All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

10 Steg till en grönare gräsmatta

Vi vill alla ha den perfekta gräsmattan, men vill du verkligen veta hur du gör din gräsmatta mer attraktiv och grönare än din granne?

Knut Tveit är upphandlingskoordinator i Hageland. Han förklarar att klicka. Nej, du får grön gräsmatta när du befrukar ordentligt.

- Grunngjødslele med ett organiskt gödningsmedel (pellet kyckling / kycklingfjäderfä) när gräsmattan börjar växa på våren. Fortsätt med en vanlig gödsel en gång i månaden till slutet av juli / mitten av augusti.

- Vill du ge en extra "boost" i sommar om det finns mycket regn eller vattna ofta gödsla med kalciumnitrat som ger gräsmattan ett överskott av kväve, och en stor grön färg.

Clover för en grönare gräsmatta

Gartner i Plantation, Hilde Poppe, uppmuntrar dig att klippa gräset ofta och lite, och inte för kort.

- Gräslängden ska vara minst fem centimeter.

- Använd en bra bioclip som gör att gräset kan ligga ner och befrukta gräsmattan. Om du skär det kort sänker ljuset till marken och ger bättre tillväxtförhållanden för mos, ogräs och resulterar också i uttorkning. Det motstår också mindre dragkraft.

Använd en gräsblandning med en klöver. Enligt trädgårdsmästaren kommer klöver att fixa kväve och ge en stabil kväveförsörjning till gräset, som då kommer att ha en frisk och fin grön färg.

klippa gräsmattan med vassa knivar

- Kom ihåg att kratta gräsmattan på våren när det har torkat upp och lufta gräsmattan ytterligare genom att sticka en gaffel ner med jämna mellanrum och kratta ner ett lager av sandjord i efterhand, säger Poppe.

- Detta ger bättre dränering och luft till rötterna. Du kan också vertikalt klippa rötterna, vilket orsakar närmare tillväxt. Också, kom ihåg att kontrollera knivarna på klipparen två till tre gånger om året, beroende på hur mycket den används. Bladen ska vara skarpa.

10 tips för en grönare gräsmatta

Så ofta bör du tvättar din uteplats

Nedan Maxbo 10 tips för en vacker och grön gräsmatta.

1. Räta ut gräsmattan tidigt på våren

Du måste raka gräsmattan tidigt på våren. Tigger och löv måste avlägsnas så att gräsmattan har goda tillväxtförhållanden. Om du kämpar med mossa i gräsmattan finns det motoriserade mossborttagare som fixar detta.

2. Gräsmattan måste ha luft

Nästa sak du behöver göra är att fluga gräsmattan. Sedan använder du ett handtag som du håller ca 10 centimeter i marken med 20 centimeter intervall över gräsmattan.

På så sätt får gräsrötterna mer luft, vilket gör den viktigare. Om du inte har tagit eller misslyckats med att göra det här jobbet manuellt, finns det separata gräsklippare som gör jobbet bättre, snabbare och bekvämare.

3. Lime

Om det finns tillräckligt med kalk i gräset kommer du att upptäcka genom att mäta pH i jorden. Om det är för högt, gräver gräset för mycket, om det är för lågt, gräver gräset för lite.

4.Gödselmedel> 999> Gödselmedel du sannolikt inte har för mycket av. Många tror att det kommer att gödsla gräsmattan en gång om året. Det spelar ingen roll. En ganska gräsmatta har troligtvis fått regelbunden gödselleverans. Tänk på att om det finns mycket sand i jorden måste gräsmattan ha ännu mer gödningsmedel.

5. Vattning

TÄNK: Det finns faktiskt fler saker du kan göra för att uppnå en sådan fin och grön gräsmatta. Foto: ILLUSTRATION PHOTO: Thinkstockphotos

Lätt sandjord måste vattnas oftare än campingplats. För att göra vattnet så effektivt som möjligt samtidigt som vattenförbrukningen minimeras, bör du vattna några gånger men mycket och djup varje gång du vänjer dig. En förbrukning på ca 25 millimeter per kvadratmeter rekommenderas. Om det bara vattnas lite varje gång, kommer gräsens rotssystem att bildas för grunt och gräsmattan kan vara gul. Rotsystemet bildas i den fuktiga zonen och den bör helst vara så djup som möjligt.

Skärer du blommorna korrekt, de stannar en vecka längre

6. Klippning

Klippa gräset ofta, men inte för kort, eftersom det kan svälla i solen.

7. Reparation

Troligtvis har du områden på gräsmattan som inte växer lika bra som resten. Då kan du reparera. Du tar en eller flera väskor med planteringsjord, sprids jämnt över det skadade området, strö på ett gott lager reptionsfrö och vattenbrunn flera gånger.

8. Trakheller

Finns det några områden i trädgården som är utsatta för mycket trafik? På sådana platser kommer gräsmattan sannolikt aldrig att få tillräckligt med vila för att växa grönt och frodigt. Överväg att lägga ut trål, skapa stigar genom ensam eller stänga gräsmattan för fri trafik över en längre tid.

9. Ferdigplen

Det är ett bekvämt och snabbt sätt att bygga en ny gräsmatta, förutsatt att det grundläggande arbetet har gjorts ordentligt. Det måste vara en frodig mark under den förrullade gräsmattan. Dessutom måste tomten vara väl dränerad så att vatten inte ackumuleras i gropar som dricker gräsmattan. Då får du bruna fläckar överallt. Isbrann är ett annat problem som träffar oftare än andra gräsmattor.

Kom ihåg att efterbehandlingen måste ha gödselmedel, vatten och regelbundet underhåll.

10. En grön gräsmatta gör inte en trädgård.

En trädgård är så mycket mer än en grön gräsmatta. Om du drömmer om en vacker trädgård måste du därför lägga till resurser för att plantera träd, buskar och blommor. Trakheller och stigar av singel bidrar till trädgårdsrollen. Under senare år har det blivit modernt för att tända trädgården. Detta ger en bra atmosfär på eftermiddagen och kvällen vilket gör att du verkligen vill använda din trädgård.

Skapa små oaser på tomten där du till exempel kan lägga ut ett trädgårdsbord, hänga upp en hängmatta eller skapa en grillplats.

Olika gräsmarklandningar

Redaktör Tommy Tønsberg i Norsk Hagetidend anser att det finns små faktorer som påverkar gräset så att det växer lite snabbare grönare någonstans jämfört med en annan.

- Om din granne redan har ett grönare gräs än du kan, kan det också finnas olika gräsmarklandningar där en blandning kommer något snabbare än andra, han har tidigare förklarat för att klicka.nr. Läs också:

Kontrollera smarta altan

Du kan få inspiration till din heminredning

Så lätt du skapar en köksträdgård på terrassen

Växter här det blir mindre ogräsrensning

ADVERT

Mest populära