All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

10 Nyanser av solskärmning

Sommarsolen kan vara svår mot både känslig hud och känsliga tyger. Bra solskugga gör sommardagen levande och säkerställer att möbler och inredning inte bleknar i solljuset.

Idag kan du välja mellan olika nyanser av solskuggning. Vissa är avsedda för inomhusbruk, andra för utomhusbruk, och vissa kan användas inomhus och utomhus.

Solfilm

Solpaneler på fönstren speglar stora delar av solenergin, vilket gör att huset inte blir så varmt som det andra och att behovet av luftkonditionering minskar. Tillverkare hävdar också att solfilm ger en mjukare filtrering av solljuset och minskar reflexen. Eftersom solfilmen stannar de skadliga strålarna från solen minskar också fading av möbler, textilier och bilder.

Persienne

Persienner är tillgängliga för både intern och extern användning. Båda typerna kan användas för att förhindra insikter såväl som solskyddsmedel. Utomhusgardiner hävdas också ha en gynnsam effekt vintertid. Att ha mörkarna på natten på vintern skapar en ficka mellan fönstret och persiennerna, vilket minskar värmeförlusten genom fönstret.

Laminatgardin

En laminatgardin är nästan som en vertikal persienner. I stället för att sakta ner trädgården, flytta den i sidled över fönstret. De är lämpliga för stora fönster, och finns i olika färger för att passa resten av interiören. Användning av laminerade gardiner kan förhindra att möbler och foton faller in i solen.

Rullgardin

Välj solglasögon som solskydd och förhindra blekning av möbler. Dessa är också fördelaktiga att använda i sovrum där det är önskvärt att stänga morgonsolen ut. Persienner kan även användas utomhus, till exempel på terrassen, för att filtrera solljuset. Det är bättre att använda en rulle eller bark rullgardin. För detta ändamål kan du även använda gardiner i halm.

Läs också:

Så borstar du Tripp Trapp-stolen

Med sprayfärg blir Tripp Trapp-stolen bra som ny!

Live eller solvegg

En levande vägg kan givetvis vara en fast installation, men det finns också levande utrymmen eller lösningar i extensibla textilier. Sådana rullande rullar kan sträckas ut för att skydda mot solen eller förhindra tillgång till uteplatsen. Till exempel kan du ha denna typ av vardagsrum i samma tyg som markisen, för att skapa ett helhetsintryck på uteplatsen.

Markiser

Markiser finns i olika mönster och storlekar, från terrasser som skapar ett tak över fönstret i fönstren som skyddar inredningen från solljuset. Det finns också vertikala markiser som kan fästas i vardagsrummet eller överläggas på terrassen och dras ner som en extra vägg.

Bostäder med skärm: Elegant lösning. Foto: Kjells markiser.

Skärm

Skärmen är som en extern rullningsfält.Det stänger ut värmen och hindrar solljus från att penetrera och bleka möbler och textilier. Samtidigt är duken vävd så att du fortfarande kan titta även om gardinen är nere. Fördelen med att ha rullbanan ute är att den inte kolliderar med resten av inredningen. När du inte använder det märker du inte det från utsidan.

Sunseil

Sunseil kan påminna dig om markiser och parasoll. Soleil finns i båda typerna fästa på väggen och i fristående varianter. Den förra har två fästpunkter i husväggen och en i trädgården eller på terrassen, medan den fristående typen är uppbyggd med stolpar. Du kan få sola i många olika former, från enkla triangulära segel till eleganta fjärils segel.

Parasol

Parasolen är en gammal slaktare för solskuggning. Det har fördelen att det helt enkelt kan flyttas runt. På så sätt kan du använda det flera ställen i trädgården, beroende på var solen står eller där du behöver skydd.

Läs också:

Sovrum - Dröm eller mardröm?

Sovrummet är den plats där vi vilar. Men vad vilar vi i? Sovrummet är kanske mer giftigt än du föreställer dig.

ADVERT

Mest populära