All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

10 Saker du behöver veta om värmepumpar

1. Vilken typ av pump ska du välja?

Vilken pump du ska välja beror bland annat på huruvida du för närvarande har panelvärmare, värmekablar eller radiatorer. Du bör också tänka på hur mycket energi du behöver. Om du bor i ett kallt klimat bör du välja en pump som har både en hög årlig värmekoefficient och en hög värmeeffekt.

Luftluft: Lämplig för de som bor i ett hem med elvärme, såsom panelvärmare. Luftluftsvärmepumpen kan installeras i villor, parhus, lägenheter och radhus. Det extraherar värme från utsidan, och pumpen avger cirka tre gånger den mängd energi den använder.

Luftvatten: För de som bor i bostäder med vattenburna golvvärme eller radiatorer kan luftvattenvärmepumpen vara ett bra alternativ. Luftvatten värmepumpar extraherar energi från utsidan och avger värme genom ett vattenburet system.

Vattenvatten: Också lämplig för hölje med vattenburna golvvärme eller radiatorer. En vattenvattenvärmepump extraherar värme från sten, jord eller vatten och avger värme genom ett vattenburet system.

Luft- / vattenvärmepump CTC EcoAir 400 är en av de bästa säljarna på den norska marknaden. Värmepumpen är tillverkad i Sverige och avsedd för det nordiska klimatet. Värmepumpen är effektiv hela vägen ner till -22 ° C.

Läs även:

Hur man använder värmepumpen bäst

Använd värmepumpen korrekt och få bästa möjliga effekt.

2. Välj en seriös återförsäljare

Det är viktigt att värmepumpen du väljer är anpassad till norska förhållanden. Fråga återförsäljaren att dokumentera att anläggningen är avsedd för vårt klimat. Inköpsavtalet bör innehålla köpeskilling, leverans- och betalningsvillkor, leveransdatum, hantering av avvikelser och hantering av eventuella tvister. Köpeskillingen ska innehålla fullständig montering och elektrisk anslutning.

3. Måste du skicka in en ansökan?

Du behöver vanligtvis inte skicka en ansökan eller byggnadsmeddelande till kommunen om värmepumpen är för en bostad och det orsakar inte betydande fasbyte. Detta gäller speciella regler för bevarande- eller bevarandehem.

Bosch Compress 6000 AW är en luftvattenvärmepump med en hastighetsstyrd kompressor. Pumpen ger den exakta mängden värme ditt hem behöver, och det är litet och tyst.

Läs också:

fyr med pellets

Ekonomisk och miljövänlig användning av bioenergi ger från 4000 till 5000 miljoner investering beroende på var i landet du bor.

4. Få stöd

För att ansöka om bidrag måste detta ske innan du köper och installerar värmepumpen. Alla i Norge kan ansöka om Enova-stöd, men de ger inte stöd för installationen av luftluftvärmepumpar. Observera att vissa kommuner stöder luftluftvärmepumpen. Kontrollera om din kommun stöder installationen av värmepumpen, den kan betala!

5. Energimärkning

På samma sätt som vi är bekanta med energimärkning av vit- och brunvaror, är energimärkning av värmepumpar ett krav i EU 2013. Den nya energimärkningen går nu hela vägen till A +++, där termen "SCOP" säger något om den verkliga effektfaktor . Ju högre SCOP, den mer energieffektiva produkten!

VE9 är Panasonics toppmodell, och den enda värmepumpen som avger värme även under avfrostningen. Effektiv drift ner till -30 ° C. En luftluftvärmepump i energiklass A +++ och med 10 års garanti.

Läs också:

Håll dig varm med infraröd värme

Solen har alltid värmas oss på jorden - det har det schweiziska bolaget infra AG agerade på. De har utvecklat en värmeteknik för bostäder och ...

6. Miljöhänsyn

En av de största miljömässiga fördelarna med att installera värmepumpen är att du förbrukar mindre energi, vilket i sin tur leder till betydligt mindre CO 2 strålning och inga lokala luftföroreningar. På grund av effektiv luftfiltrering får du en betydligt bättre inomhusmiljö och en lättare och jämnare värme.

7. Hur mycket sparar du?

Det finns ingen tvekan om att installationen av värmepump kan ha mycket att säga för din plånbok. Enligt den norska värmepumpföreningen kan en värmepump minska värmekostnaderna med två tredjedelar jämfört med elvärme och det kommer att noteras på din elräkning!

VT Nordic Inverter luftluft är perfekt för dig som har elvärme. Ger höga besparingar, bättre inomhusklimat och renare luft.

8. Var ska pumpen placeras?

Under inspektionen är det lämpligt att komma överens om var värmepumpen ska placeras. Här är många överväganden att ta. Väggmodeller ska placeras högt på väggen, men det finns också egna golvmodeller som placeras på samma sätt som traditionella paneler. För luftluftsvärmepumpar ska inredningen placeras i närheten av var du bor mest, och det är en stor fördel om ditt boende är öppet om du bara har en inuti. Nya modeller ger lite ljud, men om du är ljudkänslig är det värt att tänka på var interiören ska hänga.

9. Använda Professionals

Det är viktigt att värmepumpen installeras av certifierade proffs. Både företaget och personen installera luft-luft värmepumpar och andra pumpar som kräver kylning montering, för att vara f-gas certifierade och bör uppvisa en f-gas certifikat. Installatörer som har genomfört kurser på Norsk Varmepumpeforening kommer också att kunna visa ett installationscertifikat.

En utmärkt levererad värmeffekt och hög SCOP vid låga utomhus temperaturer gör att Toshiba Daiseikai 8 kan ge mycket värme när det är kallt ute.

10. Underhåll

Kontrollera hur värmepumpsystemet ska underhållas. Be din återförsäljare att förklara vad du ska göra själv och kontrollera att detta också ingår i användarmanualen. Fråga din återförsäljare om ett serviceavtal. Med rätt underhåll och service kommer du att maximera utnyttjandet av anläggningen, både när det gäller prestanda och livslängd.

När värmepump Diplomat Optimum G2 värmer huset, producerar Thermia mycket mer och hetare kranvatten än någon annan värmepump på marknaden.Detta tack vare den innovativa och patentinriktade HGW-tekniken för varmvattenberedning.

Källor: Heat Pump info. nej, enova. nej, enoketat. oslo. Kommun. nej, energimärkning nej, bauerergi. nej, konsumentrådet. nr.

ADVERT

Mest populära