All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

10 Steg till den perfekta gräsmattan

Här är tio steg som tar dig närmare målet med den perfekta gräsmattan.

1. Välj rätt gräs

En bra grund är viktig och det börjar med gräsfröval. De flesta av oss vill ha en stabil gräsmatta som kan användas för lek och spel eller vid sol och picknick. För att gräset ska tolerera sådant slitage bör du välja en tjockare gräs typ, eller kanske en blandning av starka gräsarter. Men om du vill ha en gräsmatta som i första hand kommer att ta bra, kan du gå till finare grästyper som kommer att ge en slät yta.

2. Ge gräsmattan

Den vackra djupgrön färg vi associerar med friska gräsmattor kommer inte av sig själv. De flesta gräsmattor behöver lite hjälp.

- En näringsrik gräsmatta blir ljusgrön. För att undvika det, bör du ge din gräsmatta mat minst en gång om året med en gräsmatta gödningsmedel för att passa säsongen, skriver Guy Barter, författare till The Great hageboken från Cappelen Damm.

Läs också:

Gör det själv: Hur man lägger smågatestein

Lägga smågatestein är både lätt, snyggt - och kul! Men var försiktig med det grundläggande arbetet.

  • Hur man bryr sig om gräsmattan under hösten

3. Klipp försiktigt

Vill du ha en vacker gräsmatta, hantera inte klippaggregatet med gräsklipparen. Välj en bra gräsklippare som gör klippningen ett spel och låt klippningen bli en vana.

Undvik att hoppa över tak: Skär inte gräset för långt ner. Foto: Colourbox

- Regelbunden skärning uppmuntrar till nära tillväxt. Klipp lite och ofta, så att du inte tar bort mer än en tredjedel av gräsklädan för varje skära, rekommenderar Barter.

4. Låt klippet ligga

Många raka och ta bort det klippta gräset från gräsmattan. Sedan tar de samma näring bort. Låt också klippet ligga och vara användbart som näring. Undantaget är om du har använt herbicid på plena. Då ska du kasta gräsklipparen i sopor istället för att använda den i komposten eller i gräsmattan.

Det bästa, enklaste och snyggaste sättet att använda gräsklippare är att använda en gräsklippare med en bioclip-funktion. Kort sagt, det klippta gräset finhackas innan det blåses tillbaka i gräsmattan. Växtmaterialet ligger inte ovanpå gräsmattan, men måste gå ner i gräset till marknivå.

Läs också:

Hur ska lyckas med gräsmattan

smaragdgrönt, nyklippt och fri från maskrosor - det är den ultimata gräsmattan drömmen för många trädgårdsägare. Men verkligheten matchar ofta inte ambitionerna ...

  • För att bli av med moskén

5. Vatten rikligt

Vanligtvis finns det inget behov av att bevattna gräsmattan, det får tillräckligt med vatten genom regnet. Men i torra perioder kan det fortfarande vara nödvändigt att hjälpa. Då är det viktigt att du inte sparar på vattnet, eftersom det kan göra ont värre.

- Om du måste tvätta gräsmattan, se till att den är noggrann så att jorden blir fuktig vid 10-15 cm djup.För eftersom bevattning kan resultera i grunda rötter och en gräsmatta som är känslig för torka, säger Barter.

6. Se till att luften är bra

Många tror inte att gräsmattan behöver luftning. En gräsmatta som är i frekvent användning att någon trampar på, vilket gör luftutrymmen i jorden packas. Detta medför att rötterna inte andas. Du kan åtgärda problemet genom att använda en plenufter.

7. Ge gräsmattan top dressing

Dressing organ för att sprida de mark förberedande material i ett sådant tunt skikt på gräsmattan att gräset kan växa igenom. Dessa jordförberedelsematerial kan exempelvis vara sand, grus, lera eller kompost. Du bör anpassa den översta kanten av jordtypen i din trädgård.

- God markstruktur uppmuntrar aktiviteten av annelids, vilket i sin tur förbättrar dränering. Daggmaskar gör också ett bra jobb med att dra ytan avfall i jorden, kan man läsa i Cappelen Damm stor ekologisk hagebok.

Läs också:

Nu passerar LED-lampor våra hem

Glödlampor och halogenlökar kommer ut ur butiker i hela Europa. Värdshuset levereras med energibesparande LED-lampor.

8. Ta upp kampen mot mossan

Vissa människor gillar den mjuka känslan av mossa under fötterna, andra kan inte stå gräset blir penetrerad bort från gräsmattan. Om du tillhör den sista kategorin, börja bara kampen mot mosen.

Du kan använda en mossa mördare, men för att vinna kampen mot mossa, måste du förstå de odlingsförhållanden och hur man ändrar dem.

  • Skärer du gräsmattan korrekt?

9. Håll ogräs borta

Du kommer att få ogräs i din gräsmatta, så det är bara. Fröer kommer från utkanter och grannar och är utspridda med fåglar. Vad du väljer att göra med gräset är upp till dig. Någon bryr sig inte om det, men verkar att blommorna från, till exempel, tusenskönor, klöver och krossande vägar upp till vad plantorna gör med gräsmattan. Andra accepterar ingenting annat än gräs i gräsmattan. Det viktigaste du gör för att hålla ogräset iväg är att säkerställa en hälsosam gräsmatta.

- Regelbunden slåtter utplåna de flesta och friska gräs som växer bra, kommer att driva det. Ogräset kommer att ta kala fläckar där gräset är sliten eller om ogräs har tagits bort för hand. Undvik det genom att se nya frön på nakna fläckar, säger Barter.

10. Sett

Och det tar oss till sista punkten - såning. Gräsmattan kommer förmodligen behöva föryngring här och där en gång i taget. Torra fläckar, kala fläckar eller en gles gräsmatta kan få hjälp genom att strö Grass över den. Använd samma gräsfrö som du har sått gräsmatta med tidigare, men förbrukar mindre än om du skulle så ny gräsmatta. Halva beloppet är vanligtvis nog.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev

ADVERT

Mest populära