punkterna ovan ändå.

System för att erhålla erbjudanden tillhandahålls av många. Var noga med att göra samma krav här.

10. Har det gått fel?

Kontakta rådgivande nämnden för våtrum för tips och råd eller ett godkänt vattenselskap som ansvarar.

Håll dig uppdaterad med de senaste nyheterna om hem och trädgård - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn.Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära